Seinäjoen Kärjen ja Soukanjoen väliselle alueelle kaavailtu siirtolapuutarha on ollut suunnitteluvaiheessa jo useamman vuoden. Nyt suunnitelmien on vihdoin määrä käydä toteen.
Seinäjoelle on jo vuosia kaavailtu siirtolapuutarha-aluetta ja vuonna 2019 kaupunki toteutti sille kaavoituksen. Homman piti lähteä rullaamaan eteenpäin kartoittamalla palstoista kiinnostuneita ja rakentamalla ensimmäisiä mökkejä vuoden 2020 keväällä. Projekti on kuitenkin polkenut paikallaan jo kaksi vuotta. Mitä tapahtui?
– Korona vaikutti meihin niin paljon, että homma lysähti. Ihmiset halusivat heti valmiita mökkejä, kun me olimme vasta halukkaiden kartoitusvaiheessa ja rakentamiseen oltaisiin päästy vasta myöhemmin. He eivät malttaneet odottaa ja ostivat muualta, toteaa Seinäjoen siirtolapuutarhayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Kyllikki Anttila.
– Toiset taas säikähtivät maailmantilannetta eivätkä halunneet laittaa rahaa mihinkään ylimääräiseen ja vetäytyivät projektista, hän jatkaa.
Nyt siirtolapuutarhahankkeen on määrä herätä uudelleen eloon. Anttila sanoo seuraavien steppien olevan nyt selvät.
– Nyt meillä on edessä fresh start. Aloitamme jälleen syksyllä kartoittamaan kaikki halukkaat rakentajat, joita täytyy saada vähintään 15, jotta projekti voidaan aloittaa. Sen jälkeen edessä on sitoutumismaksun keräys kaikilta palstan haluavilta, jonka jälkeen he voivat itse alkaa hakea rakennuslupia tonteilleen.
– Pyrimme aloittamaan ensimmäisten mökkien rakentamisen siis ensi keväänä, hän selventää.
Projekti on kerran aiemminkin tyssännyt siihen, että halukkaita ei ole ollut tarpeeksi. Nyt kuitenkin Anttila uskoo, että he saavat kerättyä tarpeeksi porukkaa kasaan.
– Kyllä tähän kiinnostusta on. Kun saamme omat suunnitelmat kerrottua ihmisille, uskon, että väkeä lähtee mukaan. Ensimmäisen porukan jälkeen homma lähtee varmasti elämään omalla painollaan eteenpäin ja kohta meillä on kaikki 130 palstaa täynnä. Nämä ovat todistetusti muuallakin todella suosittuja.
Alueen yhteisistä tiloista on ollut myös yhdistyksen kesken paljon puhetta. Tavoitteena on hakea niille ulkopuolista hankerahoitusta, jotta ne eivät tulisi jokaisen jäsenen maksettavaksi.
– Yhteisten rakennusten kohdalla emme voi nyt kiirehtiä. Sanoisin, että kymmenen vuoden sisällä ne ovat haaveena rakentaa, jos rahoitus saadaan, kertoo Anttila.
Anttila uskoo, että siirtolapuutarhan viehätys piilee siinä, että se on niin lähellä. Ihmiset haluavat päästä mökilleen nopeasti ja vaivattomasti, mihin siirtolapuutarhamökki on täydellinen.
– Seinäjoellakin yhä enemmän asutaan kerrostaloissa. Monet kaipaavat luontoyhteyttä ja omaa pihaa, mihin voi laittaa nyrkit multaan. Tässä mökille pääsee koska vain, ilman monien tuntien ajomatkaa ja suunnittelua.
– Tämä on myös verrattaen edullista mökkiasumista. Mökin pystyy rakentamaan jo 15000 eurolla, jos on näppärä käsistään, hän toteaa.
Siirtolapuutarhoissa on vapaus olla luova, mutta yhteisöllä on myös omia sääntöjä.
– Rakentamisen suhteen pätee tiettyjä sääntöjä esimerkiksi mökkien kokoon ja tulisijojen määrään liittyen. Mutta se on myös yhteisö, jolla on omat käyttäytymissäännöt, kuten hiljaisuus tiettyyn aikaan iltaisin.
– Toisaalta yhteisöllisyys on mahtavaa ja monien mielestä se paras osuus, Anttila summaa.