Koulut alkavat ensi viikolla – ”99% varmuudella aloitamme lähiopetuksessa”

THL:n mukaan koronapandemia on muuttunut endemiaksi, mikä tarkoittaa viruksen esiintyvän kausivaihtelun mukaisissa epidemioissa, eikä sen oleteta enää poistuvan täysin.

Seinäjoella päästään taas arkeen kiinni lomien jälkeen, kun peruskoulujen on määrä aloittaa keskiviikkona 10.8. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koronaviruksen tautitapausten arvellaan jälleen nousevan syksyä kohti. Seinäjoen kaupungin sivistys- ja hyvinvointijohtaja Antti Takala seuraa tarkasti THL:n ohjeistuksia.

– Ehdottomasti menemme yleisten ohjeiden mukaan, mutta 99% varmuudella aloitamme lähiopetuksessa.

Kouluissa ei tule enää olemaan varsinaisia korona-ohjeistuksia, mutta yleiset, tehostuneet hygienian opastukset ovat tulleet jäädäkseen.

– Edelleen käydään varmasti läpi käsien pesua ja muita hygieniaseikkoja lukuvuoden alussa, mutta mitään maskipakkoja tai muita vastaavia ei tule olemaan. Toki maskia saa käyttää, jos haluaa, hän jatkaa.

Takalan mukaan koronapandemian siirtyminen endemiaksi ei vaikuta enää koulujen toimintatapoihin tässä vaiheessa.

– Oli nimi mikä tahansa, meidän kaikkien täytyy vain oppia elämään sen kanssa. Tämä ei vaikuta monien suhtautumiseen virusta kohtaan.

Hän sanoo, ettei etäopetuksen mahdollisuutta voida täysin sulkea pois tulevaisuudessa, mutta kynnys siihen on noussut hurjasti.

– Etäopetuksen järjestämisen kynnys on noussut kahden vuoden aikana ja sitä pyritään välttämään viimeiseen asti. Jos korona tulee näyttäytymään jälleen syksyllä ja me reagoimme tilanteen mukaan.

Etäopetuksen järjestäminen olisi kuitenkin nykyään jo entistä sutjakampaa.

– Jos tilanteen ja ohjeistuksen mukaan etäopetus olisi ainoa vaihtoehto, se voitaisiin toteuttaa hyvinkin lyhyellä varoitusajalla, kun meillä on jo asiasta kokemusta. Ja tuskin enää mennään isompien määrien etäopetukseen kerralla, eli etäopetus voi olla tarvittaessa myös vain luokkakohtaista, hän lisää.

Takala painottaa lähikoulunkäynnin tärkeyttä niin oppilaille kuin opettajillekin.

– Oppilaan on hyvä saada sosiaalisia kontakteja opettajaan ja muihin oppilaisiin, joten lähiopetus on todella tärkeää monille lapsille sekä heidän kehitykselleen. Myös opettajat ovat iloisia lähiopetuksesta, sillä etäily on kuormittanut heitäkin monin eri tavoin.

Syksyllä Seinäjoen kouluissa opetusta tarjotaan myös noin 60-80 ukrainalaiselle oppilaalle.

– Kaikille ukrainalaisille lapsille tarjotaan heille soveltuvaa opetusta. He aloittavat ensin valmistavassa opetuksessa, minkä jälkeen heidän taitotasonsa arvioidaan ja sijoitetaan tavallisiin luokkiin, Takala summaa.