Neljä naista ja yksi hevonen – vuokrasuhteesta ystäviksi

Myrskyn Onnilla on hallussaan suomenpienhevosten kenttäratsastuksen Suomen mestaruus. Tämän lisäksi hänellä on oma crew, joka koostuu neljästä seinäjokelaisesta naisesta.

Jaana Vaholuoto, Ella-Noora Lönnroos, Mia Hietikko ja Salla Viitala toimivat suomenpienhevosen, Onnin, yhteishuoltajina. Koko poppoo on kasautunut yksi kerrallaan vuosien saatossa ja nykyään homma pyörii sujuvasti kaikkien jakaessa vastuuta.

– Hevonen on minun omani ja jossain vaiheessa halusin etsiä luottohenkilön hoitamaan ja treenaamaan sitä kanssani, sillä en ehtinyt yksin hoitaa kaikkea. Kuvioihin löytyi Ella-Noora, joka etsi itselleen kaikkea muuta kuin suomenpienhevosta, mutta heillä synkkasi Onnin kanssa hyvin. Ellan tullessa raskaaksi kuviohin löytyi Mia. Meni pari vuotta ja Mia meni opiskelemaan, jolloin porukkamme täydentyi Sallalla, kertoo Vaholuoto hymyillen.

Vuokrahevosperiaatteella hoitajia on useampia ja vastuu jakautuu. Vuokrasuhteen lisäksi yhteinen intohimo hevosiin on tehnyt porukasta ystäviä.

– Meillä on kaikilla jokin tietty osa-alue hallussa Onnin hoitoon sekä tiimiin liittyen ja Salla on meistä tällä hetkellä ainut, joka kisaa. Meillä on yksi Whatsapp-ryhmä, jossa sovimme kaikesta yhdessä, sanoo Hietikko.

– Me olemme hioutuneet hyvin tiiviiksi porukaksi. Kisareissut ovat tosi kivoja, kun saamme viettää aikaa yhdessä, kertoo Vaholuoto.

Onni ja Viitala kilpailevat koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa, josta heille napsahti suomenpienhevosten SM-kulta heinäkuun puolivälissä. Tällä kaudella heille on tullut voittoja myös Pohjanmaan alueen suomenhevosten este- sekä kenttäratsastuksessa. Tavoitteet siintävät suomenhevosten kenttäratsastuksen SM-kisoissa.

– Suomenpienhevonen tarkoittaa suomenhevosta, jonka säkäkorkeus on alle 148 senttiä, eli tavallista pienempi. Suomenhevosten luokassa taso nousee, sillä sinne saa osallistua kaikki normaalikokoisista pieniin hevosiin. Sen mestaruuden saavuttaminen olisi meidän unelma, vaikka tämä oman kokoluokan mestaruus on jo itsessään suuri saavutus, sanoo Vaholuoto.

Onnin kanssa treenataan tavoitteellisesti noin neljä kertaa viikossa ja muina päivinä treenit ovat kevyempiä.

– Kesällä meillä on noin kaksi kertaa kuukaudessa kisat ja kisojen välissä palautellaan sekä treenataan seuraavia kilpailuja silmällä pitäen. Joka viikko meillä on myös ulkopuolista valmennusta, kertoo Viitala.

He treenaavat monipuolisesti aina maastosta esteisiin. Neljän eri ratsastajan osaaminen on ollut hevoselle rikkaus.

– Peruskuntoa varten täytyy harjoitella myös ratsastuskentän aitojen ulkopuolella ja Kyrkösjärven hevosreitti onkin kovassa käytössä. Hyppyjä tehdään vain kerran viikossa, jotta hevosen jalat säästyvät, Hietikko täsmentää.

– On ennen kaikkea rikkaus, että hevosella on ratsastanut useampi eri henkilö, sillä kaikilla on omat vinoutensa. Näin hevosesta tulee tasapainoinen ja symmetrisesti liikkuva, sillä yhden ratsastajan kanssa hevonenkin voi tulla helposti vinoksi samaan suuntaan kuin ratsastajansa, hän jatkaa.

Kaikessa kuitenkin hevosen oma hyvinvointi menee menestyksen ja ihmisen tavoitteiden edelle.

– On tärkeää, että vaikka tallilla käydään joka päivä, Onnilla on myös vapaapäiviä kovasta treenaamisesta. Kaikki tehdään hevosen ehdoilla, Vaholuoto toteaa.

– Haluamme, että tämä on pitkäaikainen harrastus, joten on tärkeää, että Onni pysyy hyvässä kunnossa. Onnin hyvinvointia ja jaksamista seurataan herkällä silmällä ja mikäli kunto ei ole kohdillaan, niin kisoja ja valmennuksia harkitaan uudelleen tai siirretään, jatkaa Viitala.

Kaikki neljä luonnehtivat Suomen hevosurheilumaailmaa vielä pieneksi verrattaen esimerkiksi Keski-Eurooppaan.

– Kyllähän ratsastuskilpailut ovat jääneet raviurheilulle kakkoseksi. Eikä hevosurheilu ole juurikaan tuettua Suomessa, kuten taas esimerkiksi Ruotsissa valtio avustaa hevosharrastamista.

Oman luokan SM-palkintosummatkaan eivät päätä huimaa.

– Taidettiin nyt oman luokan SM-voitosta saada 80 euroa ja kisan osallistumismaksu oli 83 euroa, Viitala jatkaa nauraen.

Tukemaan harrastustaan porukka keksi perustaa oman podcastin, jossa he kertovat omista kokemuksistaan hevosten parissa.

– Idea lähti siitä, että minulla oli kaikki äänitysvermeet valmiina. Olimme jo valmiiksi Onni&Crew, mutta nyt vain brändäsimme sen. Suomessa ei vielä ole monia hevosaiheisia podeja, joten päätös aloittamisesta oli yksimielinen. Olemme myös kaikki kunnon pohjalaisia emäntiä, joilla juttua riittää, Vaholuoto sanoo nauraen.

Ennen kaikkea he haluavat kasvattaa ihmisten tietoisuutta hevosurheilusta, mutta unelmissa olisi myös olla iso hevosmedia Suomessa.

– Vaikka tämä on harrastus, meillä on kuitenkin tavoitteena olla yksi Suomen isoimmista hevosalan medioista. Teemme tällä hetkellä podcastia, youtube-videoita ja somea, joissa olemme jälleen jakaneet vastuuta neljän kesken. Haluaisimme myös joskus rahoittaa omaa harrastamista tämän avulla, hän summaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat