1700-luvun markkinoilla vaalitaan käsityöperinnettä

Joka elokuun toinen viikonloppu Isonkyrön Vanhan kirkon kupeeseen nousee markkinat, jotka tavoittavat 20 000 ihmistä ympäri Suomen.

Vuonna 1994 Isossakyrössä järjestettiin asemiestapahtuma, joka oli nimensä mukaisesti tarkoitettu lähinnä miehille. Paikallisella Aila Kumentolalla syntyi kuitenkin ajatus naisten ottamisesta mukaan toimintaan ja myymään omia käsitöitään. Innostusta löytyi, muutama koju tempaistiin tyhjästä ja koko homma saatiin kasaan muutamassa viikossa. Näin syntyi 1700-luvun markkinat. Tämän vuoden elokuussa kyseisiä käsityömarkkinoita järjestetään jo 27. kerran.

– Koko homma tempaistiin nopeasti kasaan, kojutkin rakennettiin koivujen rungoista ja kaivettiin seiväskairalla maahan. Myyjät olivat paikallisia, jotka halusivat myydä omia käsitöitään. Itse leivoin pipareita keskellä kesää myytäväksi, kertoo alusta asti mukana ollut Marja Vaismaa, joka toimii nykyään Isonkyrön 1700-luvun markkinat ry:n puheenjohtajana.

Aluksi kaikki myyjät olivat paikallisia harrastelijoita, mutta vähitellen toiminta kasvoi suuremmaksi.

– Markkinoiden kymmenen ensimmäistä vuotta menivät täysin kökkähengellä ja homma paisui vuosi vuodelta isommaksi. 2000-luvun puolella sana alkoi levitä niin, että saimme myyjiä jo koko maakunnan alueelta. Nykyään meillä on edelleen paljon paikallisia, mutta myyjiä tulee kyllä ympäri Suomen. Muutama on tullut Virosta asti, Vaismaa kertoo.

– Järjestelyt hoituivat ennen kotiseutuyhdistyksen alajaostona, mutta jossain vaiheessa järjestäminen meni siihen pisteeseen, että meidän kannatti perustaa oma yhdistys, kertoo nykyinen markkinasihteeri Tiina Tuominen, joka on ollut toiminnassa mukana myös alusta asti.

Nykyään markkinoiden järjestäminen aloitetaan jo maaliskuussa ja enää yhdistys ei pysty tekemään kaikkea itse.

Kyllähän se käsityöläisyys on verissä.

Marja Vaismaa

– Näissä on aika paljon hommaa, eikä enää kaikkea pystytä tehdä itse. Meillä on paljon muitakin tahoja, jotka ovat joko pienellä palkalla tai vapaaehtoisena mukana. Onhan tämä kauan ollut aika akkavaltainen puulaaki, sanoo Vaismaa nauraen.

Myyntipaikoillekin on kysyntää yli tarpeen ja vakiomyyjät palaavat markkinoille joka vuosi.

– Myyjien hakemuksia tulee paljon ja joudumme valintoja tekemään. Noin 130 kojua tänne mahtuu turvavälien kera. Periaatteenamme on, että täällä ei myydä mitään Kiinan tavaraa, sillä nämä ovat ennen kaikkea käsityöläismarkkinat, toteaa Tuominen.

Tänä vuonna luvassa on myös vanhojen lelujen näyttely.

– Ihmiset ovat saaneet tuoda omia vanhoja lelujaan näytille. Vanhimmat taisivat olla jopa 100 vuotta vanhoja, sanoo Vaismaa.

Markkinoiden perustajille vanhat perinteet sekä käsityöläisyys ovat tärkeitä arvoja, jotka saavat heidät jatkamaan vuosienkin jälkeen.

– Kyllähän se käsityöläisyys on verissä, itsekin edelleen kaikkea väsäämme. Haluamme myös kunnioittaa vanhaa ja siksi vaadimme kaikilta myyjiltä 1700-luvun vaatetusta, sanoo Vaismaa.

Käsitöiden arvostus on heidän mielestään Suomessa heikkoa ja siksi tällaisia tapahtumia tarvitaan.

– Valitettavasti aina käsitöiden tekemisestä ei pääse edes tuntipalkalle, että kyllähän niistä pitäisi enemmän saada. Haluamme muistuttaa ihmisiä edelleen, että käsityöt ovat tärkeä osa monien elämää ja suomalaista perinnettä, Tuominen summaa.

Markkinoiden tulevaisuus näyttää valoisalta, mutta yhdistys toivoisi lisää nuoria järjestäjiksi.

– Me alamme olla jo vanhoja ja tarvitsisimme uutta sukupolvea mukaan järjestämään. Huomaa sen markkinoillakin, että maailma on mennyt eteenpäin. Osalla myyjistäkin on jo korttikoneet, mutta kaikilla ei, joten käteistä on hyvä varata mukaan, toteaa Vaismaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat