Tänään avattava Pollarin talo huokuu historiaa

Yksi Seinäjoen vanhimmista rakennuksista, Pollarin talo, avataan tänään uudessa loistossaan.

Alman ravintola- ja hotellikompleksin jatkoksi kunnostettu Pollarin talo on tuulahdus Seinäjoen historiasta. Entinen matkustajakoti on kunnostettu vanhaa kunnioittaen jälleen majataloksi. Rakennus päästään avaamaan lähes ajallaan, komponenttipulasta huolimatta.

Alkuperäisestä Pollarin talosta jäljellä ovat talon ydin eli hirsirakenteet. Vanha talo on ollut täynnä esineitä, joita on saatu säilytettyä kunnostuksen jälkeenkin. Esimerkiksi Mandi-sviitissä komeilee alkuperäinen, vanhan omistajan kattokruunu. Taloa purettassa myös yhdestä seinälankusta paljastui vanhan ajan kaunolla kirjoitettu karun elämän kuvaus vuodelta 1918.

– Teksti kuvaa sen hetken vaikeita aikoja sodan kourissa. On mielenkiintoista, miten historia toistaa itseään ja löysimme tämän juuri tässä maailman tilanteessa, sanoo yrittäjä Petri Pihlajaniemi.

Pihlajaniemen mielestä vanhoissa rakennuksissa hienoa on niiden oma sielunsa.

– Taloilla on aina tarina ja sielu, jota tulee kunnioittaa. Joissakin taloissa on jopa kummituksia. Pollarin talossakin ollaan kuultu urkujen soivan, vaikka mitään ei tietenkään olla löydetty, hän sanoo myhäillen.

Talon ensimmäisten käyttäjien on määrä tulla jo ensi viikolla. Pelkän historiankin uskotaan tuovan paikalle kävijöitä.

– Vanhojen omistajien mukaan nimetyt Iisakki ja Mandi -sviitit ovat herättäneet kyllä heti mielenkiintoa. Meille tuli varaus rouvalta, joka kertoi hänen miehensä syntyneen Pollarin talon kamarin lattialle vuonna 1945 sodan loputtua. He ovat nyt tulossa ensimmäisten joukossa yöpymään samaiseen makuuhuoneeseen 77 vuotta myöhemmin, sanoo Pihlajaniemi.

Pihlajaniemi on kehittänyt Seinäjoen keskustan aluetta aktiivisesti 2000-luvulla. Hänen mielenkiintonsa yhdistää uutta ja vanhaa säilyy edelleen.

– Vanhoissa rakennuksista on eniten hyötyä, kun niissä on elämää ja toimintaa. Muuten ne jäävät unholaan ja puretaan. Haluan myös, että uudet sukupolvet voivat muistella historiaa, koska sillä on vaikutusta tulevaisuuteen.

Hänellä on jälleen uusia suunnitelmia, kun Pollarin talon projekti saatiin nyt päätökseen.

– Olen kehittämässä yhä lisää wau-efektiä ja uutta ilmettä meidän kompleksiimme. Vielä en voi paljastaa, että mitä. Se ei tule olemaan kylpylä, mutta jotain, mitä Seinäjoki kaipaa. Minulla on jo arkkitehtitoimisto suunnittelussa mukana ja koska olen hätäinen, suunnitelmien tulisi käydä toteen jo suhteellisen nopeasti.