Korona vaatii edelleen huomion

Koronan ennakoidaan leviävän lomilta paluun jälkeen työpaikoilla ja kouluissa. Terveydenhuollon heinäkuussa antama ohjeistus on ennallaan, tauti todetaan pääsääntöisesti kotitestein ja eristäytymistä suositellaan positiivisen tuloksen saaneille vähintään viiden päivän ajaksi oireiden alusta.

Korona ei ole flunssa muiden flunssatautien joukossa, vaan edelleen yleisvaarallinen tartuntatauti, joka on vaaraksi erityisesti riskiryhmille ja aiheuttaa terveydenhuollolle merkittävää kuormitusta.

– Kansalaisten väsymys koronaepidemiaan on huomattavissa, mutta vielä ei tilanne ole normaali. Onneksi nykyisen omikron-variantin oireet ovat pääosin lieviä ja valtaosa sairastaa sen kotona, mikä helpottaa terveydenhuollon kuormitusta. Koronaa sairastava sairaanhoitoa tarvitseva vie eristämisen vuoksi kahden potilaan paikan ja vaatii henkilökunnan suojautumisen takia paljon työvoimaresursseja, kertoo johtava ylilääkäri Tiina Perä Seinäjoen terveyskeskuksesta.

Nyrkin vallitsevan ohjeen mukaan flunssaoireita saavan henkilön tulee jäädä kotiin ja tehdä kotitesti. Sen osoittaessa positiivista tulosta on eristäydyttävä, kunnes tervehtyy. Suositus on pysyä kotona vähintään viiden päivän ajan.

– Kotitestausta suositellaan kaikille, joilla on hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Koronaviruksen antigeeni-kotitestit eivät välttämättä tunnista omikronmuunnosta yhtä herkästi kuin aiempia variantteja, joten kotitesti kannattaa tehdä vielä uudelleen muutaman päivän kuluttua oireiden alkamisesta, Perä neuvoo.

Terveydenhuollon toimesta ei testejä tehdä kuin määritellyille ryhmille.

– Siinä tapauksessa, että tarvitsee sairauslomatodistuksen, kannattaa ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon virallisen testin saamiseksi. Seinäjoen terveyskeskuksen testaus tapahtuu ostopalveluna Pihlajalinnan toimesta, ja tätä järjestelyä jatketaan syksyn ajan, selvittää Perä.

Koronalle altistunutta oireetonta kehotetaan myös jäämään etätöihin, jos mahdollista. Altistunut ja oireeton lapsi tai nuori voi mennä kouluun tai päiväkotiin.

– Maskien käyttö on meillä aika lailla vähentynyt. Jos on flunssaoiretta, maskia kannattaa käyttää muita tartunnalta suojatakseen. Koronan lisäksi nyt on liikkeellä terveydenhuollon kiirevastaanottoa merkittävästi työllistänyttä kesäflunssaa, mikä on poikkeuksellista tähän vuodenaikaan, kertoo Perä.

Neljännet koronarokotukset ovat edenneet Seinäjoella niin, että kaikki yli 60-vuotiaat sekä riskiryhmiin kuuluvat 18-59-vuotiaat saavat nyt varata ajan neljänteen rokotukseen Kirkonkrannin neuvolaan. Tällä tietoa perusterveitä kansalaisia ei rokoteta neljättä kertaa.

– Lauantaina järjestimme ensimmäisen nettiajanvarauksella toimineen joukkorokotuksen ja paikalla kävi lähes 2000 henkeä. Paljon toivottu puhelinvaraus avataan nettivarauksen oheen ensi viikolla, selvittää Perä.