Viimeinen kurssi kutsuu lotat ja pikkulotat suurten muistojen äärelle

Syyskuun alussa Kuortaneen Haapaniemeen kutsutaan todennäköisesti viimeisen kerran yhteiselle kolmipäiväiselle virkistyskurssille Etelä-Pohjanmaan lotat ja pikkulotat. Nyt, kun lapsuudessaan ja nuoruusvuosinaan pikkulottina toimineet naiset ovat kunnioitettavan 90 ikävuoden tietämissä, kurssien järjestäminen on tulossa päätökseensä.

Etelä-Pohjanmaan Lottaperinne ry on järjestänyt entisen Etelä-Pohjanmaan Lotta Svärd-piirin alueen lotille ja pikkulotille henkisen ja fyysisen vireyden kursseja vuodesta 2015. Kurssin ajatus on saattaa yhteen lottatyötä tehneitä naisia ja tarjota heille tilaisuus jakaa monelle hyvin merkityksellisiä yhteisiä kokemuksia ja muistoja. Haapaniemen kurssi järjestetään 6.- 8. syyskuuta.

– Lottaperinneyhdistykset ovat järjestäneet vastaavia virkistyskursseja eri puolilla maata. Kurssipäivien aikana järjestetään mukavaa ohjelmaa, kuten kevyttä jumppaa ja hartauksia. Näihin jokainen saa osallistua oman kuntonsa, jaksamisensa ja toiveensa mukaisesti. Kurssin suurin anti on kuitenkin aina ollut mahdollisuus kokoontua yhteen, keskustella ja muistella niitä kokemuksia, joita lottatoiminta näille naisille antoi. Vertaisryhmässä käydyt keskustelut kirvoittavat valtavasti hienoja muistoja, kuvaa kurssin vastaavana ohjaajana toimiva Inkeri Maunula.

Kurssille ovat tervetulleita Lotta Svärd-järjestössä toimineet lotat ja pikkulotat. Kurssipaikka on varattu 20:lle osallistujalle.

– Kurssi on maksuton lotille ja pikkulotille. Pikkulotat ovat jo lähes 90-vuotiaita, joten väistämättä monen kunto on jo heikko ja jatkuva apu tarpeen. Toivomme, että ympärivuorokautista hoitoa ja tukea tarvitsevan osallistujan avuksi kurssille tulee omainen tai hoitaja, joka pääsee mukaan omakustanteisesti, selvittää Maunula.

Haapaniemen kartanolla ja sen kauniilla järvenrantamiljööllä on pitkä historia Lotta Svärdin toiminnassa. Etelä-Pohjanmaan Lotta Svärd-piiri osti sotien aikana Kuortaneen pappilana toimineen tilan ja järjesti siellä kuntoutusta sodassa haavoittuneille.

– Haapaniemi toimi invalidikotina tarjoten kuntoutusta sotasairaaloista saapuville toipilaille. Palkattujen työntekijöiden lisäksi siellä työskenteli piirin alueen paikallisosastojen lottia. Sittemmin Lotta Svärd-järjestön seuraajan Naisten huoltosäätiön Etelä-Pohjanmaan yhdistys myi pappilan 1960-luvulla Lapuan hiippakunnalle, joka nämä upeat kunnostetut ja uudistetut tilat nyt omistaa. Kiitokset kuuluvat hiippakunnalle siitä, että saamme tilat edelleen lottien hyväksi käyttöön, sanoo Etelä-Pohjanmaan Lottaperinne ry:n varapuheenjohtaja Marja-Liisa Haveri-Nieminen.

Virkistyskurssin kaltainen tapahtuma on yksi tapa osoittaa järjestössä vapaaehtoista maanpuolustustyötä tehneille naisille sitä arvostusta, minkä heidän pyyteetön työnsä isänmaan eteen on ansainnut.

– Kotirintaman pysyminen vahvana ja lujana tuki sotarintaman jaksamista. Jokainen lotta ja pikkulotta on ansainnut jälkipolvien kiitokset, korostaa Haveri-Nieminen.

Pikkulottana järjestössä toiminut isokyröläinen Leena Valtari pitää lotille ja pikkulotille järjestettäviä tapahtumia hyvin tärkeinä.

– On aivan mahtavaa, että tällaisia kursseja järjestetään. Haapaniemi on ihana paikka ja kurssi on ollut itselleni antoisa kokemus. Jos vain kunto sallii, kannattaa mukaan lähteä. Ohjelma on mukavaa ja siihen saa osallistua miten tykkää, Leena Valtari kertoo.

Kurssipäivien keskusteluissa palataan sota-ajan muistoihin ja kaikkeen siihen työhön, mitä pikkulotat sotaa käyvän isänmaan eteen tekivät, useimmiten lottina toimineiden äitiensä ohjaamana.

– Muistan hyvin, miten äidin mukana kuljin. Olin kuusivuotias, kun Talvisota syttyi. Maatalon tyttärenä olin tottunut työntekoon ja monenlaista työtä pikkulotat tekivätkin, Valtari muistelee.

HFV-kurssille mukaan

Etelä-Pohjanmaan Lottaperinne ry:n Henkisen ja fyysisen vireyden kurssi on lottina ja pikkulottina toimineille järjestettävä virkistyskurssi Kuortaneen Haapaniemessä 6.- 8.9.2022

Tiedustelut ja ilmoittautumiset (23.8. mennessä)vastaanottaa Inkeri Maunula numerossa 0400 110215.

Etusivulla nyt

Luetuimmat