Koulujen alku tuo lapset ja nuoret liikenteeseen

Opintielle palattiin Seinäjoella tänään keskiviikkona ja sen myötä liikenne vilkastuu lasten ja nuorten taittaessa koulutaivaltaan. Poliisi muistuttaa, että vastuu liikenneturvallisuudesta on aina aikuisilla. Lapsen opastaminen turvalliselle koulutielle on kotien tärkeä tehtävä.

Liikenteessä päävastuu on aina aikuisilla ja lasten kulkemisen turvaaminen liikenteessä on jokaisen aikuisen yhteinen tehtävä. Poliisi tekee osansa muun muassa järjestämällä kahden viikon liikenteen tehovalvonnan koulujen alettua. Samoin tulossa on kahden viikon suojateiden tehovalvonta.

– Poliisi on syksyn mittaan tiiviisti koululaisten tukena liikenteen valvonnan kautta. Poliisi ja koulut tekevät työtä turvallisen liikennekulttuurin eteen, mutta päävastuu sääntöjen ja turvallisen kulttuurin oppimisessa on tietenkin vanhemmilla, muistuttaa ylikonstaapeli Jari Myllymäki Pohjanmaan poliisista.

Ensimmäisten koulupäivien saattoliikenne on usein koulujen ympäristössä vilkasta.

– Muistuttaisin vanhempia toteuttamaan varovaisuutta ja järkevää ajotapaa saattoliikenteen osalta. Lapsen voi jättää vähän etäämmälle, jotta vältytään ruuhkilta. Turha liikenne koulujen pihoista on aina riski.

Liikenneturvallisuussuunnitelman mukaisia toimenpiteitä viedään hyvällä vauhdilla eteenpäin.

Liikenneturvallisuus lähtee asenteista. Liikenneturvan tuore kysely toi esille kuljettajien puutteet väistämissääntöjen tuntemisessa. Kyseessä on perusasia, jonka sivuuttaminen vaarantaa liikennettä.

– Perusohjeena tietenkin on, että jos on väistämistilanteessa epävarma velvollisuudesta, mieluummin väistää. Kyselyn tulos muistuttaa, että itsestäänselvyyksiäkin on tarpeen välillä kerrata, toteaa Myllymäki.

Alikuluttomat tien ylitykset ovat suurin riskipaikka pienille kulkijoille.

– Turvallinen reitti kulkee ensisijaisesti liikennevalo-ohjatun suojatien kautta. Seinäjoen erityisiä vaaranpaikkoja ovat pitkät liikennevalottomat suojatien ylitykset kohdissa, joissa autokaistoja on kaksi molempiin suuntiin, sanoo Myllymäki.

Tällaisiin vaaranpaikkoihin voidaan esimerkiksi kaupungin toimesta sijoittaa lisähuomiovalot suojateille, kuten on tehty Marttilan koulun läheisyydessä Vapaudentiellä. Huomiovalojärjestelmää ei kustannussyistä voida jokaiseen risteyskohtaan asentaa.

– Seinäjoella kaupunki on panostanut kiitettävästi liikenneympäristön kehittämiseen jalankulkija- ja pyöräilijäturvalliseksi. Liikenneturvallisuussuunnitelman mukaisia toimenpiteitä viedään hyvällä vauhdilla eteenpäin. Tällä on iso merkitys koululaistenkin turvallisuuden näkökulmasta, kiittelee Myllymäki.

Vanhemmille kuuluu vastuu myös mopoikäisten liikkumisesta ja heidän menopelistään.

– Nyt on oikea ajankohta tarkistaa nuoren mopo, samalla tapaa kuin tarkistetaan lapsen polkupyörän kunto ja turvallisuus. On vanhempien tehtävä huolehtia siitä, että kaksipyöräisten jarrut, renkaat ja ajovalot ovat kunnossa. Puutteet näissä kielivät usein myös moottorin virityksistä, Myllymäki huomauttaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat