Lintujahtiin aina noutavan koiran kanssa

Metsästyskausi on käynnistynyt. Tänään päästään kyyhkysjahtiin ja 20. elokuuta alkaa sorsastus. Metsästäjän ja riistan etu on, että mukana jahdissa kulkee aina noutava koira, joka etsii ammutun riistan talteen.

Kultainennoutaja Vainu istuu tyynesti paikallaan taivaita tähystäen omistajansa Jussi Mäntysalon vieressä. Metsästyskoira tietää, mistä on kyse, kun saavutaan joen rantaan haulikko mukana. Vaikka jahtitilanne on nuorelle koiralle kiihdyttävä asia, se pysyy rauhallisena.

– Koira on metsästyksessä paitsi ehdottoman tärkeä apu, myös mukava kaveri. Kun noutaja pääsee tekemään sitä, mihin se on jalostettu, sen työskentelyssä näkyy sellainen ilo ja tekemisen palo, mitä ei mikään muu sytytä. Metsästyskoirien työskentelyä on aina kiinnostava seurata, oli rotu ja jahtimuoto mikä tahansa. Koira tuo oman hienon lisänsä eränkäyntiin, pohtii Mäntysalo.

Peräseinäjoen metsästysseuran alueella pääosin linnustusta harrastava Mäntysalo ei ilman koiraa jahtiin lähde. Eränkäynti on kuulunut miehen elämään pienestä pitäen, ensin isän mukana jahdeissa kulkien ja 15-vuotiaasta metsästyskortin ja oman aseen kanssa. Kausi alkaa kyyhkystyksellä ja jatkuu vesi- ja metsäkanalinnustuksella.

– Noutaja on välttämättömyys maastossa, jossa riista on vaikea ihmisaistein löytää tai riistan talteenotto ei onnistu jalkaisin eikä veneellä. On eettisesti oikein, että ammuttu riista saadaan pois maastosta. Metsästäjän on myös mukava lähteä saalis repussa kotia kohti. Koiran käyttö laajentaa mahdollisuuksia metsästää vaikeissakin maastoissa, korostaa Mäntysalo.

Kun noutaja pääsee tekemään sitä, mihin se on jalostettu, sen työskentelyssä näkyy sellainen ilo ja tekemisen palo, mitä ei mikään muu sytytä.

Kun on koira kaverina, yksin ei tarvitse metsällä kulkea.

– Usein käy niin, että ei nähdä linnun lintua tai päästä kokemaan yhtään tilannetta, mutta ilta tuntuu silti onnistuneelta. Vainun kanssa paistetaan nuotiolla makkarat ja isäntä juo kahvit hämärtyvässä syysillassa, mikäs sen hienompaa, tunnelmoi Mäntysalo hymyillen.

Jussi Mäntysalo tietää, että monet noutajan omistajat lähtevät mielellään koirattoman metsästäjän avuksi jahteihin.

– Suosittelen ehdottomasti noutajakoirakon ottamista mukaan. Alueellamme on paljon noutajien metsästyskokeita harrastavia koirakoita, koulutettua apua on siis tarjolla. Jahtireissun noutomäärä ei ole oleellinen, sillä pelkkä passityöskentelyn harjoittelukin on koirille tarpeen. Eli ampujan ei tarvitse ottaa paineta pudotuksien määrästä, hän korostaa.

Toimiva metsästyskoira tarvitsee luontaiset ominaisuudet vaadittuun työhön, mutta se tarvitsee myös hyvän peruskoulutuksen. Metsästys toimivan koulutetun koiran kanssa on mielekkäintä molemmille.

– On jo turvallisuuskysymys, että koira ei singahda paukkunoutoon ampumisen yhteydessä, päätyen tulilinjalle. Koiran tulee pysyä vapaana ilman hihnaa ohjaajan vierellä niin, että ohjaaja saa keskittyä siihen, mitä ilmassa tapahtuu. Luoksetulo ja riistan siisti luovuttaminen ehjänä ohjaajalle ovat perusasioita noutajan työskentelyssä, Mäntysalo avaa.

Mäntysalon mielestä noutavan koiran tärkeimmät ominaisuudet löytyvät juuri kultaisestanoutajasta.

–  Kultainennoutaja on sorsastuksessa elementissään. Rauhallinen ja äänetön passissa odotellessa, mutta noutoluvan saatuaan innokas ohjaajan kanssa yhteistyössä toimiva työskentelijä. Riistanlöytökyky ja sitkeys ovat tärkeitä ominaisuuksia. Kultainennoutaja on monipuolinen energinen metsästyskoira, jonka työskentelyssä näkyy ilo. Siksi rodusta juuri tykkään. Se on sosiaalinen ihmisiä ja muita koiria kohtaan, joten se pystyy työskentelemään myös muiden koirien keskellä niistä häiriintymättä, hän pohtii Vainua rapsutellen.

Noutajapörssistä koirakko jahtiin

Suomen Noutajakoirajärjestö on perustanut Facebookiin Noutajapörssin, jonka kautta koiraton metsästäjä voi löytää koirakon avuksi linnustukseen ja metsästyskortiton noutajan omistaja voi saada mahdollisuuden kokea koirineen aidon metsästystilanteen.

– Lakeuden noutajaharrastajat lähtevät mielellään noutajiensa kanssa metsästäjien avuksi riistan talteenottoon. Moni harrastaa noutajansa kanssa metsästyskokeita, vaikkei metsästä itse. Aito metsästystilanne on tärkeä koulutuksellinen tilaisuus, jonka perään ollaan valmiita ajamaan pitkänkin matkan takaa. Etelä-Pohjanmaan alueen harrastajiin voi olla yhteydessä myös meidän yhdistyksemme aktiivien kautta, vinkkaa Heli Pitkäjärvi Lakeuden Noutajakoirayhdistyksestä.

Noutavan koiran käyttö linnustuksessa on eettisen metsästyksen peruspilareita.

– Noutajat ovat mestareita lajissa, sillä ne on jalostettu ammutun pienriistan talteenottoon, muistuttaa sileäkarvaistennoutajiensa kanssa metsästystä ja metsästyskokeita harrastava Pitkäjärvi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat