Pensasmarjat tasapainottavat leivonnaisten makeutta ja grilliruokien rasvaisuutta – katso reseptit

Herukat ja karviaisetkin ovat monikäyttöisiä.

Loppukesä on pensasmarjojen sesonkiaikaa. Kun mansikka on antanut jo pääsatonsa, on aika suunnata katse pensaissa kypsyviin herukoihin ja karviaisiin.

Mansikat, vadelmat, mustikat ja muut makeat marjat maistuvat monelle sen enempää käsittelemättä. Kirpeämmät pensasmarjat sen sijaan eivät välttämättä tee kauppaansa sellaisenaan.

Leivonnassa ja ruoanlaitossa kirpeys on kuitenkin etu, sillä se tasapainottaa niin leivonnaisten makeutta kuin esimerkiksi tuhdin grilliruoan rasvaisuutta.

Marenkipiirakassa klassikkomaku on sitruuna. Vaihteeksi piirakan voi täyttää sitruunan sijasta herukoilla. Piirakan pohja paistetaan ensin uunissa kypsäksi ja täyte keitetään herukoista. Lopuksi piirakka kuorrutetaan runsaalla marenkikeolla ja laitetaan hetkeksi takaisin uuniin, jotta marenki ruskistuu.

Rapean piirakkapohjan, kirpeän täytteen ja makean marenkipilven yhdistelmä toimii herukkaversiossa yhtä hyvin kuin klassikossa. Piirakkapohjan ja täytteen voi valmistaa ennalta, mutta marenki kannattaa paistaa vasta tarjoilupäivänä, sillä pitkässä jääkaappisäilytyksessä marenki kutistuu ja nihkeytyy hieman.

Raikkautta herukat antavat myös suklaakakkuun.

Muutaman raaka-aineen suklaakakkupohjan täytteeksi sopii hyvin mustaherukkamousse. Joko tuoreista tai pakastetuista marjoista valmistuva mousse hyydytetään liivatteen avulla, joten kakun kokoamiseen kannattaa varata reilusti aikaa.

Kuorrutteekseen kakku saa kermasta ja tummasta suklaasta tehtävän vaahdon.

Karviaisista valmistettaviin hillokkeisiin voi kokeilla erilaisia mausteita.

Tähtianiksella maustettava karviaishilloke sopii joko suolaisen ruoan lisukkeeksi tai esimerkiksi jogurtin maustajaksi. Chilistä tulisuutta saava karviaishilloke puolestaan toimii erinomaisesti grilliruoan kaverina.

Herukka-marenkipiirakka

noin 12 annosta

Pohja:

115 g kylmää voita

1,25 dl tomusokeria

2,75 dl vehnäjauhoja tai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

0,25 tl suolaa

1 kananmuna

Täyte:

400 g (noin 6 dl) herukoita

2 dl ruokokidesokeria

1–2 dl + 4 rkl vettä

3 rkl maissitärkkelystä

Marenki:

5 kananmunan valkuaista (huoneenlämpöisistä kananmunista)

1,5 dl sokeria

ripaus suolaa

1 Nypi kylmä voi, tomusokeri, jauhot ja suola murumaiseksi. Lisää joukkoon kananmuna ja sekoita. Laita taikina kelmun sisällä jääkaappiin ainakin tunniksi.

2 Laita kattilaan herukat, ruokokidesokeri ja 1–2 dl vettä. Käytä pienempää vesimäärää, jos käytät pakasteesta otettuja marjoja, ja suurempaa vesimäärää tuoreille marjoille.

3 Kiehauta marjat ja keitä keskilämmöllä noin 15 minuuttia. Sekoita lasissa keskenään maissitärkkelys ja 4 rkl vettä. Kaada marjojen joukkoon ja jatka kuumentamista vielä muutama minuutti. Jätä täyte jäähtymään kattilaan.

4 Ota taikina jääkaapista ja anna sen lämmetä muutama minuutti, jotta käsittely on helpompaa. Kaulitse taikina tai painele se suoraan piirakkavuokaan tai irtopohjavuokaan. Pohjassa tulisi olla noin kolmen senttimetrin korkuinen reuna.

5 Laita taikinan päälle folio suojaksi. Laita folion päälle painoksi esimerkiksi kuivia herneitä tai raakaa riisiä, jotta pohja ei kohoa uunissa. Paista pohjaa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Poista paino ja folio kypsän pohjan päältä ja jätä odottamaan täyttämistä.

6 Valmista marenki. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset jämäkäksi vaahdoksi. Lisää sokeri joukkoon muutamassa erässä ja jatka vaahdottamista, kunnes sokeri on liuennut marenkiin. Lisää lopuksi ripaus suolaa.

7 Täytä piirakkapohja herukkatäytteellä. Lusikoi tai pursota marenki päälle. Paista 225 asteessa 5–7 minuuttia, kunnes marenki on ruskistunut pinnasta. Tarjoile samana päivänä.

Mustaherukka-suklaakakku

noin 20 annosta

Pohja:

6 kananmunaa (á 50 g)

2,25 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja tai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

1 dl kaakaojauhetta

1,5 tl leivinjauhetta

voita ja korppujauhoja vuokaan

Täyte:

3 dl mustaherukoita

4 liivatetta

200 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl vispi- tai kuohukermaa

0,5 dl sokeria

1 dl maitoa kostutukseen

Kuorrute:

2 dl vispi- tai kuohukermaa

100 g tummaa suklaata

tuoreita herukoita

1 Vaahdota kananmunat ja sokeri jämäkäksi vaahdoksi.

2 Yhdistä kulhossa jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Siivilöi kuivat aineet muutamassa erässä muna-sokerivaahdon joukkoon ja kääntele taikinaan.

3 Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (halkaisija noin 20 cm). Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Varmista kakun kypsyys puutikulla ennen uunista pois ottamista.

4 Soseuta mustaherukat. Voit käyttää joko tuoreita tai pakasteesta sulatettuja marjoja. Soseutettuna marjoja tulisi olla noin 2 dl.

5 Laita liivatteet kylmään veteen.

6 Vaahdota tuorejuusto ja kerma. Mausta sokerilla. Lisää mustaherukkasose vaahtoon.

7 Kuumenna noin ruokalusikallinen vettä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sulata kuuman veden joukkoon. Kaada liivate ohuena nauhana täytteen joukkoon ja vatkaa nopeasti tasaisesti täytteeseen.

8 Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeksi kerrokseksi. Kokoa kakku irtopohjavuoan reunan sisälle, jotta mousse ei pääse valumaan ulos ennen hyytymistä. Laita ensimmäinen kakkukerros irtopohjavuokaan ja kostuta kevyesti maidolla. Kaada puolet moussesta kakkukerroksen päälle. Toista toiseen väliin ja laita viimeinen kakkulevy päällimmäiseksi. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa vähintään muutama tunti tai yön yli.

9 Valmista kuorrute. Sulata suklaa mikrossa kuumentamalla parikymmentä sekuntia kerrallaan. Vaahdota kerma ja lisää joukkoon suklaa – varmista, että suklaa on jäähtynyt kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät sen kermavaahtoon. Vatkaa tasaiseksi.

10 Kuorruta kakku suklaavaahdolla ja koristele herukoilla.

Makea karviaishilloke

4 dl karviaisia

1 dl hillosokeria

1 dl ruokokidesokeria

2 tl vaniljasokeria

1 tähtianis

0,25–0,5 dl vettä

ripaus suolaa

1 Huuhtele karviaiset. Laita kattilaan karviaiset, sokerit, tähtianis ja vesi. Jos käytät pakastettuja karviaisia, käytä vettä 0,25 dl. Tuoreisiin marjoihin käytä 0,5 dl vettä.

2 Kuumenna ainekset kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin 15 minuuttia.

3 Mausta ripauksella suolaa, poista tähtianis ja jätä hillo jäähtymään ennen jääkaappiin laittoa.

Tulinen karviaishilloke

4 dl karviaisia

1 mieto punainen chili

1 dl hillosokeria

0,5 dl fariinisokeria

0,25–0,5 dl vettä

ripaus suolaa

1 Huuhtele karviaiset. Hienonna chili.

2 Laita kattilaan karviaiset, sokerit, chili ja vesi. Jos käytät pakastettuja karviaisia, käytä vettä 0,25 dl. Tuoreisiin marjoihin käytä 0,5 dl vettä.

3 Kuumenna ainekset kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin 15 minuuttia.

4 Mausta ripauksella suolaa ja jätä hillo jäähtymään ennen jääkaappiin laittoa.