Seinäjoen pääkirjasto Apila täyttää 10 vuotta

Seinäjoen pääkirjasto Apilasta on 10 vuoden aikana kehittynyt yksi kaupunkilaisten suosituimmista ajanviettopaikoista.

Seinäjoen pääkirjasto Apila avasi ovensa elokuun 20. päivä kymmenen vuotta sitten. Nykyään kirjasto on korvaamaton seudun asukkaille.

– Kirjaston merkitys on suuri ja se on myös kasvanut tässä vuosien varrella. Apilan kirjastossa on paljon enemmän monipuolisia käyttömahdollisuuksia kuin esimerkiksi vanhassa Aallon kirjastossa oli, sanoo Seinäjoen kaupunginkirjaston informaatikko Hanna Kotila.

Hän sanoo 1960-luvulla avatun Aallon kirjaston olleen oman aikansa heijastus, samoin kuin Apilakin.

– Nykyään kirjasto tarjoaa jokaiselle jotain, kuten nykyaikana kuuluukin. Meillä ei enää vain lainata kirjaa ja lähdetä pois, vaan jäädään oleskelemaan ja viettämään aikaa. Tarjoamme myös paljon ilmaisia tapahtumia sekä laitteita ja tiloja, joita voi varata. Mitään ei ole pakko ostaa, joten emme sulje ketään pois.

Kotila sanoo kirjaston käyttäjälukujen nousseen Apilan käyttöönoton myötä.

– Meillä käy kyllä paljon ihmisiä päivittäin, enemmän kuin ennen. Ja iloista on huomata, että todellakin kaikenikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä, sillä on vaikea nimetä yhtä ihmisryhmää suosituimmaksi.

Vuosien varrella kirjaston valikoimaan on tullut mukaan myös e- ja e-äänikirjoja, jotka kasvattavat suosiotaan.

– E-kirjat tulivat mukaan aika samoihin aikoihin Apilan avaamisen kanssa, joten ne eivät sinänsä ole enää uusi juttu. E-äänikirjat ovat hieman tuoreempi asia. Näiden molempien käyttölukuihin meillä tuli piikki koronan aikana, kun kirjasto ei ollut auki normaalisti, Kotila toteaa.

– Silti yhä edelleen perinteiset paperikirjat ovat voimissaan, eivätkä uudet lukumuodot ole syrjäyttämässä sitä vielä hetkeen, hän lisää naurahtaen.

Kirjasto juhlii 10-vuotista taivaltaan koko viikon. Kotila toivoo ihmisten löytävän paikalle kuluvan juhlaviikon tapahtumiin.

– Meillä on kaikkea kivaa luvassa, joten toivottavasti ihmiset tulevat paikan päälle juhlimaan kanssamme.