Kysymys&Vastaus | Mitä vanhalla kauppiksella tapahtuu ja mikä on sen tulevaisuus?

Seinäjoen keskustan läheisyydessä, Upassa, on paikallisten tuntema vanha kauppis, eli entinen Sedun kauppaoppilaitos. Rakennus on ollut tyhjillään jo vuosia, mikä ihmetyttää kaupunkilaisia. Kuitenkin välillä ohikulkijat ovat voineet huomata sen sisällä elämää. Selvitimme, mitä rakennuksessa tapahtuu ja millainen on sen tulevaisuus.

Seinäjoen kaupunginarkkitehti Jussi Aittoniemi sanoo rakennuksen olevan nykyään kaupungin omistuksessa.

– Ostimme tontin muutama vuosi sitten, kun Sedu päätti kolmen kampuksen strategiastaan ja luopui kyseisestä rakennuksesta. Tontti odottaa kaavoitusta, joka on vasta alkumetreillään. Tarkoitus olisi purkaa kauppis ja tilalle tulee todennäköisesti asuinrakennuksia. Prosessissa voi kuitenkin mennä vielä vuosia.

Tontti odottaa kaavoitusta.

Jussi Aittoniemi

Sedun on myös puhuttu luopuneen rakennuksesta sisäilmaongelmien vuoksi.

– Käsittääkseni mahdolliset ongelmat ovat koskettaneet rakennuksen kellariosaa. Meidän on kuitenkin tarkoitus purkaa rakennus kokonaan, sillä enää ei ole käyttöä oppilaitokselle, Aittoniemi jatkaa.

Rakennuksen sisällä ja pihassa on kuitenkin nähty liikettä aina välillä. Mitä siellä on tapahtunut?

– Poliisit ja E-P:n pelastuskoirat ovat saaneet harjoitella tiloissa aina välillä. Olemme antaneet myös SPR:n käyttää paikkaa väliaikaisesti kesäkuusta lähtien. He pitävät siellä Ukrainan sodan pakolaisille tarkoitettua tukitoimintaa esimerkiksi asumisen perustarpeiden jakamisen ja lajittelun muodossa. Pihassa on järjestetty myös jotain pienempiä juttuja, kuten kaverikoira-tapahtumia. Tangomarkkinoiden aikana sosiaalitilat ovat olleet leirinnässä olevien käytössä, kertoo kaupungin isännöintipäällikkö Jouni Tiisijärvi.

Tulevana talvena kaupunki on pohtinut sammuttavansa kokonaan rakennuksen peruslämmöt nousevien lämmityskustannusten vuoksi.

– Meidän ei ole kannattavaa pitää noin isossa rakennuksessa enää peruslämpöjä päällä, jos kustannukset nousevat pilviin. Mutta katsotaan, kuinka tässä edetään, Aittoniemi summaa.