Liikunta on antanut parempia päiviä

Seinämaratonin 50 kertaa juossut Kalle Lähdesmäki näkee tärkeänä, että kukin löytää itselleen tavan liikkua ja oman harrastuksen.

Seinäjokelainen urheilun moniottelija ja työuransa yritysjohtajana tehnyt Kalle Lähdesmäki teki yhdessä Seinäjoen Urheilijoiden kanssa sekä paikallista, että valtakunnallista urheiluhistoriaa. Elokuun puolivälissä järjestetty Seinämaraton oli nimittäin 50:nnen kerran yhtäjaksoisesti vuosittain järjestetty maratontapahtuma, ja vastaavaa ei Suomessa ole. Yhtä monta kertaa tulosluettelosta on löytynyt Lähdesmäen nimi.

– Siinä 35 kilometrin kohdalla totesin, että tämäkin menee maaliin ja mieleen tuli monia yksittäisiä asioita vuosien varrelta. Oli hienoa, että reitin varrella ja maalissa oli väkeä ja tuttuja kavereita juoksemassa, Lähdesmäki kiittelee.

Parhaan aikansa 3.10 Lähdesmäki juoksi ensimmäisellä Seinämaratonillaan 19-vuotiaana 1973.

– Silloin ei päätä huimannut ja lähdin kärkiryhmään mukaan. Viime vuosina on saanut olla kiitollinen, että on pysynyt terveenä ja pystynyt liikkumaan. Tahko Pihkalan toteamus: Ei se matka tapa, vaan vauhti, pitää hyvin paikkansa.

Lähdesmäki tunnetaan nimenomaan kestävyysurheilijana. Hän kuitenkin painottaa, että tärkeintä on, että jokainen löytää oman tapansa liikkua ja oman harrastuksen. Kaikkien ei tarvitse hiihtää tai juosta.

Toistuvuus, maltti ja päättäväisyys.

– Itse koen, että kestävyys- ja terveysliikunta on antanut parempia päiviä ja elämään laatua. On tullut turnauskestävyyttä ja jaksanut tehdä töitä koko työpäivän ajan. Huumorilla olen todennut, että säännöllinen liikunta antaa mahdollisuuden myös syödä ruokapöydässä. Se kaikki kuluu liikkumalla pois.

Liikunnassa Lähdesmäki nostaa esiin kolme tärkeää seikkaa.

– Toistuvuus, maltti ja päättäväisyys. Oman kropan kanssa on oltava sinut ja sitä pitää pystyä tulkitsemaan. Liikunnalla ihminen pystyy vaikuttamaan omaan kuntoon.

Yritysjohtajana uransa tehnyt Lähdesmäki toteaa, että ajankäytölle on monia vaihtoehtoja, mutta hänelle lenkki on kuulunut aina ohjelmaan. Lenkkiporukat ovat myös suuri rikkaus.

– Samanhenkisillä ihmisillä on yhteinen intressi löytää yhteinen aika. Niiden sosiaalinen merkitys on valtava. Puhutaan maailmanmenosta ja erilaiset ihmiset tulevat tutuksi. Yhteinen intressi tuo ihmiset lähemmäksi toisiaan.

Ainutlaatuisen pitkä Seinämaratonien putki on ollut kerran vaarassa. Lähdesmäeltä revähti reisilihas kolme viikkoa ennen tapahtumaa.

– Jouppilan Jussi totesi, että et voi juosta metriäkään ennen tapahtumaa ja antoi neuvot vaihtoehtoiseen treenaamiseen. Maratonilla ensimmäisen kierroksen kävelin, toisen hyssyttelin, kolmannen juoksin ja neljäs meni jo alle viiden minuutin kilometrivauhtia. Niin vain sekin meni läpi.

Maratoonari toteaa, että tästä eteenpäin mennään vuosi kerrallaan. Viimeiset kolme-neljä vuotta on ollut halu saada 50. Seinämaraton täyteen.

– Maraton on ollut tärkeä oman kunnon seuranta. Liikunnan vietti on kuitenkin aina ollut itsellä ja toki muoto voi muuttua. Niin kauan, kun liikkuminen on omissa käsissä, se jatkuu. On ollut onni saada hyvä perusterveys ja sitä haluan vaalia.