Matilda Koivisto nauttii vauhdin huumasta

Matilda Koivisto, 14, vaihtoi pesäpallosta yleisurheiluun muutama vuosi sitten. Nyt takana ovat ensimmäiset yleisurheilun SM-kisat.

Lakeuden nuoret urheilijatähdet

Juttusarjassa esitellään maakunnan lupaavia urheilijalupauksia.

Seinäjoen yleisurheilukentällä paistaa aurinko elokuisena iltapäivänä. Yleisurheilijalupaus Matilda Koivisto on saapunut kentälle äitinsä Päivi Koiviston kanssa tekemään omatoimitreeniä.

– Välillä käydään näin omatoimisestikin ottamassa aikoja, vaikka yleensä treenaan ryhmän mukana, Matilda Koivisto kertoo.

Koivisto on harrastanut yleisurheilua nyt noin kuutisen vuotta. Hän pelasi pitkään nuorena pesäpalloa, mutta yleisurheilun yksilösuorittaminen kiehtoi.

– Tarkalleen harrastan 100 ja 300 metrin juoksua, 300 metrin aitajuoksua, pika-aitoja sekä pituushyppyä. Innostuin pikajuoksusta pesäpallon sijaan, sillä tykkään siitä, ettei suorituksen onnistuminen ole muista kuin itsestä kiinni, hän sanoo hymyillen.

Koiviston kalenterissa on treenit jopa kuusi kertaa viikossa. Nykyään hän treenaa Helinä koivumäen ja Ari Vekolan ryhmässä, jossa on erityisesti pikajuoksijoita ympäri Etelä-Pohjanmaan.

– Treenejä on erilaisia: puntti-, nopeuskestävyys-, tekniikka- ja kestävyystreenit vaihtelevat ja kerran viikossa on vielä Antti Haapakosken aitajuoksutreenit. Kisoja on kesäisin treenien lisäksi vielä yhdet tai kahdet viikossa. Talvella hallikisoja on vähemmän.

Viime viikonloppuna Koivistolla oli ensimmäiset SM-kisansa, joiden kisarajat hän oli rikkonut jo aiemmin tänä vuonna. 14-vuotiaiden sarjassa taso on kova ja hän sijoittui 300 metrin juoksussa sekä aidoissa seitsemänneksi.

No kyllähän se olympiamitali olisi mahtava laittaa kaulaansa joskus!

– Olen tosi tyytyväinen suorituksiin näin kovatasoisessa kisassa ja oli kiva nähdä, että on oikeasti näin korkealla SM-tasolla.

300 metrin juoksussa 3-7 sijojen ajat olivat alle sekunnin sisällä ja kaikki tulivat melkein samassa rivissä maaliin.

– Hampaankoloon jäi mitali, jonka olisin voinut hyvällä tuurilla napata. Mutta nyt nokka kohti SM-viestejä, jotka järjestetään syyskuussa.

– Olen kuitenkin tällä hetkellä 14-vuotiaiden tyttöjen 200 metrillä koko Suomen tilastossa 2. sijalla ja 400 metrillä sijalla 3, joista olen tosi ylpeä tällä kaudella. Ne eivät valitettavasti olleet SM-kisoissa tänä vuonna.

300 metrin juoksu on hänen lempilajinsa, sillä sen aikana ehtii tapahtua paljon.

– Siinä ehtii hyytyä tai ottaa loppukirin, kaikki on aika arvaatonta. Koen, että pidemmät pikamatkat ovat oma vahvuuteni, Koivisto kertoo.

Vaikka nuori urheilija on nostanut tasoaan hurjasti viimeisen vuoden aikana, kehitettävääkin häneltä löytyy.

– Telinelähdöt vaativat vielä harjoitusta, sillä niissä tekniikka on vaikeaa ja tarkkaa. Käsien ja jalkojen tulee mennä juuri oikein. Monien mielestä juoksun tekniikka saattaa näyttää helpolta, mutta sitä se ei kyllä ole, hän naurahtaa.

Koiviston mukaan parhaiten lajissa pärjää, kun pääkoppa pysyy kasassa suorituksen aikana.

– Tekniikan ja fyysisten asioiden lisäksi pitää luottaa itseensä. Keskittyminen on kaiken a ja o.

Lyhyemmän aikavälin tavoitteeksi Koivisto kertoo pääsyn arvokisoihin edustamaan Suomea. Pitkällä tulevaisuudessa hän haluaisi saavuttaa useimpien urheilijoiden unelman.

– No kyllähän se olympiamitali olisi mahtava laittaa kaulaansa joskus!