Siilirinki auttaa hädässä – jopa 20-30 pelastussoittoa viikottain

Seinäjoen seudulla toimii vapaaehtoisten siilirinki, joka pelastaa hädässä olevia siilejä lähes päivittäin.

Marika Siltavirran autotallissa Ilmajoella on kaksi häkkiä, joissa saattaa pesäaineksen seasta pilkottaa pieni nenä jos toinenkin. Kun ruokaa lasketaan tarjolle, pikkumökistä vipeltää kuusi pientä siilin poikasta katsomaan tarjottavia. Poikaset ovat orpoja ja saaneet väliaikaisen kodin.

Siilirinki on joukko vapaaehtoisia, jotka auttavat siilejä hädässä. Ringissä on Etelä-Pohjanmaan alueella yhteensä 13 vapaaehtoista, jotka hoitavat siilejä kotonaan. Idea siilien auttamisesta on lähtenyt Virpi Ahon toimesta noin kymmenen vuotta sitten. Vapaaehtoiset kirjoittavat hoitosopimukset Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistyksen kanssa.

– Muutaman rinkiläisen numero on netissä esillä, jotta siihen voi soittaa hädän sattuessa. Toki tämä on kaikille meille vapaa-ajan toimintaa, joten emme mekään valitettavasti pysty olla tavoitettavissa aina, sanoo kolme vuotta toiminnassa mukana ollut Anu Köykkä.

Köykkä löysi tiensä siiliringin jäseneksi tutun kautta ja hän taas sai Siltavirran mukaan toimintaan vuosi sitten. Molemmille auttamisen halu on suuri. He kertovat myös aina tykänneensä siileistä.

– Ne ovat niin sympaattisia ja ihania eläimiä. Pystyin liittyä rinkiin, kun muutin maalle ja isommalle tontille. Ne vievät kuitenkin tilaa jonkin verran, sanoo Siltavirta.

– Ja vievät kyllä aikaakin. Vähintään 1,5 tuntia vapaa-ajasta päivittäin, riippuen hoidettavien lukumäärästä, huudahtaa Köykkä nauraen.

Siltavirran hoidossa olevat kahdeksan siiliä eivät ole ainoat lähiaikojen tapaukset, sillä molemmat kertovat siiliringin saavan yhteensä jopa 20-30 pelastussoittoa viikottain.

– Valitettavan paljon tapauksia tulee, olisikohan viime vuonna ollut rinkiläisillä yhteensä 200 hoidettavaa. Usein avunpyynnön syynä ovat joko loukkaantunut siili tai selkeästi siilillä näkyvät loistartunnat ja kärpäset. Joskus myös ilmoitetaan poikasista hoipertelemassa yksinään keskellä päivää laihan näköisinä, mikä herättää epäilyksen, sanoo Köykkä.

– Ja se on jännä, miten siilejä ei näe juuri missään enää nykyään, paitsi sitten esimerkiksi auton alle jääneenä. Niiden lukumäärä on kokonaisuudessaan laskenut, sanoo Siltavirta.

Hoidettavien määrä taas on tuplaantunut Köykän mukanaolon aikana.

– Muistaakseni kolme vuotta sitten hoidettavia oli noin 100 vuodessa, eli puolet vähemmän. Toki ihmisetkin ovat muutaman vuoden aikana aktivoituneet pyytämään enemmän apua.

Loukkaantuneet siilit viedään heti eläinlääkärin vastaanotolle, jos se vain on mahdollista.

– Yleensä soitamme kaikki alueen eläinlääkärit läpi, tuloksetta. Kaikilla on niin kova kiire tai ei tarpeeksi tietämystä villieläimistä. Takalan Sami on ollut pelastuksemme, hänen vastaanotollaan käymme usein, toteaa Köykkä.

Siilirinki saa onneksi tukea ruoka- ja eläinlääkärikustannuksiin Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistykseltä. Jos siili ei vaadi eläinlääkärin hoitoa, se usein majailee hetken siilirinkiläisten kotona. Jotkut jopa talven yli.

– Jos poikaset löytyvät liian pieninä syksyllä, sen tietää, etteivät ne selviä talven yli. Silloin niitä ruokitaan ja ne talvehtivat jonkun luona. Kaikki tulee kuitenkin lopuksi päästää takaisin luontoon ja samaan paikkaan, Köykkä huomauttaa.

Onnelliset loput auttavat rinkiläisiä jaksamaan.

– Yhdellä tapauksella oli molemmat silmät täynnä kärpäsen munia ja korvissa toukkia. Nypin munat pois ja huuhtelin toukat kerran ja olin varma, ettei se selviäisi. Lopuksi kuitenkin siili toipui ja se palautettiin luontoon, Köykkä muistelee.

Mistä tietää siilin tarvitsevan apua?

Uneliaisuus: siili ei normaalisti nuku näkyvällä paikalla.

Kärpäset: siilin ympärillä pörrää paljon kärpäsiä.

Horjahtelu: siili ei normaalisti horjahtele, kävele epävarmasti tai kierrä kehää.

Vamma: siili on selkeästi loukkaantunut tai vuotaa verta.

Ansa: siili on takertunut verkkoon tai esineeseen.

Poikanen liikkuu yksin ilman aikuista päiväsaikaan, vinkuu tai osoittaa jotain edellisistä oireista.

Toimi näin, jos löydät apua tarvitsevan siilin:

Nosta se hanskat käsissä esimerkiksi pahvilaatikkoon lämpimällä vedellä täytettyjen muovipullojen viereen.

Tarjoa siilille hunajavettä ja/tai kissan märkäruokaa.

Ota yhteys siilirinkiin tai vakavien vammojen kohdalla suoraan eläinlääkäriin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat