Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähiruokapäivä kutsuu tiloille

Valtakunnallinen Lähiruokapäivä järjestetään 10.9. Tapahtumassa on mukana Seinäjoelta ja lähikunnista useita yleisölle ovensa avaavia maatiloja ja maaseudulla toimivia yrittäjiä.

Päivän tarkoitus on tuoda esille suomalaisen ruuantuotannon toimintaa, tuotteita, tuottajia ja jalostajia. Tapahtuma järjestetään seitsemättä kertaa.

– Tämä on makumatka maakuntaan. Matalan kynnyksen tapahtuma, joka saattaa kuluttajan ja tuottajan yhteen. Mahdollisuus ostaa tuoreista raaka-aineista valmistettuja tuotteita ja kokea elämyksiä, sanoo tapahtumaa koordinoiva Heidi Kohtala Ruokaviraston Maaseutuverkostosta.

Aiemmin Osta tilalta!-nimellä järjestetty tapahtuma on laajentunut suoramyyntitilojen päivästä esittelemään lähiruokaa ja maaseudun elämää laajemmin. Osallistuvat tuottajat räätälöivät oman ohjelmansa. Etelä-Pohjanmaan alueen yrittäjiä ja toimijoita on mukana yli 20.

– Toivomme, että mukaan lähtee mahdollisimman monipuolisesti alueen tuottajia ja lähiruokayrittäjiä. Mukaan voi ilmoittautua edelleen. Jokainen saa toteuttaa päivän oman aikataulun ja suunnitelman mukaan. Osalla on pop up-tyyliin keittolounasravintola tai kahvila avoinna, osa tarjoaa mahdollisuuden tutustua tilan eläimiin ja koneisiin, selvittää Kohtala.

Ylistaron Untamalassa Nortulan tila on mukana Lähiruokapäivässä toista kertaa.

– Vierailijoita kävi täällä kylän perukoilla vuosi sitten noin 70, toivottavasti saadaan nytkin runsas osanotto. Meillä pääsee tutustumaan naudanlihan tuotantoon ja Nortulan Palvi & Paisti tilateurastamoon ja rahtipalvaamoon. Lähiruokapäivä on helppo tapa uusille asukkaille tutustua suoramyyntitilaan. Se on myös tuottajille mahdollisuus välittää oikeaa tietoa maataloudesta ja ruuantuotannosta, sanoo Ari Nortunen.

Nurmon keskustan tuntumassa sijaitseva Katilan tila on ollut mukana tapahtumassa joka vuosi.

– Vesimeloni on ollut hittituotteemme, mutta tänä vuonna sato epäonnistui. Tilalla on myynnissä valkosipulia ja kurpitsaa, lisäksi myydään muiden tuotteita, kuten hunajaa, leipäjuustoa ja kananmunia, listaa Tea Katila.

Palaute päivästä on ollut positiivista.

– Ihmiset tykkäävät käydä hakemassa lähiruokaa suoraan tilalta, sillä siinä näkee itse, missä ruoka kasvatetaan. Lähiruokapäivä on myönteinen tapahtuma ja tuo maataloutta myönteisesti esille. Sillä on iso merkitys tällaisena aikana. Kannustan kaikkia tiloja lähtemään mukaan tapahtumaan. Myytäviä tuotteita ei tarvitse olla, sillä jo mahdollisuus päästä näkemään tilan arkea on mielenkiintoista ja monelle uusi asia, muistuttaa Katila.