Kohti ammattilaisuraa jalkapalloilijana – ”Voittaminen motivoi eteenpäin”

Eemeli Honkola on 17-vuotias SJK:n kasvatti, jolla on takanaan jo peli Veikkausliigassa. Meneillään olevan kauden tavoite on voittaa B-junioreiden SM-kultaa.

Lakeuden nuoret urheilijatähdet

Juttusarjassa esitellään maakunnan nuoria urheilijalupauksia.

Jo viisivuotiaana jalkapallon aloittanut Eemeli Honkola on pelannut koko uransa Seinäjoen Jalkapallokerhossa. Nykyään hän pelaa keskushyökkääjän paikkaa SJK:n U17- joukkuueessa SM-tasolla.

– Pelasin ensin jalkapalloa ja pesäpalloa, kunnes 14-vuotiaana minulta loppui aika käydä molempien treeneissä ja täytyi tehdä valinta. Pallolajit ovat olleet oma juttuni aina, hän toteaa.

Honkola käy Kuortaneen urheilulukiota, jotta saa sovitettua jalkapallon arkeensa. Hän reissaa Seinäjoen ja Kuortaneen väliä useita kertoja viikossa treenien vuoksi.

– Treenaan vähintään seitsemän kertaa viikossa ja lisäksi kauden aikana jokaisena viikonloppuna on peli. Osa aamutreeneistä koulussa kerryttävät opintopisteitä, joten saan helposti yhdistettyä koulun ja futiksen. Toki lukuvuoden ensimmäiset ja viimeiset jaksot täytyvät olla kurssien osalta rennompia, jotta jaksaa. Sitten Seinäjoella on vielä SJK:n omia treenejä viikon mittaan.

Honkolan mielestä lajin suola ovat pelit, joissa pääsee näyttämään osaamistaan.

– Peleissä on oma latauksensa ja silloin haluaa vetää täysiä. Hyvässä seurassa on mukava pelata.

Honkola on nähty edustamassa Palloliiton maajoukkueleireillä jo kolmesti. Tällä kaudella hän on päässyt treenaamaan myös miesten edustusjoukkueen kanssa. Kirsikkana kakun päällä, takana on jo yksi Veikkausliiga-peli.

– Osan viikon treeneistä olen päässyt miesten edustuksen tai akatemian mukaan. Sain onnekseni pelata myös yhdessä liigaottelussa tällä kaudella, mikä oli hieno kokemus, Honkola kertoo.

Nuorten U17-joukkue on jo voittanut oman pohjoisen karsintalohkonsa ja tavoittelee tällä hetkellä Suomenmestaruutta, jota tässä ikäluokassa SJK:lla ei vielä ole. Honkola kokee sen olevan täysin mahdollista.

– Olemme nyt sarjataulukossa toisena ja vielä on pelejä jäljellä. Meillä on tosi hyvä joukkue ja uskon, että meillä on mahiksia voittaa mestaruus.

Tavoitteet on asetettu korkealle, sillä tarkoituksena on tehdä jalkapallosta kansainvälinen ura tulevaisuudessa.

– Haluan edetä ensin SJK:n edustuksen pelaajaksi ja sieltä sitten ulkomaille pelaamaan. Lempijoukkuueeni on Manchester United, mutta katsotaan sitä sitten, mihin joukkueeseen päädyn, Honkola naurahtaa.

Vaikka nuorukaisella riittää kiireitä arjessaan, on hän kesän mittaan ehtinyt pitää hieman vapaatakin.

– Tässä on kyse tasapainosta ja motivaatiosta, sillä jalkapallo on elämäntapa. Pelaaminen ei saa tuntua pakkopullalta, jonka vuoksi vapaapäiviäkin tarvitaan. Silloin tykkään viettää aikaa ystävien kanssa tai seurata urheilua, Honkola sanoo.

– Ei minulla vielä ole tullut mitään ongelmia jaksamisen kanssa, sillä tykkään treenata. Ja kyllähän se voittaminen motivoi eteenpäin, hän jatkaa nauraen.