4H Satosankarit-toiminnan takana on halu ylläpitää ja opettaa marjastuskulttuuria.
4H on välittänyt jo vuosikymmenien ajan marjoja metsistä hyötykäyttöön. Pari vuotta sitten ulkomaalaisten marjanpoimijoiden tulo Suomeen oli epävarmaa koronan vuoksi, mikä sykäytti 4H:n marjanpomintatyötä eteenpäin.
– Satosankarit lanseerattiin tehostamaan marjanpoimintatoiminnan näkyvyyttä ja tunnettuutta. Käytännössä marja-asemillemme kuka tahansa voi tuoda perkaamatonta puolukkaa ja me ostamme sen päivän hinnalla, sanoo Etelä-Pohjanmaan 4H:n aluejohtaja Tuija Saarimäki.
Marja-asemia on yhdeksän ympäri Etelä-Pohjanmaata ja niihin palkataan nuoria ottamaan marjat vastaan.
– Viime vuonna työllistimme 25 nuorta työsuhteeseen koko E-P:n alueella. Marjaa liikkui yhteensä kymmenen aseman kautta reilut 62 000 kiloa. Teemme yhteistyötä Kiantama Oy:n kanssa, jonka rahoilla ostamme marjat eli 4H toimii välikätenä prosessissa. Kiantama käyttää marjat esimerkiksi erilaisten marjatuotteiden tekoon tai teollisuuteen.
Marja-asemilla työskentelyn lisäksi nuoria kannustetaan poimimaan marjaa pomintabonuksella ja marjaretkillä.
– Jokaisella paikallisyhdistyksen marja-asemalla on tarjolla kymmenelle ensimmäiselle kahden sangon tuoneelle poimintabonus, mikä on pieni summa tavallisen myyntihinnan päälle. Tätä ei paljoa ole tarvinnut edes markkinoida, kun ensimmäiset innokkaat ovat jo olleet sankojen kanssa paikalla, naurahtaa Saarimäki.
– Yhdistykset saavat myös halutessaan järjestää yhteisiä marjaretkiä metsään lasten ja nuorten kanssa, hän jatkaa.
Kaiken marjatoiminnan takana on lasten ja nuorten marjastuskulttuurin ylläpitäminen.
– Nykyään ei ole itsestäänselvää onko kotona tapana käydä poimimassa marjoja. Haluamme toiminnallamme kannustaa menemään metsään ja nauttimaan luonnosta, jotta se ei katoaisi kulttuuristamme.
Saarimäen mielestä tämä on myös helppo ja kiva tapa nuorelle tienata omaa rahaa.
– Marja-asemilla työskentely on aiempien vuosien palautteen mukaan nuorille hauskaa tekemistä, mistä vielä maksetaan. Myös poiminnassa pystyy itse määrittämään tienaamansa rahamäärän, kun hommaa saa tehdä juuri niin paljon kuin haluaa.
Tänä vuonna nuorien on myös mahdollista työllistyä Satosankarien some-lähettiläiksi.
– Idean takana on, että markkinoidaan toimintaa nuorelta nuorelle. Siinä piilee aivan erilainen voima, kuin se, että aikuiset käskevät tehdä jotain, Saarimäki sanoo hymyillen.
Marja-asemien toiminta alkaa ympäri Suomen 5.9. Jatkoajan määrää luonto.
– Yleensä pidämme asemia auki pari tuntia kerrallaan ja pari kertaa viikossa. Se kuinka kauan pidämme asemia auki, riippuu täysin kuinka hyvä sato on. Jos meille tuodaan nopeasti tarvittava määrä marjoja, emme pidä asemia auki kuin pari viikkoa. Jos sato on kuitenkin huono, saatamme jatkaa pidempään saadaksemme mahdollisimman paljon marjaa. Tarkemmat tiedot paikoista ja ajoista tulee jokaisen paikallisyhdistyksen verkkosivuille, Saarimäki summaa.