Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pk-yrityksille vihreä liiketoiminta on mahdollisuus

Kuluttajien ja asiakasyritysten ympäristötietoisuus on lisääntynyt ja se näkyy myös pk-yritystoimintaan kohdistuvina vaatimuksina. Kestävyysajattelu voidaan valjastaa tukemaan liiketoiminnan kasvua.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun Ytyä teollisuuteen-hanke aloittaa syyskuussa teollisuuden pk-yrityksille suunnatut koulutukset, joilla pyritään vahvistamaan maakunnan yritysten tietoisuutta ympäristövaikutusten huomioimisesta ja mahdollisuuksista hyödyntää niitä liiketoiminnan kehittämisessä. Hanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittamana yrityksille maksuton.

– Ympäristön huomioiminen tulee yrityksille vastaan toimialasta ja koosta riippumatta ja se edellyttää sopeutumiskykyä. Perehtymällä aiheeseen voi löytää keinoja kääntää muutos taakasta yrityksen voimavaraksi ja kilpailuvaltiksi, sanoo projektipäällikkö Heli Hietala SeAMKista.

Hietala siirtyi hankemaailmaan yrityspuolelta ja tuntee pk-yrityksen toimintaympäristön haasteet ja mahdollisuudet. Vastuullisuus on tänä päivänä osa jokaisen ison yrityksen strategiaa, ja vaikutus heijastuu alihankintayrityksille asiakasyritysten kautta.

– Esimerkiksi tekstiilialan tai huonekalualan yrityksille paineita ympäristöasioiden huomioimisesta tulee myös suoraa kuluttajarajapinnasta. Materiaalien kierrätettävyys ja kestävyys ovat nyt myyntivaltti, hän korostaa.

EU:n ympäristölainsäädäntö tulee tiukentamaan yritysten asemaa, joten asiat on syytä ottaa hyvissä ajoin haltuun.

– Kiristyvät vaatimukset vaikuttavat yritystoimintaan monella tapaa. Esimerkiksi taksonomiasäännökset tulevat vaikuttamaan yritysten rahoitukseen, kertoo Hietala.

Eteläpohjalaisissa yrityksissä on osaamista ja laadukasta tekemistä. Nämä asiat tulee nostaa rohkeasti esiin.

–  Monesti yrityksillä on jo käytössä kestäviä ja vastuullisia toimintamalleja. Ajatuksena ei ole lähteä tekemään megaluokan muutoksia yrityksen toimintakulttuurissa, vaan hakea nostetta yrityksen olemassa olevista vahvuuksista, havainnollistaa Hietala.

Ytyä teollisuusteen-hanke pyrkii jakamaan käytännönläheisesti tietoa ympäristöasioista osana liiketoimintaa. Hiilijalanjälkilaskurin laatimisen lisäksi etsitään uusia, kiertotaloutta hyödyntäviä liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille. Koulutuksissa edetään perusteista yrityskohtaisten laskelmien tekemiseen, esimerkkiyritystapaukset mallina.

– Tavoite on antaa konkreettisia työkaluja yrityksille. Ohjataan yrityksiä löytämään se oma juttu kehittyä ja löytää kustannustehokkaita .

Johtaminen nousee keskeiseksi tekijäksi yritysten vahvuuksien esiintuomisessa ja kyvyssä sopeutua muutoksiin.

– Ympäristöasioiden järjestelmien ja standardien ymmärtäminen ja niiden vieminen osaksi yrityksen arkea lähtee johtamisesta. Kevään aikana järjestetäänkin ympäristöasioiden johtamiseen keskittyvä koulutuskokonaisuus, joka on myös opiskelijoille avoin, Hietala sanoo.

Sopeutumiskyky on muuttuvassa maailmassa yrityksen selviytymisen edellytys. Hanke tavoittelee vuoropuhelun parantamista sekä osaamisen jakamista alueen yritysten kesken.

– Voisiko yritysten välisen yhteistyön kautta löytyä keinoja saavuttaa synergiaetua, osaamisen hyödyntämistä ristiin suunnittelu- ja valmistusosaamisessa? Esimerkiksi sen sijaan, että ylijäämämateriaali lähtee jätteeksi, sille löytyisi jatkokäyttäjä. Tuotteen vuokraaminen tai eliniän pidentäminen ovat myös esimerkkejä tavoista toteuttaa kestävämpää liiketoimintaa, Hietala sanoo.

Hietala muistuttaa, että kehittyvät yritykset lisäävät työtä ja työmarkkina-arvoa maakuntaan.

– SeAMKissa on tutkittu yritysten kasvukehitystä ja todettu, että maaseutuyritysten kasvu on hidastunut verrattuna suurimpien kaupunkien yritysten kasvuun. Osaamisen kehittäminen on tärkeää osaavan työvoiman saamiseksi maakunnan alueelle.

Ympäristöasioissa toimijoita on paljon ja tieto on suunnattu isoille yrityksille. Pk-yritysten on vaikea löytää niille kohdennettua tietoa.

– Tämä on kaikille uutta, yhdessä oppimista. Hankkeen tuotokset, kuten uusi maakunnan yrityksiä palveleva tuotteen hiilijalanjälkilaskuri, tulevat yritysten hyödyksi. Tieto tullaan kokoamaan lopuksi SeAMKissa rakenteilla olevalle verkkosivulle, josta löytyy sitten laajasti tietoa kestävästä liiketoiminnasta ja esimerkkejä alueellisista edelläkävijöistä, Hietala summaa.