Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikonloppuna Seinäjoella pääsee näkemään SM-tason saksanpaimenkoirien tottelevaisuusloistoa

Seinäjoella järjestetään saksanpaimenkoiraliiton alaosaston SPL-Seinäjoen toimesta saksanpaimenkoirien suojelun SM-kisat 1.-4.9.

Seinäjoen keskusurheilukentälle kokoontuu yhteensä 40 koirakkoa esittelemään taitojaan suojelun SM-kisoissa. Kilpailu jakautuu kolmeen eri osa-alueeseen; peltojäljestykseen, tottelevaisuuteen sekä suojeluun.

– Peltojäljestyksessä koira jäljestää pellolla ihmisen tekemän ja 60 minuuttia vanhentuneen jäljen. Tottelevaisuusosuudessa koirakko suorittaa määrätyn kaavion, sekä erilaisia liikkeitä, kuten esimerkiksi liikkeestä istumisen, maahan menon ja pysähtymisen. Viimeisenä tulee hieman hurjankin näköinen suojeluosuus, jossa koiran tulee hyökätä maalimieheen puremalla ihmisen topattuun hihaan, kertoo SPL-Seinäjoen hallituksen jäsen Marjo Lepistö.

– Suojeluosuudessa koiralta vaaditaan erinomaista tottelevaisuutta, itsevarmuutta hyökkäyksen tullessa, välitöntä irrottamista ohjaajan käskystä, sekä varmaa ja painostavaa vartiointia liikkumatonta maalimiestä kohtaan. Oikein koulutettu koira ei ole vihainen tai vaaraksi muille, hän lisää lajista.

Viisi parasta koirakkoa pääsevät kilpailemaan suojelun MM-kilpailuihin Tanskaan lokakuun alussa.

– Tässä lajissa taso on Suomessa todella kova ja Seinäjoella tullaan näkemään hienoja suorituksia, Lepistö toteaa.

Suojelu on merkittävä harrastusmuoto turvaamaan korkeatasoinen palveluskoirajalostus ja kilpailuun osallistuvien koirien joukossa onkin koiria, joiden jälkeläisiä tullaan näkemään tulevaisuudessa virkakoirina.

– Kilpailu on ensiarvoisen tärkeä mittari palveluskoirajalostukselle ja sen avulla käyttöominaisuudet voidaan turvata nyt ja tulevaisuudessa vastaamaan viranomaistehtävien tarpeita. Toki osa harrastaa lajia ihan vain kivana tekemisenä oman lemmikin kanssa, sillä tottelevaisuus on tärkeää kaikille koirille, Lepistö kertoo.

Viikonlopun SM-kilpailu järjestetään ensimmäistä kertaa Seinäjoella.

– Olemme pieni, vain 40 jäsenen alaosasto. Omia jäseniämme on osallistunut kisojen järjestämiseen, mutta valtavan suuri määrä talkoolaisia on tullut ympäri Suomen. Koiraharrastaminen tuo ihmisiä yhteen, Lepistö kommentoi.

Odotukset kisaa kohtaan ovat järjestäjätaholla korkealla. Myös yleisö on tervetullut.

– Odotimme 20 ilmoittautunutta koirakkoa, mutta saimmekin tuplasti enemmän. Uskon siis, että saamme paljon yleisöä paikalle ja hienot kisat järjestettyä, Lepistö summaa.