Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Noutajakoirien parhaimmisto kisaa Kauhavalla suomenmestaruudesta

SM-kokeessa pääsee tutustumaan noutajien työskentelyyn rodunomaisessa lajissa.

Lakeuden Noutajakoirayhdistys järjestää yhteistyössä Kauhavan Ylikylän metsästysseuran kanssa noutajien metsästyskokeiden SM-kokeen Kauhavalla Viinikankylässä ensi viikonloppuna 2.-4.9.

– Arvokisa järjestettiin viimeksi lakeudella vuonna 2015, tuolloin Nurmossa. Nyt päästään Kauhavan upeissa maastoissa testaamaan noutajien taitoja ja osaamista, kertoo järjestävän yhdistyksen edustaja Heli Pitkäjärvi.

Noutajien metsästyskoe on kuuden noutajarodun rodunomainen koemuoto. Noutajat ovat ammutun pienriistan talteenottoon jalostettuja metsästyskoiria. Roduista tunnetuimmat ovat labradorinnoutaja ja kultainennoutaja.

– Linnustus, erityisesti sorsastus, on metsästysmuoto, jossa noutajat ovat elementissään. Noutajien metsästyskokeissa vaaditaan koirakoilta yhteistyötä ja noutajan itsenäistä työskentelyä, eli juuri niitä taitoja ja ominaisuuksia, joita metsästyksessä koiralta vaaditaan. Noutajan täytyy selvittää pudotusten paikallistamistehtäviä, ohjaustehtäviä ja hakua vaativissa maastoissa, maalla ja vedessä. Noutaja on äänetön odotustilanteissa, pysyy hallinnassa eikä karkaa ammuttaessa noutoon. Se tottelee ohjaajan käskyjä etäälläkin. Tämä kaikki vaatii pitkäjänteistä koulutusta, selvittää Pitkäjärvi.

Yleisö on tervetullut seuraamaan koetta ja tutustumaan noutajien työskentelyyn maksutta.

– Perjantaina ja lauantaina järjestetään karsintakokeet, joiden parhaat koirakot jatkavat sunnuntain finaaliin.

Lisätietoja kokeesta löytyy verkosta: noutajamestaruus.fi/sm-nome-b-2022