Nuorisovaltuuston kautta tulevaisuuden päättäjäksi

Nuorisovaltuusto on oiva tapa päästä vaikuttamaan yhteisiin asioihin jo nuorena. Samalla se antaa nuorelle mahdollisuuden päästä kokeilemaan poliitikon arkea.

Kesän kääntyessä syksyyn moni toiminta kouluista lähtien käynnistyy. Seinäjoen nuorisovaltuustoon kuuluvan Kai Gereyn, 16, loma on ohi, ja opiskelun ohella alkaa myös uusi kausi valtuutettuna.

– Nuorisovaltuustoon liittyviä juttuja ei kesäloman aikana ole juurikaan ollut. Lähinnä sähköposteihin on pitänyt vastata. Kuulun kuitenkin myös Suomen Ammattiin Opiskelevien Liittoon. Kesällä oli sen puolesta kiertueaktiivikoulutus, Gerey kertoo kesästään.

– Teemme oppilaitoksiin syksyn aikana kiertueen. Siinä kauppaamme meidän omaa opiskelijakorttia, ja katsomme oppilaitosten tilannetta opiskelijoiden edunvalvonnan kannalta. Sitä varten kouluttauduin.

Haluan olla kansallinen vaikuttaja.

Liittoihin ja varsinkin nuorisovaltuustoon kuuluminen tuo mukanaan paljon vastuuta. Omien opiskeluiden ohella pitäisi pystyä ajamaan myös muiden nuorten asioita.

– Nuorisovaltuustossa meidän tavoitteenamme on tuoda nuorten ääni kuuluville Seinäjoen kaupungin päätöksenteossa. Ajamme myös eteenpäin paljon nuoria ja nuorten toimintaa koskevia aloitteita. Esimerkiksi vegaaniruokaan liittyvä aloite saatiin vihdoin ja viimein läpi. Sekään ei kuitenkaan mennyt aivan täysin tahtomme mukaan, mutta läpi kuitenkin, Gerey sanoo.

Nuorisovaltuuston ja muiden liittojen yhteisten tavoitteiden ja tarkoitusten lisäksi jokaisella on oma paikkansa myös valtuuston sisällä. Kaikki keskittyvät oman tehtävänsä hoitamiseen, ja kokonaisuus toimii hyvin.

– Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitossa olen liittohallituksen jäsen. Kuulun myös Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton Pohjanmaan piirihallitukseen. Sen kautta valvotaan, kuinka tämän alueen nuorisovaltuustot toteutuvat kuntien päätöksenteossa, eli kuinka pystytään vaikuttamaan asioihin nuorten näkökulmasta. Nuorisovaltuustossa sitten hoidan enemmänkin erilaisiin työryhmiin liittyviä juttuja. Olen niissä osallisena, Gerey tarkentaa.

Vaikuttamiselimistä löytyy monenlaisia tehtäviä ja hoidettavia asioita. Nuorisovaltuuston tavoitteiden edistämisen lisäksi jokaisella on tietenkin myös omat tavoitteensa.

– Hakeuduin nuorisovaltuustoon, koska koen, että mulla on paljon annettavaa koko Suomelle, enkä pystyisi hyödyntää sitä ilman vaikutuskanavaa. Haluan olla kansallinen vaikuttaja. Olen myös ajatellut ehdokkuutta vuoden 2027 eduskuntavaaleissa. Se on sitten mun henkilökohtainen tavoite.