Sisupartiotoiminta kutsuu erityistä tukea tarvitsevat nuoret partioon

Seinäjokelainen partiolippukunta Tasangon Talvikit aloittaa sisupartiotoiminnan. Mukaan ovat tervetulleita tarpojaikäiset eli 12-15-vuotiaat erityistä tukea tarvitsevat nuoret.

Sisupartiotoimintaa on järjestetty Suomen Partiolaisten toimesta vuosikymmeniä, mutta Seinäjoella viimeksi 1990-luvulla. Maakunnassa aktiivista sisupartiotoimintaa on muutamilla lippukunnilla. Sisupartiolaisiksi kutsutaan partiossa henkilöitä, jotka tarvitsevat tukea vamman, pitkäaikaissairauden tai muun ominaisuuden vuoksi.

–  Partio on hyvä harrastus myös monelle erityistä tukea tarvitsevalle. Partiossa leikitään, nauretaan, tutustutaan uusiin kavereihin ja opitaan paljon uutta, kertoo sisuvartion vetäjänä aloittava partiojohtaja Sanna Karimäki-Nuutinen.

Karimäki-Nuutinen ohjaa vartiota yhdessä puolisonsa Olli Nuutisen kanssa. Heillä on paljon kokemusta erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden kanssa toimimisesta.

Leikitään, nauretaan, tutustutaan uusiin kavereihin ja opitaan paljon uutta

– Teemme sisuvartiossa samoja partio-ohjelman mukaisia asioita kuin muutkin ikäryhmän vartiot, mutta sovellettuna jokaisen omien tarpeiden ja kykyjen mukaan, Karimäki-Nuutinen kuvaa.

Sisuvartioon kutsutaan 12-15-vuotiaita, mutta ikähaarukka on suuntaa antava. Mukaan tulevilla partiolaisilla toivotaan olevan omaa toimintakykyä tai tarvittaessa mahdollisuus käyttää vapaa-ajan avustajaa tai omaa aikuista tukena kokoontumisissa. Toiminta toteutetaan mahdollisimman esteettömästi.

– Seinäjoella on hienot mahdollisuudet toteuttaa luontoretkiä esteettömiä reittejä hyödyntäen. Suunnitelmissa onkin tehdä perinteistä partiota ja viedä sisupartiolaisia luontoon, opettelemaan luonnossa ja retkeilyssä tarvittavia taitoja. Teemme mukavien aktiviteettien kautta suorituksia partio-ohjelman mukaisesti.

Uuteen sisuvartioon mahtuu vielä lisää jäseniä ja toimintaan voi lähteä ympäri vuoden.

– Kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos lasta partio kiinnostaa. Mukaan voi tulla aluksi tutustumiskäynnin verran. Mukaan ovat tervetulleita myös aikuiset, sillä apukäsiä tarvitaan erityisesti retkille. Uusi sisuvartio kokoontuu ensi viikosta lukien joka toinen maanantai Hyllykallion partiokololla. Lisätietoja löytyy Tasangon Talvikkien verkkosivuilta, Karimäki-Nuutinen vinkkaa.