Valepoliisit huijaavat ihmisiä Pohjanmaalla pyytäen pankkitunnuksia

Pohjanmaan poliisin tietoon on viime aikoina tullut tapauksia, joissa poliisiksi tekeytynyt henkilö on pyytänyt vanhusten verkkopankkitunnuksia.

Pohjanmaan poliisi varoittaa huijauksista, jotka ovat tapahtuneet puhelimitse ja suorilla yhteydenotoilla. Valepoliisit ovat esimerkiksi kertoneet keksitystä rikosuhasta, jossa pankkitilillä oleva varallisuus on vaarassa. Tätä varten valepoliisi vaatii kovalla kiireellä verkkopankkitunnuksia, niihin liittyviä tunnuslukuja tai pankki- ja maksukorttien tietoja, kertoo poliisi tiedotteessaan.

Poliisi muistuttaa, ettei se koskaan kysy verkkopankkitunnuksia tai avainlukulistan tunnuksia keneltäkään. Poliisi pyytää ikäihmisten läheisiä keskustelemaan aiheesta ja muistuttamaan siitä, että pankkikortin tietoja ei tule jakaa kenellekään. Lisäksi pankki- ja luottokortti tietoihin olisi hyvä asettaa turvarajat ostoille ja käteisnostoille. Turvarajat suojaavat kortteja väärinkäytön varalta.

Jos poliisiksi esittäytyvä henkilö pyytää verkkopankkitunnuksia, poliisi neuvoo kysymään hänen nimeään, puhelinnumeroaan ja missä poliisilaitoksessa hän työskentelee. Poliisi kehottaa sitten soittamaan tuon poliisilaitoksen keskukseen ja pyytämään keskusta yhdistämään kyseiselle henkilölle. Mikäli soittaja ei anna näitä pyydettyjä tietoja, on puhelu katkaistava ja ilmoitettava valepoliisista hätäkeskukseen soittamalla numeroon 112. Jos epäilee tulleensa huijatuksi, asiasta on ilmoitettava välittömästi pankkiin.