Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rock Campillä valmennetaan nuoria muusikoita yksilön tarpeet huomioiden: "Jos se on jotain mitä me ei osata, me etsitään joku joka osaa"

Seinäjoella on opiskeltu rock- ja metallimusiikin saloja huippumuusikoiden johdolla jo vuoden verran.

Seinäjoella on jo vuoden ajan toiminut nuorisolle suunnattu rock- ja metallimusiikkiin painottuva bändikoulu, Rock Camp. Vaikka Rock Camp on bändikouluna vasta taaperoiässä, on konsepti tuttu jo pidemmältä ajalta. Satu Haveri perusti Rock Campin 13 vuotta sitten nuorten musiikkileiritoimintana.

– Ensimmäinen leiri järjestettiin vuonna 2009 Ähtärissä, Haveri kertoo. Siitä alkaen musiikkileirejä ja erilaisia yksittäisiä tapahtumia on järjestetty säännöllisesti. Bändikoulu oli laajenevalle toiminnalle luonnollinen jatkumo.

Haverin mielessä pyörineet bändikoulusuunnitelmat alkoivat saada tuulta siipiensä alle, kun Haveri sai vinkin, että Seinäjoelle kotiutunut laulaja ja tuottaja Mathias Lillmåns voisi olla innokas lähtemään toimintaan mukaan. Haveri otti Lillmånsiin yhteyttä ja yhteiset bändikoulusuunnitelmat saattoivat alkaa.

Elettiin loppuvuotta 2020. Toiminta käynnistyi ensin korona-aikaan sopivalla tavalla, eli netin välityksellä etäyhteyksin.

Pitkän linjan kitaristi Alexander Kuoppala on vaikuttanut urallaan monissa eri kokoonpanoista, joista suuremmalle yleisölle tunnetuin lienee Children of Bodom. Kuoppala liittyi bändikoulun tiimiin alkuvuodesta 2021.

Myöhemmin bändikoulun ydintiimiin liittyivät vielä laulaja ja lauluntekijä Kimmo Perämäki sekä kosketinsoittaja Juha Mäenpää.

Rock Campin bändikoulussa toimii tällä hetkellä yhteensä 12 valmentajaa, joista Lillmåns, Kuoppala, Perämäki ja Mäenpää muodostavat Haverin kanssa toimintaa pyörittävän ydintiimin. Kuoppala valmentaa nuoria kitara- ja bändiohjaajan roolissa, Perämäki opastaa laulamiseen, säveltämiseen ja tuottamiseen. Mäenpää valmentaa tulevia kosketinsoittajia ja Lillmånsin vetovastuulla on örinälaulamisen lisäksi valmentaa myös musiikin tuottamisessa ja äänentoistossa. Örinälaulusta mainittakoon, että kyseessä on virallinen termi, jolla viitataan aggressiiviseen laulutyyliin, jota käytetään erityisesti death metal -genressä.

– Olen Suomessa ensimmäisiä, jotka on julkisesti örinälaulua alkanut opettaa, Lillmåns mainitsee. Hän on toiminut örinälaulun opettajana vuodesta 2018 oman ”Shout Your Lungs Out! Safely.” -konseptinsa alla.

Syksyllä 2021 bändikoulu sai ensimmäisen fyysisen tilansa Seinäjoen ydinkeskustasta. Rock Camp on valtakunnallinen toimija. Leirejä järjestetään ympäri Suomen ja sekä valmentajia että koulun oppilaita tulee myös maakunnan rajojen ulkopuolelta. Ei ollut siis mitenkään itsestään selvää, että bändikoulu perustetaan juuri Seinäjoelle. Haveri mainitsee yhdeksi syyksi myös Seinäjoen maineen maailmalla.

– Seinäjoki tunnetaan Euroopassakin rokkikaupunkina. Ja esimerkiksi kansalaisopisto ja musiikkiopisto tekevät täällä jo tosi hyvää työtä.

Kiusaamiseen meillä on nollatoleranssi.

Satu Haveri

Rock Campin toiminta on tarkoitettu 13–30-vuotiaille nuorille. Bändikoulun valmentajina toimivat muusikot ovat alansa parhaimmistoa. Vaikka valmennustiimissä rock- ja metallimusiikki on vahvasti edustettuna, ei bändikoululaisille tuputeta tiettyä genreä valmiina.

– Jos nuori haluaa jotain mitä me ei osata, niin me etsitään joku joka osaa, Kuoppala lupaa.

Valmentajat puhuvat kuin yhdestä suusta, kun kertovat mikä heidät on saanut lähtemään Rock Campin toimintaan mukaan. Kaikki ydintiimiin kuuluvat valmentajat ovat itse oppineita muusikoita. Lillmåns mainitsee tehneensä myös live- ja studiotekniikan parissa töitä jo 20 vuotta ilman minkäänlaista koulutusta.

– Me ollaan kaikki itse kynnetty se pelto vailla papereita. Ei meitä kukaan opettanut, Kuoppala sanoo.

Valmentajat haluavat pyyteettömästi jakaa oppejaan eteenpäin. Nuoret saavat tulla sellaisena kuin ovat ja heidän polkunsa räätälöidään yksilön tarve huomioiden.

– Tätä tehdään nuoren ehdoilla, Perämäki korostaa.

– Ei nuoria voi ahtaa samaan muottiin. Jokaisella on kuitenkin sama tarve tehdä sisäistä maailmaansa näkyväksi ja sitä me tarjotaan. Me ollaan nuorekas kanssakulkija ja mukana nuoren kasvualustana, Kuoppala kuvailee.

Yksi ehdoton sääntö on aivan jokaiselle Rock Campin bändikouluun tai leireille osallistuvalle.

– Kiusaamiseen meillä on nollatoleranssi, Haveri painottaa.

– Nuoren on tiedettävä, että hän on täällä hyvässä seurassa ja turvassa. Täällä pitää saada olla juuri oma itsensä omine ajatuksineen ja tunteineen, Kuoppala lisää. Haveri kertoo, että nuoret ovatkin kiitelleet sitä, että Rock Camp on kuin perhe, jossa saa olla aivan sellainen kuin on. Rock Camp on myös palkittu pitkäjänteisestä työstään nuorten eteen vuoden 2019 Eläköön Suomirock -gaalassa.

Haveri kiittää, että musiikkipiireissä yhteistyö toimii eri tahojen välillä niin samassa kaupungissa kuin yli maakuntarajojen. Seinäjoen elävän musiikin yhdistys Selmu on Rock Campille merkittävä yhteistyökumppani. Yhteistyötä tehdään myös esimerkiksi Vaasan rokkikoulun kanssa sekä Lapualla toimivan Step-koulutuksen kanssa. Tukea toimintaan on saatu apurahojen lisäksi niin Seinäjoen kaupungilta, yrityksiltä kuin yhdistyksiltä. Haveri korostaakin kaiken tuen olevan tärkeää, että toiminta ylipäänsä on mahdollista.

Bändikouluun alkaa seuraava haku loppuvuodesta. Myös uusia suunnitelmia on jo työn alla.

– Suunnitelmissa olisi aloittaa bändikoulua myös aikuisille, Haveri paljastaa.

Leiriläisestä valmentajaksi

Tino Virtaniemi on kasvanut Rock Campin mukana oppilaasta opettajaksi. Hän osallistui ensimmäiselle leirilleen vuonna 2011 ja viime vuonna hän toimi Rock Campin valmennusjoukoissa. Virtaniemelle on Rock Campistä jäänyt käteen myös oma bändi, joka syntyi vähän sattuman kautta.

– Perustettiin Soundwave Explosion -yhtyeemme oikeastaan yhtä keikkaa varten. Meidän oli tuolloin tarkoitus vain edustaa Rock Campiä ja toimia ikään kuin mainoskasvona toiminnalle. Päätettiin kuitenkin ruveta ihan oikeasti tekemään musaa, Virtaniemi kertoo.

Yhtyeeltä on tulossa neljän kappaleen ep-levy, josta ensimmäinen sinkku näki juuri päivänvalon. Levyn on tuottanut Mathias Lillmåns.

Muusikoksi Jyväskylästä valmistunut Virtaniemi toimii tällä hetkellä Seinäjoen kansalaisopistossa kitara- ja rumpuopettajana. Rock Campillä Virtaniemi on yhä tuttu kasvo ja mies häärääkin tätä nykyä tukijoukoissa niin leireillä kuin tapahtumissa.

– Olen vähän kuin Rock Campin isonen, Virtaniemi kuvailee.