Karhujahti saatiin päätökseen Lapualla

Seinäjoen seudun ensimmäinen karhunmetsästys saatiin tänään onnistuneesti päätökseen Lapualla.

Lapualla tehtiin tänään paikallista metsästyshistoriaa, kun 1920-luvun jälkeen ensimmäisen kerran pitäjässä kaadettiin karhu. Karhu kaadettiin tänään tiistaina yhteislupa-alueen metsästysseurojen toimesta Haapakosken seuran alueella. Yhteislupaa yhden karhun kaatoon olivat hakeneet Seinäjoen itäisten alueiden, Lapuan, Kuortaneen, Alajärven ja Jalasjärven itäisten alueiden metsästysseurat.

– Kaadettu karhu on arviolta 3-4 -vuotias naaras. Painoa sillä on 127 kg, kertoo karhujahdissa metsästyksen johtajana toiminut Jorma Karhu Lapualta.

Karhujahti on aloitettu 20. elokuuta. Tiistai oli neljäs päivä, kun jahtitilanteeseen saakka on päästy. Havaintoja karhuista on saatu useita.

– Karhu on hyvin taitava harhauttamaan koiran jäljiltään hirvieläinten perään. Se on hyvin varovainen eläin, kuvaa Karhu.

Jahtialue kattoi 290 000 hehtaaria useiden metsästysseurojen alueella. Jahtiin osallistui kolmisenkymmentä metsästäjää koko yhteislupa-alueelta. Toiminta on hyvin täsmällisesti organisoitua ja säänneltyä.

– Olen toiminut jahdin koordinoijan tehtävässä ja luvanhaltijana. Eri kuntien alueella on karhujahtiin nimetty aluevastaavat, jotka ovat paikallisesti organisoineet jahtia, Karhu selvittää.

Kun havainto karhusta on saatu, aluevastaava ilmoittaa havainnon metsästyksen johtajalle ja jahti kohdennetaan kyseiselle alueelle rajatuksi ajaksi. Näin varmistetaan metsästyksen luvanmukainen kulku ja myös turvallisuus.

– Meillä on riistahallinnolta saadussa lupapäätöksessä toistakymmentä sivua perusteluja ja ohjeita jahtia varten. Hyvin organisoitu jahti myös sujui hyvin, siitä kiitos osallistuneille metsästäjille. Oli hieno vetää jahtia, kun porukassa on näin hyvä yhteishenki, Karhu kiittelee.

Jahdissa karhua jäljesti kaksi jämtlanninpystykorvaa.

– Meillä on karhujahdissa ollut mukana myös karjalankarhukoiria ja harmaita norjanhirvikoiria. Tänään sattui hieno tilaisuus toisen jämptin omistajalle, kun lapualainen Jere Hietanen pääsi ampumaan karhun oman koiransa haukulle, Karhu kertoo.

Karhukanta on lupa-alueella selvässä kasvussa.

– Havaintoja on saatu viime kesien aikana niin metsästäjien kuin muiden asukkaiden toimesta tässä Lapuallakin. Yksi toteutunut kaatolupa ei vaikuta alueen karhukantaan, se on vahvistunut tasaisesti. Onneksi yhteisalueen lupa ei joutunut lupavalitusten kohteeksi, vaan se päästiin toteuttamaan suunnitellusti, toteaa Karhu.

Kunnioitusta herättävä saalis jaetaan perinteitä ja yhteislupasopimuksen pykäliä noudattaen.

– Karhun lihasta tutkitaan ensin trikiini. Kaatopitäjän Lapuan riistanhoitoyhdistyksen seurojen kesken päätämme sitten, miten lihat jaetaan. Jossakin muodossa pidetään varmasti myös peijaiset, arvosaaliin kunniaksi, Karhu kertoo.