Isäntäperhe saa vaihto-oppilaasta uuden perheenjäsenen

Virtasten perheen luona majailee Rotaryn vuosivaihdon kautta Suomeen saapunut vaihto-oppilas. Nuorelle vuoden mittainen matka on mahtava ja uusi kokemus, mutta majoittava perhekin voi saada isännöimisestä paljon.

Brasilialainen Renatha Dos Santos saapui Suomeen elokuun alkupuoliskolla ja edessä siintää vaihtovuosi Seinäjoella täynnä uusia kokemuksia. Hän aloitti koulun Seinäjoen lukion toisella luokalla.

– Ensimmäinen päivä oli aikamoinen järkytys, pakko myöntää. Olen tottunut, että ihmiset ovat avoimia ja puheliaita, mutta täällä kulttuuri taitaa olla erilainen, Hän kertoo kohtaamisista suomalaisten nuorten kanssa.

Brasilialaisen ensimmäinen maavaihtoehto oli Ranska, mutta lopuksi hän päätyi Pohjolaan. Turvallisuus ja hyvä koulujärjestelmä herättivät mielenkiinnon Suomea kohtaan.

– Olen tyytyväinen lopputulokseen, vaikka en päässytkään ensimmäiseen toiveeseeni. Uskon, että Suomi valitsi minut, eikä toisinpäin, hän toteaa nauraen.

Dos Santos majailee ensimmäiset kuukautensa Virtasten luona, kunnes vaihtaa perhettä Rotaryn käytäntöjen mukaisesti. Vesa ja Tuija Virtanen kertovat, että vaihto-oppilaan majoittaminen on pyörinyt heidän mielessään jo tovin, mutta nyt aika oli oikea.

– Lukiolta kyseltiin isäntäperheen perään ja me innostuimme asiasta heti. Taisi mennä pari minuuttia ja päätös oli selvä, molemmat naurahtavat.

– Nyt oli hyvä hetki ottaa vaihtari, kun nuorin lapsemme Minna on vielä itsekin lukiossa ja asuu kotona. Nuorille on kuitenkin tärkeää viettää aikaa toisten nuorten kanssa ja suomalaisesta siskosta saa hyvän ponnahduslaudan ihmissuhteiden luomiseen.

Vesa Virtanen on työskennellyt ulkomailla useampaan otteeseen ja saanut tukea paikallisilta perheiltä. Hän sanoo, että päätökseen majoittaa vaihtari vaikutti myös palava halu antaa takaisin.

Voimme lämpimästi suositella majoittamista.

– Minulla on itsellä mahtavia kokemuksia ulkomailta ja haluan laittaa hyvän kiertämään antamalla jollekin toiselle mahdollisuuden tuntea olevansa kotona vieraassa maassa, hän kommentoi.

Vaihto-oppilaan majoittaminen on isäntäperheellekin mahdollisuus tutustua uuteen kulttuuriin ja elämäntapaan. Samalla pääsee näkemään kotimaan asioita uudesta perspektiivistä.

– Vaikka vaihto-oppilas tietenkin odottaa pääsevänsä Lappiin ja Helsinkiin, haluamme näyttää, että lähelläkin on paljon kivaa nähtävää ja koettavaa. Rotaryn kautta on myös mahdollista tehdä kaikenlaisia matkoja, joten isäntäperheen tehtävä ei olekaan kuljettaa koko Suomen ympäri. Olemme vierailleet Seinäjoen nähtävyyksissä, joissa olemme itse käyneet viimeksi 20 vuotta sitten, Virtaset naurahtavat.

– Olemme myös vastavuoroisesti saaneet tutustua uniikkeihin brasilialaisiin ruokiin ja tapoihin, mikä on mahtavaa.

Suomalaiset tavat ja ruoat ovat tulleet Dos Santosille jo tutuiksi. Esimerkiksi kitaran soiton sijaan brasilialainen päätti opetella soittamaan kanteletta.

– Pakko sanoa, että olin hieman shokissa alasti saunaan menosta, hän huudahtaa nauraen.

– Ja salmiakki ei ole mieleeni edes monen maistelun jälkeen. Täkäläinen vaniljakastike sen sijaan on uusi lempiherkkuni, hän kertoo maistamistaan ruoista.

Vaikka isäntäperhe toimii arjen tukipilarina vaihto-oppilaalle, vuoden onnistumisen takana piilee oma motivaatio tutustua ihmisiin.

Haluamme näyttää, että lähelläkin on paljon kivaa nähtävää ja koettavaa

– Tärkeää on tietenkin tutustua oman ikäisiin ihmisiin. Monet suomalaiset nuoret saattavat tarvita aikaa, jotta uskaltavat puhua englantia vaihtarin kanssa. Aktiivisuus palkitaan tässäkin, sillä harvoin uudet ystävät hakevat sinut kotioveltasi, Virtaset summaavat.

– Olen ottanut tavoitteekseni saada suomalaisia ystäviä vuoden loppuun mennessä, Dos Santos sanoo toiveikkaasti.

Virtaset eivät juuri asettaneet odotuksia ennen vaihtarin saapumista. Eniten he toivovat Dos Santosin sopeutuvan heidän jokapäiväiseen elämäänsä.

– Me asennoiduimme, että meille tulee uusi tytär perheeseemme, sillä muuta emme edes osanneet odottaa. Olemme kuitenkin todella iloisia, että Renatha on motivoitunut ja positiivinen. Tähän mennessä hän on sopeutunut perheeseemme hienosti.

Virtasten perhe suosittelee vaihtarin majoittamista kaikille uusista kulttuureista kiinnostuneille.

– Avoimen mielen lisäksi isäntäperheeltä vaaditaan malttia ja ymmärrystä toista kohtaan, sillä he ovat vaihtarin kokemuksen onnistumisen kannalta isossa roolissa. Uusiin kulttuureihin tutustuminen rikastuttaa kuitenkin kaikkia osapuolia, joten voimme lämpimästi suositella majoittamista.

– Kielestä on turha murehtia. Jollain tavalla sitä kuitenkin oppii ymmärtämään toista, he sanovat hymyillen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat