”Nurmon Ikea” on tuhansien tavaroiden talo

Edes kaikki kaupungin työntekijät eivät tiedä, kuinka suuri varastollinen huonekaluja odottaa käyttäjäänsä.

Lasten tuoleja ja aikuisten tuoleja. Tavallisia pöytiä ja tietokonepöytiä. Kerrossänkyjä ja pinnasänkyjä. Kaappeja, laatikostoja ja naulakoita. Joskus pianoita ja aina urkuharmooneja. Kiikkustuoli tunnelmaa luomassa. Näitä kaikkia löytyy Seinäjoen kaupungin 1600 neliön varastosta, niin sanotusta Nurmon Ikeasta.

– Kun joku saa uuden pöydän, vanha tuodaan tänne ja kohta vanhasta saa joku taas itselleen uuden pöydän, kaupunkiympäristön esimies Juha-Pekka Silvonen selvittää varaston toimintaa.

”Nurmon Ikea” on ollut toiminnassa kymmenkunta vuotta. Tieto varaston sisällyksestä on pelkästään Juha-Pekka Silvosen mielessä.

– Enkä minäkään tiedä tarkalleen, mitä kaikkea täällä on. Jos joku tarvitsee jotain ja soittaa minulle, sanon, että tule itse katselemaan. Keväällä päiväkotien väkeä tuli katsomaan mitä kaikkea täällä on. He olivat aivan haltioissaan kun tekivät ilmaisia ostoksia.

Viime viikolla varastosta lähti kotihoitoon pöytiä ja matkakeskukseen pöytiä ja tuoleja. Varastoon puolestaan tuli päiväkodista tuoleja.

– Tavara liikkuu kaupungin toimipisteiden välillä. Rinkiin kuuluvat päiväkodit, koulut, kirjastot, virastot ja vanhusten hoivakodit, Juha-Pekka Silvonen luettelee.

Nykyään hävitetään todella vähän.

Silvosen mukaan tavara kiertää hyvin.

– Joka päivä käy joku katsomassa jotain.

Tavaroiden vaihdossa ei käytetä rahaliikennettä.

Juha-Pekka Silvonen on työskennellyt Seinäjoen kaupungilla 30 vuotta. Hän muistaa elävästi ajan, jolloin kaikki käytöstä pois jäänyt tavara hävitettiin kaatopaikalle.

– Ei ennen vanhaan mitään kierrätetty. Ihan joskus saatettiin pitää huutokauppoja. Nykyään hävitetään todella vähän.

”Nurmon Ikeassa” on pelkästään ehjiä kalusteita.

– Tänne ei tuoda sisälle mitään rikkinäistä. Miellä on ylläpitopalveluilla verstas, jossa korjataan rikki menneet kalusteet. Sellaiset kalusteet, joita ei enää kertakaikkiaan pysty korjaamaan, puretaan osiksi ja lajitellaan puu- ja metallijätteisiin. Rautaromu myydään eteenpäin.

Suurin osa kalusteista menee kaupungin toimipaikkojen omaan käyttöön. Joitain tavaroita, kuten keittiökoneita, Juha-Pekka Silvonen laittaa myyntiin kiertonettiin.

– Vuodesta 2016 sitä kautta on saatu myytyä tavaraa 160 000 euron edestä.

Juha-Pekka Silvosella ei ole tietoa, onko muilla kaupungeilla käytössään vastaavaa kalusteiden kierrätystä.

– Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, kuinka muissa kaupungeissa toimitaan.