Ilmajoen Ahonkylään avataan Suomen ensimmäinen itsepalvelukauppa: “Onhan siinä aina riskinsä, kun tekee jotain mitä muut ei vielä ole tehnyt”

Metallialan yrittäjä Petri Jaakkola laajentaa rohkeasti kaupan alalle. Ahonkylän itsepalvelukauppa avaa ovensa viimeistään lokakuun ensimmäisellä viikolla.

Ilmajoen Ahonkylässä avataan pian paitsi Etelä-Pohjanmaan myös koko Suomen ensimmäinen itsepalvelukauppa, Mini Smart. Kauppias ja yrittäjä Petri Jaakkola kertoo, että Suomesta löytyy muutamia itsepalvelukioskeja, mutta Ahonkylässä avattavan myymälän kokoluokkaa olevaa, täysin itsepalveluperiaatteella toimivaa kauppaa ei vielä toista ole.

– Helsingissä ja Lohjalla on muutamia kioskeja, mutta kauppaa ei ole toista, eikä itseasiassa näin isoja taida olla Ruotsissakaan, Jaakkola mainitsee.

Mini Smart on itsenäinen liike, eikä se kuulu mihinkään ketjuun. Jaakkolan tausta on metallialan yrittäjänä. Hän kuvailee olevansa monessa mukana, mutta kaupan alan yrittäjyys on hänelle uusi tuttavuus.

– Mielelläni kehittelen uusia ideoita ja mielelläni myös tartun niihin. Onhan siinä aina riskinsä, kun tekee jotain mitä muut ei vielä ole tehnyt, mutta yrittäjästatukseen sisältyy aina riskinsä, Jaakkola muotoilee.

Ahonkylään on toivottu kauppaa jo pidemmän aikaa. Edellisen kaupan jäljiltä liiketila on ollut tyhjillään viisi vuotta.

– Paljon on kauppaa tänne toivottu. Lähdin sitten miettimään, että millä tavalla se voisi täällä toimia. Tutkimisen tuloksena selvisi, että tämä on täysin mahdollista, Jaakkola kuvailee ja lisää, että ympäri vuorokauden avoinna oleva kauppa tulee palvelemaan yhtä lailla niin Ahonkylässä asuvia kuin ohi kulkevaa liikennettä.

Vaikka kauppa toimii täysin itsepalveluperiaatteella, ei se kuitenkaan täysin henkilökunnaton ole.

– Tietysti täällä myös hyllytetään tavaraa ja siivotaan. Ja aluksi henkilökunta on paikalla myös opastamassa asiakkaita ostosten tekoon, Jaakkola kertoo.

Periaate asiointiin on hyvin yksinkertainen, eikä se vaadi erityistä teknologiaosaamista asiakkailtaan. Sisään kauppaan tunnistaudutaan pankkikortilla, jonka jälkeen kerätään ostokset kauppakassiin. Kassalla skanneri tunnistaa kassissa olevat ostokset, jonka jälkeen ne hyväksytään maksupäätteeltä ja maksetaan. Kaupasta pääsee poistumaan, kun kaikki kassissa olevat ostokset on maksettu.

– Tämä on suhteellisen kustannustehokasta toimintaa ja helppoa sekä asiakkaalle että meille, Jaakkola sanoo.

Jaakkola kertoo, että kaupassa käytettävä teknologia ei itsessään ole mikään uusi juttu. Kyseistä tekniikkaa käytetään paljon esimerkiksi teollisuuden varastointijärjestelmissä.

– Tämän kaupan automaatiosta vastaava yritys on tehnyt meille oman alustan, kauppasoftan, tuota samaa tekniikkaa hyödyntäen, Jaakkola valottaa.

Kaupasta tulee löytymään noin 800 tuotteen perusvalikoima erilaisia elintarvikkeita ja hygieniatuotteita. Lapsiperheet on huomioitu vaipoilla ja lastenruoilla. Nikotiini- ja alkoholituotteita sen sijaan valikoimasta ei löydy.

Jaakkola kertoo, että kuluvan viikon viikonloppuun mennessä pitäisi kaupassa päästä koetestaamisten pariin. Asiakkaille kauppa on avoinna viimeistään viikon päästä, lokakuun ensimmäisellä viikolla.

– Hieman riippuu siitä kuinka automaation asennus sujuu. Tekniikkaa testataan Helsingissä parasta aikaa, mutta aivan viimeistään on avoinna lokakuun ensimmäisellä viikolla.