Lämpö vetää lapsiperheitä uimaan Ilmajoelle – Suunnitelmia sähkön säästämiseksi ei toistaiseksi ole tehty

Ilmajoen uimahallin lämpötila houkuttelee uimareita yli maakuntarajojen.

Ilmajoen uimahalli, Virkistysuimala Pore, on lapsiperheiden suosiossa. Syynä on erityisesti uimahallin ihanteellinen lämpötila. Ilmajoen kunnan liikunta- ja vapaa-aikakoordinaattori Marko Kivimäki kertoo, että uimahallin lämpötilaan vaikuttaa erityisesti hallin rakenne.

– Halli on matalampi, joten uima-altaista tuleva lämpö ei pääse karkaamaan. Esimerkiksi meidän terapia-altaassa on lämpimämpää vettä ja se myös lämmittää hallin ilmaa, Kivimäki kuvailee.

Uimareita tulee paljon myös kauempaa. Hallimestari Mira Kammi-Rahnasto kertoo, ettei kävijöistä pidetä mitään tilastoja, vaan kotipaikat perustuu suulliseen palautteeseen asiakkaiden kanssa.

– Paljon käydään Seinäjoelta, Kurikasta ja Lapualta. Jonkin verran käydään myös Laihialta ja Vaasastakin, Kammi-Rahnasto kertoo. Hän mainitsee, että asiakaskunta koostuu pitkälti lapsiperheistä ja erityisesti lämpimästä ja siististä allasosastosta tulee paljon suullista palautetta.

Kehitysehdotuksiakin on tullut.

– Hyppytornia ja pidempää vesiliukumäkeä on toivottu, mutta ne vaatisivat valitettavasti jo isompia rakennemuutoksia, koska hallirakennus on niin matala, Kivimäki ja Kammi-Rahnasto sanovat.

Koronavuodet näkyivät myös Ilmajoen uimahallin toiminnassa ja kävijämäärissä. Toiminta on hiljalleen normalisoitumassa. Alkusyksystä uimahallissa järjestettiin Vesisankarit-tapahtuma ja koulujen syyslomaviikolla yhden altaista valtaa kolmen päivän ajaksi vesitemppurata.

– Vesijumppiakin järjestetään taas normaalisti, Kivimäki mainitsee ja kertoo, että tämän vuoden kävijämäärissä ollaan jo elokuun lopussa ylitetty koko viime vuoden kävijämäärä.

Korona-aika on jättänyt myös pysyviä muutoksia uimahallin palveluihin. Vesijuoksuvöitä tarjotaan asiakkaille lainaan nyt ilmaiseksi, kun aiemmin niistä on peritty pientä maksua.

– Sillä pyritään siihen, etteivät ihmiset toisi omia juoksuvöitään. Kun ne ovat talon puolesta, niiden hygieniasta pystytään paremmin huolehtimaan, Kivimäki kertoo.

Kivimäki kertoo, ettei kunnan puolesta ole toistaiseksi käyty keskusteluita siitä, tehdäänkö uimahallissa talviaikana jotain toimenpiteitä sähkön säästämiseksi.

– Tilannetta seurataan, mutta mitään keskusteluja ei ole vielä käyty eikä suunnitelmia tehty. Tässä on kyseessä kuitenkin laajempi kokonaisuus koko kunnan alueella, niin en voi itse siihen ottaa kantaa.