Kirjastokortilla saa nyt lainaan myös liikuntavälineitä

Seinäjoen kaupunki on toteuttanut asukasbudjetointia jo kahdesti. Tänä vuonna yksi toteutukseen äänestyksen kautta yltäneistä ideoista oli hankkia kirjastoihin lainattavaksi liikunta- ja pelivälineitä.

Tämän vuoden asukasbudjetoinnin ideoinnin tuloksena nuoret ja lapset saivat muun muassa koriskentän Kyrkkärin uudelle uimarannalle, suorittavat hyvän mielen taitomerkkiä kouluissa ja pääsevät pelaamaan Tanelinrannalla ulkopingistä. Lisäksi Crocodilesin kanssa yhteistyössä järjestettiin kesällä urheilukenttätoimintaa.

– Lainavälineiden hankkiminen kirjastoihin oli mielestäni loistava idea asukasbudjetoinnin toteutukseksi, sillä se palvelee kaikkia, kiittelee vuorovaikutussuunnittelija Kirsi Mattila Seinäjoen kaupungilta.

Liikuntavälineitä on hankittu kirjastoihin 7000 euron edestä. Liikuntavälineet on jaettu pääkirjaston, Kyrkkärin, Nurmon, Peräseinäjoen ja Ylistaron kirjastojen kesken.

– Kirjasto selvitti asiakaskyselyllä, mitä välineitä asukkaat toivovat lainattaviksi. Hankinnat on tehty tämän kyselyn tuloksien perusteella. Liikuntavälineiden laina-aika on yksi viikko. Liikuntavälineitä ei voi varata eikä laina-aikoja uusia. Välineet palautetaan aina siihen kirjastoon, josta ne on lainattu, selvittää Mattila pelisääntöjä.

Lainata voi muun muassa frisbeegolf-settejä, kahvakuulia, kompasseja, koripalloja, lumikenkiä, mölkky-peli ja pöytätennissetti.

– Toivottavasti välineille tulee paljon käyttöä. Välineet voi lainata kirjastosta ja käyttää pelikentillä. Esimerkiksi pöytätennistä voi käydä pelaamassa Tanelinrannan koulun pihalla olevilla pöytätennispöydillä, jotka on nekin hankittu asukasbudjetin varoilla. Lyseon pihasta löytyy myös pöytätennispöytä, Mattila vinkkaa.

Liikunta- ja pelivälineet lainataan kirjastokortilla. Verkkokirjastosta eepos.finna.fi voi tarkistaa liikuntavälineiden saatavuuden hakusanalla ”liikuntavälineet” ja valitsemalla kirjastoksi Seinäjoki.

Asukasbudjetoinnin joustavuus mahdollistaa erilaisten osallistamistapojen kokeilemisen. Näin löytyy parhaiten teemoja tukevat tavat toteuttaa asukasbudjetointi. Seuraavan asukasbudjetoinnin toteutus on kaupungilla jo mietinnässä.

– Eri tapojen pilotointi on tärkeää. Näin näemme, mikä tapa toimii parhaiten. Voimme myös vastata kuntalaisten ajankohtaisiin tarpeisiin teemojen kautta. Malli on ketterä, mutta työllistävä. Asukkaiden osallistuminen on ollut aktiivista ja toivon, että budjettiin saadaan jatkossa korotusta, pohtii Mattila.

Seuraavan asukasbudjetoinnin suunnittelussa tullaan kokeilemaan ideointiklinikkamallia.

– Kokeilemme seuraavaksi rahojen kohdentamista asukasmäärien mukaan rajatuille alueille. Seuraavan teeman sisältöä mietitään asukaskyselyjen ja strategian kirjausten kautta. Ideointi avataan loppuvuodesta ja suunnitelmissa on kehittää ideoita työpajoissa, asukkaita suunnitteluun osallistaen, Mattila kertoo.

Koko prosessin aikataulu tulee muuttumaan jatkossa.

– Meillä on ollut melkoinen kiire ideoiden kokoamisesta suunnitteluun ja toteutukseen vuoden aikataululla. Jatkossa siirrymme kaksivuotiseen asukasbudjetointiin, jolloin ideoiden jalostamiseen, toteutuksen kilpailutuksiin jää riittävästi aikaa.