Käsityömessut uudistuu värikkään vetonaulan myötä: "Messujen järjestäminen vaatii jatkuvaa valppautta"

Messujen järjestämisessä juuri mikään ei poikkeusvuosien jälkeen ole mennyt kuten odotettiin, toteaa toimitusjohtaja Anne-Maj Lauri. Käsityömessut uudistuvat kuitenkin rohkeasti.

Käsityömessut järjestetään 7.–9.10. Seinäjoki Areenassa viimevuotisessa laajuudessaan. Näytteilleasettajia saapuu 134. Vielä ei nähdä paluuta koronaa edeltäneen ajan näytteilleasettajien määrään.

– Koronavuodet ovat muuttaneet toimintaympäristöämme odottamattomasti. Edelleen vallitsee varovaisuus messuihin sitoutumisessa, peruutusten pelossa. Moni asia on muuttunut. Tässä tilanteessa olen ennen muuta tyytyväinen, kun saamme messut järjestää. Osa vuosittaisista messuista muualla maassa on peruttu. Meillä on tapahtumalla pitkät perinteet ja vahva tausta uskollisista kävijöistä, joiden varaan tapahtuma paljolti rakentuu, toteaa toimitusjohtaja Anne-Maj Lauri Etelä-Pohjanmaan Pytinki Oy:stä.

Tämän vuoden Käsityömessuja Lauri kuvaa suvaitsevaisuuden messuiksi.

– Perinteisten ja useiden eteläpohjalaisten käsityöalan näytteilleasettajien ohessa viikonloppuna väriä ja iloa tämän synkkien uutisten aikakauden keskelle tuo yksi neljätoistavuotisen käsityömessuhistoriani mielenkiintoisimmista esiintyjistä. Olen saanut messuille mukaan taiteilija, DJ, Drag Queen Tatu Vuolteenahon. Sunnuntain vintage-muotinäytöstä odotan myös suurella mielenkiinnolla, iloitsee Lauri.

Ryhmien varaukset ennakoivat kävijöiden puolelta tapahtumalle hyvää.

– Koronavuosina ryhmiä ei messuilla nähty. Nyt niitä on tulossa mukavasti, joten ennakkotuntuma tässä tapahtuman alla on positiivinen, Lauri sanoo.

Lauri siirtyi toimitusjohtajan tehtävään elokuussa.

– Tuttua työtä tämä on, vaikka uusi tehtävä tuo lisävastuuta. Meillä on kolme hyvää tapahtumaa vuodessa. Niistä täytyy pitää huolta ja kehittää yhteistyötä kumppaneiden kanssa. Messujen järjestäminen vaatii jatkuvaa valppautta. Tuntosarvet on oltava ylhäällä koko ajan, jotta pysytään ajan hermolla ja ennakoidaan asiakkaiden toiveita ja odotuksia, Lauri pohtii.

Toiminnan uudistaminen on pitkän pohdinnan ja selvitysten takana.

– Kannattavuus on oltava aina pohdinnan kärjessä. On harkittava, millaisten tapahtumien tuominen Seinäjoelle on taloudellisesti kannattavaa. Uudistuttava kuitenkin on, nykypäivänä ei totutussa pysyminen riitä. Ensi vuodelle on jo vireillä uutta sisältöä, mutta siitä tiedotetaan vasta näiden messujen jälkeen, kertoo Lauri.

Jatkossa Lauri toivoo yhteistyön laajenevan tapahtumien ympärillä. Konkreettisena esimerkkinä Käsityömessujen kansainvälisen vetonaulan DJ Drag Queenin esiintyminen messujen lisäksi paikallisessa yökerhossa lauantaina.

– Näen, että meillä on tapahtumakaupungissa mahdollisuus kehittää eri toimijoiden yhteistyötä entistä vahvemmaksi. Käsityömessut elävöittää lokakuista kaupunkia viikonlopun ajan, kun ryhmiä saapuu muualta päin ja kävijät viettävät yöpyen ja ruokaillen aikaa kaupungissa. Messukävijöiden vierailu tuo talousalueelle paljon hyötyä. Uskon, että yhteistyön laajentaminen hyödyntäisi monia kaupungin alueen toimijoita, Lauri sanoo.