Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungin omaan olohuoneeseen voi tulla huononakin päivänä: "Toivon luominen ja tuominen elämään näkyy täällä meillä"

Seinäjoen Pohjassa sijaitseva kaikille avoin kaupungin oma olohuone eli Olkkari on matalan kynnyksen kohtaamispaikka. Olkkari on tarkoitettu kaikille mielen hyvinvoinnista ja päihteettömästä elämästä kiinnostuneille.

Olkkarin eteinen on täynnä kenkiä ja menossa on torstaiseen tapaan kokemusasiantuntijan luento ja yleinen keskustelu. Kahvipannu on kuumana ja ohjaajat ovat loihtineet pöydän täyteen tarjottavaa.

– Olkkarin päätehtävä on kohtaaminen ja tämä on paikka, missä tapaa ihmisiä ja pääsee juttelemaan. Tärkeintä on, että jokainen saa tulla sellaisena kuin on ja tulla koska haluaa, kohta kolme vuotta Olkkarin toiminnanjohtajana työskennellyt Sonja Orrenmaa sanoo.

Olkkarille voi lähteä vaikka vaan juomaan kupillisen kahvia ja lukemaan päivän lehdet. Lisäksi voi osallistua vertaistukiryhmiin, retkiin ja harrasteryhmiin. Olkkarilla voi pelata pelejä, istua ja jutella, tai vaikka rentoutua hierontatuolissa. Myös päihteettömät karaokeillat ovat suosittuja. Tärkein tehtävä on kuitenkin toimia kohtaamispaikkana ja jokainen ovesta tulija kohdataan arvostavasti.

– Eräs kävijä sanoikin hyvin, että Olkkarille voi tulla myös silloin kun on huono päivä, Orrenmaa naurahtaa.

Tärkeintä on, että jokainen saa tulla sellaisena kuin on.

Olkkarin toimintaa tukee STEA, Seinäjoen kaupunki ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Seinäjoen sairaanhoitopiirin kokemusasiantuntijat tekevät Olkkarilla arvokasta työtä ohjaten vertaistukiryhmiä, luennoiden ja pitäen säännöllisesti vastaanottoja. Orrenmaan mukaan Olkkarilla käy päivittäin noin 20–30 ihmistä.

Lähes päivittäin Olkkarilla käyvä Jaana Katila kertoo, että tuli Olkkarille ensimmäistä kertaa ystävän kanssa. Käynnit ovat tuoneet rutiinia ja uusia tuttavuuksia elämään. Katila suosittelee Olkkarille tuloa, jos kokee itsensä yksinäiseksi ja kaipaa muiden ihmisten seuraa.

– Yhteishenki on täällä parasta ja tämä kodinomainen ympäristö. Olen myös päässyt uudestaan käsitöiden ja askartelun pariin täällä, Katila kertoo.

Orrenmaa kertoo, että kävijät pystyvät vaikuttamaan siihen, millainen paikka Olkkari on ja mitä siellä tehdään. Ideat tulevat kävijöiltä ja mikäli ne voidaan toteuttaa, ne toteutetaan. Olkkarikävijöiden mielestä ilmapiiri on rento ja paikassa käykin hyvin monenlaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä.

– On hienoa nähdä, miten erilaiset ihmiset voivat löytää yhteisen sävelen, kun on joku yhdistävä tekijä, Orrenmaa sanoo.

Orrenmaa nauttii työstään yhdistyksessä ja kertoo, että oppii siinä jatkuvasti lisää myös itsestään.

–  Se, kuinka paljon voi oppia muilta ihmisiltä, on aika hieno juttu. Toivon luominen ja tuominen elämään näkyy täällä meillä, Orrenmaa summaa.