Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maahanmuuttajan kotiutumisessa avainasia on tietämys kuntalaisen oikeuksista ja palveluista

Seinäjoen MONI-info järjestää viiden tilaisuuden sarjan, jossa käsitellään kuntalaisen peruspalveluja ja kaupungin tarjoamia toimintoja. Infotilaisuuksista kootaan videot, jotka jäävät Seinäjoen Youtube-kanavalle kaikkien hyödyksi ja tukemaan erityisesti maahanmuuttajien kotoutumista.

MONI-infon järjestämien Kotouttava Seinäjoki-tilaisuuksien tarkoituksena on edistää kansalaistaitoja ja lisätä tietämystä kuntalaisen peruspalveluista. Maahanmuuttajien on tunnettava omat oikeutensa, jotta integroituminen yhteiskuntaan onnistuu.

– Tilaisuudet tarjoavat jokaista kuntalaista palvelevaa perustietoa. Syyskuussa pidetty ensimmäinen tilaisuus käsitteli kaupungin organisaatiota ja asioihin vaikuttamisen keinoja. Lokakuun neljä tilaisuutta käsittelevät kuntalaisen koko elinkaaren aikana tarvitsemia palveluita. Perhepalveluita, opistopalveluita, työllisyyspalveluita ja vapaa-ajan mahdollisuuksia. Yhteiskunnan palvelujen pariin on vaikea hakeutua ilman neuvontaa, sillä tiedon hakeminen on työlästä etenkin kieltä osaamattomalle, sanoo maahanmuuttajakoordinaattori Fia Hafiz Seinäjoen MONI-infosta.

Kaupungin palveluista on vierailla kielillä hyvin vähän tietoa saatavilla. Jo digitaalisen ympäristön käyttö ja tiedonhaku on monelle haaste, suomen kieli vaikeuttaa tiedonsaantia entisestään.

– Monilla maahanmuuttajilla on käsitys, että täällä ei saa mitään palveluita, koska he eivät löydä niistä tietoa. Samoin tietyt käsitteet, vaikkapa esikoulu, ovat tuttuja, mutta suomalaisen esikoulun sisältö voi olla vieras ja kaipaa avaamista, Hafiz selvittää.

Maahanmuuttajat saapuvat Suomeen hyvin erilaisista yhteiskunnista. Kansalaisen oikeudet ja vaikuttamismahdollisuudet voivat lähtömaassa olla aivan toiset.

– On tärkeää kertoa suomalaisen yhteiskunnan toiminnasta siitä aloittaen, että meillä laki on kaikille sama ja lakia kunnioitetaan aina. Korruptiota ei ole ja molemminpuolinen luottamus on yhteiskunnallisen toiminnan avainsana, pohtii Hafiz.

Maahanmuuttajien työllistymisen edistäminen on MONI-infon keskeisiä tavoitteita.

Tiedon hakeminen on työlästä etenkin kieltä osaamattomalle.

– Tiedon jakaminen työllistymisestä, alan vaihdosta tai työssä oppimisen mahdollisuuksista on todella tärkeää, korostaa palveluohjaaja Tanja Marttila MONI-infosta.

Usein maahanmuuttajan ensi askel työelämään Seinäjoella on ammattiin opiskelu. Opiskelumahdollisuuksien tarjonta vaatii perehtymistä.

– Esimerkiksi kansalaisopiston tarjontaa ei tunneta. Maahanmuuttajat mieltävät usein, että opisto on suomen kielen opiskelun paikka. Heille on yllätys kuulla mitä kaikkea koko perhe voi kansalaisopiston kautta harrastaa ja opiskella. Uutta muualta tuleville on usein myös se, että aikuisopiskelu ja esimerkiksi oppisopimuskoulutus on Suomessa arkipäivää, kuvaa Marttila.

Lasten kohdalla mahdollisuus harrastaa on erittäin tärkeää syrjäytymisen estämiseksi.

– Lokakuun 27. päivän tilaisuuteen lukiolle kutsumme alueen harrastusseuroja ja yhdistyksiä kertomaan toiminnastaan. Esimerkiksi ukrainalaisissa sotapakolaisissa on monia aktiivisesti urheilua harrastavia nuoria, joille pääsy lajiharjoitteluun olisi hyvin tärkeää lasten hyvinvoinnin kannalta. Jo nyt monet seurat ovat stipendein avanneet näille lapsille pääsyn harrastamaan, kiittelee Hafiz.

Lasten kautta tuetaan koko perheen sopeutumista arkeen Suomessa.

– Viemme viestiä maahanmuuttajaperheisiin, että lasten harrastukset ovat tärkeitä yhteiskuntaan sopeutumisen kannalta, Marttila sanoo.

Hafiz ja Marttila korostavat, että tilaisuudet palvelevat niin kantaväestöön kuuluvia kuin maahanmuuttajiakin.

– Selkosuomeksi esiteltävät asiat ovat hyödynnettävissä Youtube-kanavalla. Sieltä voi katsoa selkeät käytännön ohjeet esimerkiksi perhepalveluteeman jaksossa siitä, miten käytetään Wilma- ja Daisy -ohjelmia. Monien peruspalveluiden käyttö on vierasta kantasuomalaisillekin, sanoo Marttila.

Videot valmistuvat loppuvuodesta.

– Marras-joukukuussa saamme kaupungin Youtube-kanavalle editoidut laadukkaat ja informatiiviset videot, jotka opastavat kuntalaisia palveluiden käytössä. Videot litteroidaan, jolloin katsojan on helppo kääntää tekstitys mille tahansa kielelle, Hafiz kertoo.

Videoiden toivotaan helpottavan myös viranomaisten neuvontatehtävää.

– Tavoite on saada näistä videoista pitkäkäyttöinen apuväline maahanmuuttajien neuvontaan eri toimijoille, Marttila toteaa.

Tilaisuudet: 5.10. perhepalvelut, 13.10. opistopalvelut, 26.20. työllisyyspalvelut, 27.20. vapaa-ajan mahdollisuudet. Lisätiedot Facebookissa: MONI-info Seinäjoen kaupunki