Mittava operaatio alkaa Suomessa: venäläiset erotetaan vastaanottokeskuksissa ukrainalaisista – tässä karu syy

Ukrainalaiset ja venäläiset hakijat eivät jatkossa asu samoissa asuintiloissa vastaanottokeskuksissa.

Vastaanottokeskuksissa on tähän asti asunut sekä venäläisiä että ukrainalaisia asiakkaita. Arki keskuksissa on ollut rauhallista, mutta tilanne on alkanut muuttua Venäjän liikekannallepanon jälkeen. Asiasta kertoo Maahanmuuttovirasto tiedotteessaan.

Kyse on mittavista järjestelyistä, koska vastaanottojärjestelmässä on tällä hetkellä ennätysmäärä asiakkaita.

Ukrainalaiset ovat kertoneet peloistaan, joita venäläisten turvapaikanhakijoiden majoittaminen samoihin tiloihin on heille aiheuttanut.

– Meille tärkeintä on, että asiakkaamme kokevat olonsa Suomessa turvalliseksi, kertoo ylijohtaja Ilkka Haahtela tiedotteessa.

Uusien venäläisten turvapaikanhakijoiden kohdalla käytäntö on astunut heti. Maassa pidempään asuneet asiakkaat siirretään erilleen lokakuun aikana.

Maahanmuuttovirasto on ohjeistanut vastaanottokeskuksia huomioimaan kaikessa toiminnassa tilanteen sensitiivisyyden ja asiakkaiden turvallisuudentunteen.

Maassa pidempään oleskelleiden siirrot eri vastaanottokeskuksiin toteutetaan lokakuun aikana.

Venäläisten tekemien turvapaikkahakemusten määrä on viime aikoina kasvanut. Liikekannallepanon jälkeen venäläiset ovat jättäneet 263 turvapaikkahakemusta, ja koko kuluvan vuoden hakemusmäärä on 679.

Viime vuosina venäläiset ovat jättäneet 200-500 turvapaikkahakemusta. Ukrainalaiset ovat jättäneet tänä vuonna reilut 40 000 tilapäisen suojelun hakemusta.