Passiruuhka rauhoittunut Etelä-Pohjanmaalla: “Ollaan onnistuttu tässä rumbassa”

Tämän hetken passijono on vain yksi kolmasosa siitä, mitä se oli keväällä.

Pohjanmaan poliisilaitoksen lupapalveluyksikön johtaja, ylikomisario Hans Snellman kertoo, että Etelä-Pohjanmaan alueella on vihdoin saatu pahimmat passiruuhkat purettua.

Vielä keväällä poliisin lupapalveluiden ajanvarauksen kautta passinsa uusivia oli jonossa 6000, kun tällä hetkellä jonossa on enää noin 1900 passihakemusta. Kyseiset tilastot ovat syyskuun loppupuolelta.

– Melkoista laskua tässä on kyllä. Voi sanoa, että ollaan onnistuttu tässä rumbassa, Snellman kiteyttää.

Kevään ja kesän passiruuhka syntyi erityisesti hakemuksista, jotka vaativat käyntiä poliisilaitoksella. Juuri vanhaksi menneen passin saa monessa tapauksessa uusittua sähköisesti, mutta käyntiä vaaditaan esimerkiksi tilanteissa, joissa edellisestä passista on kulunut aikaa, henkilön sukunimi on vaihtunut, hakijalta tarvitaan uudet sormenjäljet tai passia haetaan lapselle.

Keväällä poliisin lupapalveluiden vapaat ajat menivät pahimmillaan useiden viikkojen, jopa kuukausien päähän. Snellman kertoo, että tällä hetkellä esimerkiksi Seinäjoen poliisiasemalle ajan saa jo lähipäiville, ja keskimääräinen odotusaika Seinäjoella ilman ajanvarausta on noin 30 minuuttia.

Snellman kertoo, että ruuhkan purkamisessa on auttanut lupapalveluiden keväällä saamat lisäresurssit henkilöstöön, mutta suurin kiitos menee työntekijöille.

– Saimme lisäresursseja 3,5 henkilötyövuotta ja lisäksi TE-varoin on saatu pidennettyä muutamaa määräaikaista työsuhdetta. Meidän henkilökunta ansaitsee kuitenkin suurimman kiitoksen, sillä useat vapaaehtoiset ovat tehneet talkootyötä myös lauantaisin, että jonoja on saatu purettua, Snellman kiittelee.

Snellman kertoo, että Etelä-Pohjanmaan lisäksi myös Pohjanmaan alueella on pahin ruuhka historiaa. Hän sanoo, että lupapalveluiden tahtotila on pitää jonotusajat jatkossakin maltillisina koko Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella.

– Olemme ensi vuoden budjettiin huomioimassa tuon saman lisäresurssin henkilöstöön. Tehdään kaikkemme, että jonotusajat pysyy jatkossakin mahdollisimman lyhyinä.