Kova ehdotus: Korkeakouluille oikeus periä maksu toisesta tutkinnosta – "Meidän täytyy nyt kääntää kaikki kivet"

Sivistystyönantajat (Sivista) ehdottaa, että korkeakouluilla tulisi olla mahdollisuus periä maksuja toista samantasoista korkeakoulututkintoa opiskelevilta. Ehdotus sisältyy järjestön eduskuntavaalitavoitteisiin 2023.

Sivista esittää, että ensimmäisen tutkinnon suorittaminen ja jatko-opiskelu säilyisivät maksuttomana nykyiseen tapaan. Yksilön pitäisi saada vähentää koulutusmaksut verotuksessa.

– Sivistys, koulutus ja osaaminen ovat Suomen tulevaisuuden välttämättömät rakennuspalikat. Monissa maissa on otettu merkittäviä askelia korkeakoulutuksen laajentamiseksi, mutta Suomi on jäänyt paikalleen. Muut kirivät ohi. Meidän täytyy nyt kääntää kaikki kivet koulutus- ja osaamistasomme nostamiseksi, sanoo Sivistan toimitusjohtaja Teemu Hassinen.

Tilastojen perusteella Suomen nuorten aikuisten koulutustaso on jäänyt jälkeen muista OECD-maista. Laajasti hyväksytty tavoite on, että 50 prosenttia ikäluokista suorittaisi korkeakoulututkinnon. Luku on nyt 40 prosenttia, ja tavoite ei ole toteutumassa vuoteen 2030 mennessä.

Muissa OECD-maissa 2000-luvulla korkeakoulutusaste on noussut keskimäärin 21 prosenttiyksikköä ja on nyt 48 prosenttia.

– Suomessa ei ole riittävästi paikkoja nuorten korkeakoulutukseen. Vain 37 prosenttia uusista ylioppilaista jatkaa opintojaan samana vuonna, vaikka 84 prosenttia hakee opiskelemaan, sanoo Sivistan elinkeinopolitiikan johtaja Heikki Kuutti Uusitalo.

Suomen korkeakoulujen uusista opiskelijoista yli 11 prosentilla on aiempi samantasoinen tutkinto. Tämä tarkoittaa 7 000 opiskelupaikkaa vuodessa.

– Koulutusasteemme ei nouse, kun tutkintoja suorittavat samat henkilöt useita kertoja. Julkisesti rahoitetut korkeakoulupaikat tulisi saada kohdistumaan ensisijaisesti nuorille, joilla ei ole vielä tutkintoa, sanoo Uusitalo.

Sivista ehdottaakin, että korkeakoulut saisivat oikeuden periä maksuja korkeakoulututkinnosta niiltä opiskelijoilta, jotka ovat aiemmin suorittaneet samantasoisen tutkinnon.