Tiina Lehtineva kirjoittaa nuorille vertaistuellisesti: “Nuorena tuntui, että olin yksin eikä kukaan oikeasti ymmärtänyt mitä käyn läpi”

13-vuotiaana ensimmäisen kirjansa kirjoittanut Tiina Lehtineva haluaa rohkaista nuoria kohti unelmiaan. Lehtineva on mukana Suomen Nuorisokirjailijat ry:n maakuntakiertueella sekä Apila-kirjastossa järjestettävässä paneelikeskustelussa tiistaina 11.10.

Kurikkalaislähtöinen, nykyisin Seinäjoella asuva nuorisokirjailija Tiina Lehtineva kirjoitti ensimmäisen kirjansa vain 13-vuotiaana. Tähän päivään mennessä hän on ehtinyt kirjoittaa ja julkaista jo 12 nuorten romaania sekä yhden satukokoelman.

Lehtinevan kirjat ovat nuorille ja nuorille aikuisille suunnattuja ja ne käsittelevät vaikeita, jopa synkkiä aiheita; nuorten huumeiden käyttöä, vakavaa sairastumista ja kuoleman kohtaamista. Lehtineva kuvailee, että hänen kirjansa ovat erityisesti selviytymis- ja kasvutarinoita.

– Minua on aina kiehtonut, miten ihmisillä on mieletön kyky selviytyä vaikeistakin asioista.

Lehtineva sanoo kirjoittavansa ensisijaisesti itselleen. Hän kertoo lapsuutensa pitäneen sisällään vaikeita asioita ja kirjoissaan hän käsittelee myös omia näkymättömiä kipujaan. Kirjojen henkilöt ja tarinat ovat kuitenkin fiktiivisiä.

– Voisi sanoa että kirjoittaminen on myös terapeuttista. Erityisesti silloin kun kirjan henkilö voittaa oman kipuilunsa.

Kirjoitin näitä ensin itselle, mutta se lähti vähän lapasesta.

Lehtineva tietää, ettei nuoren ole helppoa puhua ulospäin näkymättömästä kipuilustaan kaveripiirissään, jos kavereilla ei ole siitä omaa kokemusta.

– Nuorena tuntui, että olin yksin eikä kukaan oikeasti ymmärtänyt mitä käyn läpi. Kirjojeni tarkoitus on antaa nuorille myös vertaistukea, tuoda näkyväksi sitä lukijankin mahdollisesti kokemaa kipuilua. Hän voi sitten ymmärtää, että joku muu on käynyt näitä aivan samoja asioita läpi, Lehtineva kuvailee.

Nuorisokirjojen lisäksi Lehtineva on julkaisut yhden satukokoelman lapsille. Vaikka kirja on suunnattu lapsille, kirjailija on alun perin kirjoittanut sen äidilleen.

– Vuonna 2008 köyhänä opiskelijana pähkäilin, että mitähän antaisin joululahjaksi ihmisille. Päätin sitten kirjoittaa joulutarinoita. Äitini ihastui tarinaan niin, että hän ilmoitti haluavansa jatkossakin joka joulu uuden tarinan, Lehtineva kertoo.

Nyt tarinoita on yhteensä jo 14 ja niistä viisi pääsi mukaan viime vuonna joulun alla julkaistuun satukokoelmaan.

Nykyään Lehtineva toimii kirjoittamisen lisäksi hierojana, personal trainerina ja graafikkona. Kirjoja hän kirjoittaa pääsääntöisesti öisin.

– Se sopii minun luontaiseen unirytmiini. Hierojan työni on iltapainotteista, mikä mahdollistaa nukkumisen aamupäivällä. Yöaikaan kirjoittaessa ei muutenkaan ole häiriötekijöitä eikä painetta, kun kukaan ei esimerkiksi odota, että vastaisin sähköpostiin yöllä, Lehtineva nauraa.

Lehtineva on melkoisen tuottelias kirjoittaja, sillä pelkästään tämän vuoden aikana hän on kirjoittanut jo kaksi ja puoli kirjaa jatko-osia vuonna 2015 julkaistulle suositulle Hero-kirjalleen sekä aloittanut yhden fantasiakirjan uutena aluevaltauksena.

– Kirjoitin näitä ensin itselle, mutta se lähti vähän lapasesta. Olen itse koukussa tähän Hero-sarjaan. En vielä tiedä julkaistaanko näitä, mutta ensimmäinen jatko-osa on nyt kustantajalla luettavana, Lehtineva kertoo.