Nurmolaislähtöinen Tiina Rogers elää hirmumyrskyjen keskellä: ”Lähin meni tällä kertaa noin kahden kilometrin päästä”

Tiina Rogers (o.s. Marttala) asuu Floridassa, jossa hirmumyrskyt ovat jokavuotinen ilmiö. Nurmolaislähtöisen Rogersin perhe selvisi säikähdyksellä reilu viikko sitten riehuneen Ianin kynsistä.

Hurrikaani Ian iski reilu viikko sitten katastrofaalisella voimalla Floridan rannikolle. Mukanaan myrsky toi äärimmäisiä tuulia, rankkasateita ja lähes neljämetrisiä aaltoja. Ian rantautui Floridaan nelosluokan hurrikaanina, jonka tuulet ryöpyttivät aluetta puhaltaen pahimmillaan noin 67 metriä sekunnissa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden arvioi, että Ian on yksi koko maan historian pahimmista myrskyistä.

Lantanassa, Palm Beachin läänissä, Luoteis-Floridassa 31 vuotta asuneen Tiina Rogersin koti ja perhe säästyivät tällä kertaa vaurioitta.

– Ian oli meillä Itäisessä Floridassa tuulta ja kovaa vesisadetta. Myös muutamia tornado-varoituksia tuli. Ne kestävät yleensä noin 30 minuuttia ja silloin tulisi etsiä paikka, jossa ei ole ikkunoita. Lähin meni tällä kertaa noin kahden kilometrin päästä, Tiina Rogers kertoo.

Muuttaessaan Yhdysvaltoihin Tiina Rogers työskenteli Aurinkomatkojen oppaana. Sittemmin työt ovat vaihtuneet.

– Tällä hetkellä olen henkilöstöpäällikkönä suomalaisella lepokodilla. Meillä on 130 työntekijää palkkalistoilla.

Sanotaan, että jos tavaran jaksaa nostaa, niin se kannattaa siirtää sisälle.

Floridassa hurrikaanikausi kestää kesäkuun alusta marraskuun loppuun.

– Joinakin vuosina niitä tulee useita ja taas voi mennä monta vuotta, että meidän alueelle ei tule yhtään.

Myrskyihin varaudutaan muun muassa juomavedellä ja kuivaruualla.

– Lisäksi pitää olla taskulamppuja, autossa bensaa ja niin edelleen. Jos myrsky tulee lähelle ja on voimakas, niin silloin ikkunoihin laitetaan hurrikaanisuojat, jotka ovat yleensä metallista tai lastulevystä. Nykyään uudemmissa taloissa on valmiina ikkunat ja ovet, jotka kestävät pahemmankin tuulen voiman. Meillä vaihdettiin kaksi isointa ikkunaa keväällä hurrikaanin kestäviksi, Tiina Rogers selvittää.

Myrskyn uhmatessa kaikki ylimääräinen roska ja tavara tulee siirtää sisälle.

– Sanotaan, että jos tavaran jaksaa nostaa, niin se kannattaa siirtää sisälle. Myös viikkojen tai jopa kuukausien pituisiin sähkökatkoihin pitää varautua.

Tiina Rogers on joutunut lähteä evakkoon vain kerran, vuonna 1992, Hurrikaani Andrewn aikana.

– Meidän talo ei ole evakuointialueella, eli silloin suositellaan pysymään kotona.

– Vuosina 2003 ja 2005 heidän kotinsa koki silti tuhoja.

– Aitaa kaatui, uima-altaan verkkoja meni rikki kun kattohuopia lenteli ympäriinsä. Katto myös vuoti veden keittiöön ja vettä oli lattialla useampi sentti. Onneksi suomalainen matto imi vedestä suurimman osan ja isoimmilta vahingoilta vältyttiin.

Vuoden 1992 Andrew-myrsky on jäänyt Tiina Rogersin mieleen.

– Evakuoiduimme oppaiden ja turistien kanssa Pohjois-Miamin koululle, jossa nukuimme lattialla yhden yön. Myrsky kuulosti yöllä siltä kuin juna olisi ajanut koulun päältä ja ei ollut tietoakaan mitä pihalla tapahtuu. Aamulla, kun pahin oli ohi, me oppaat lähdimme katsomaan, voidaanko mennä takaisin hotelleille. Koulun pihalla olleita autoja löytyi puista ja näytti siltä, että olivat lennelleet ympäri koulua. Hotellien rannalla ollut hiekka oli aulassa ja kaikki hotellit olivat kiinni vahinkojen takia. Siirsimme asiakkaat noin 100 kilometrin päähän pohjoiseen Lake Worthiin. Sitä myrskyä en unohda ikinä ja välillä pelotti aika lailla. Siihen aikaan paikallisten tieto oli aika vaatimatonta, joten tiedotus ei ollut ollenkaan sitä mitä se on tänään.