Vapepa hälytetään paikalle viranomaisen pyynnöstä: "Lisääntyvissä määrin on myös ensihuollon tehtäviä"

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu eli Vapepa on 54 järjestön tai muun yhteistyötahon verkosto, jonka hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Suomessa toimii Vapepassa tällä hetkellä noin 11 000 vapaaehtoista.

Useimmiten Vapepa hälytetään kadonneen ihmisen etsintään, mutta vapaaehtoisia tarvitaan myös esimerkiksi antamaan henkistä tukea, ohjaamaan liikennettä ja auttamaan evakuoinneissa.

– Vapepa toimii viranomaisten apuna ja päätöksen Vapepan hälyttämisestä tekee aina viranomainen. Tyypillisiä tehtäviä ovat marjastajien ja muistisairaiden henkilöiden etsinnät, kertoo Lakeuden paikallistoimikunnan puheenjohtaja ja valmiuskouluttaja Anne Mattila.

Vapepalaisille kiireisintä aikaa on kesä ja syksy kun marjastus- ja sienestyskausi on vilkkaimmillaan. Metsässä vietetään enemmän aikaa ja se puolestaan aiheuttaa eksymis- ja loukkaantumistilanteita.

– Suurin osa tehtävistä on etsintätilanteita ja koko ajan lisääntyvissä määrin on myös ensihuollon tehtäviä eli esimerkiksi tulipalotilanteissa auttaminen ja henkisen tuen tehtävät, Mattila kertoo.

Vapepaan voi kuka tahansa liittyä ottamalla yhteyttä oman alueen jäsenjärjestöön tai osallistumalla jäsenjärjestön järjestämille kursseille. Vapepassa voi toimia esimerkiksi ensihuollon tehtävissä, henkisen tuen tehtävissä, lentopelastajana, liikenteenohjaajana, maastoetsijänä, meripelastajana, muonittajana, pelastuskoiran ohjaajana tai vaikka viestittäjänä.

– Viime vuonna Pohjanmaalla Vapepalaisia tarvittiin muun muassa koronarokotustilanteissa ohjaamaan liikennettä ja keväällä Ukrainan sodan seurauksena tarvittavissa avustustustehtävissä, Mattila kertoo.

Toiminta on nimensä mukaan vapaaehtoista ja jos hälytys tulee, vapaaehtoinen saa Vapepalta tekstiviestin, johon vastataan, pääseekö hälytystehtävälle.

Mattila kertoo, että viime vuonna Pohjanmaan alueella oli 23 hälytystilannetta. Hälytykset koskivat katoamistilanteita, ensihuoltotilanteita ja muita auttamistilanteita.

– Vapepassa pääsee konkreettisesti auttamaan ja olemaan mahdollisesti mukana jopa ihmishengen pelastamisessa. Meiltä löytyy erilaisia koulutuksia, harjoituksia ja tehtäviä laidasta laitaan. Tässä harrastuksessa voi monipuolisesti kouluttautua ja edetä urallaan. Kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan toimintaan, Mattila kannustaa.