Oma paikka on löytynyt Seinäjoelta: "Pelikaverit auttavat innokkaasti ja nuoret käyttävät englantia keskenään"

Ukrainasta sotaa paenneet Vladimir Sushehvskiy ja Ivan Sharepo elävät Seinäjoella aktiivista nuoren elämää.

Illan jo hämärtyessä Pruukin yhtenäiskoulun pihaan kaartaa polkupyörillä kaksi nuorukaista; Vladimir (Vova) Sushehvskiy, 13 ja Ivan (Vanja) Sharepo,14. On alkamassa lentopallon harjoitusottelu. Maaliskuussa Ukrainasta sotaa Seinäjoelle äitiensä kanssa paenneet pojat ovat iloisia ja ylpeitä saadessaan kuulua Nurmon Jymyn joukkueeseen.

Nurmon Jymyn C-poikien valmentaja Rami Perälä toteaa heti, että ilo poikien joukkueeseen saapumisesta on ollut molemminpuolinen.

– Meidän pojat ottivat Vovan ja Vanjan tosi hyvin vastaan. Yhteistä kieltä alettiin etsiä heti. Kun pojat tulivat meidän ryhmään, muilta pelaajilta ja perheistä kerättiin muun muassa shortseja, pelikenkiä ja polvisuojia, että saatiin pojille pelivarusteet. Auttajia riitti, Perälä kertoo hyvillään.

Ukarainan pojat ohjautuivat Jymyn harjoituksiin vastaanottokeskuksen kautta.

– Heiltä oli kysytty Seinäjoelle tullessa, että mitä he harrastavat tai haluaisivat harrastaa. Kun he olivat maininneet lentopallon, vastaanottokeskuksesta oltiin yhteydessä minuun, Perälä selvittää.

– Minä ehdin pelata Ukrainassa lentopalloa tai tarkemmin Beach Wolleytä kahden kaverini kanssa kolme kuukautta. 27-vuotias isoveljeni opetti minua, Vova kertoo.

– Minä olin pelannut lentopalloa koulussa, Vanja sanoo.

Molemmat pojat käyvät nyt Jymyn harrasteryhmän harjoituksissa jossa on sekä poikia että tyttöjä.

– Lisäksi Vova pelaa alkavalla kaudella ikäluokkansa poikien valtakunnallisessa sarjassa. Seura on tukenut häntä edustusoikeuden järjestämisessä, Rami Perälä selvittää.

Vanja ja Vova käyvät koulua Marttilassa jossa he kuuluvat ukrainalaisten pakolaisten ryhmään. Valmistavan koulun jälkeen pojat siirtyvät lyseoon. Suomen kielen sanoja on jo tarttunut poikiin.

– Harkoissa ohjeet annetaan suomeksi, jonka jälkeen avainasiat vielä ”rallienglannilla”. Pelikaverit auttavat innokkaasti ja nuoret käyttävät englantia keskenään. Lajisanastoa, kuten syöttö, passi ja isku opetellaan ja käytetään suomeksi, valmentaja Perälä kertoo.

Jutellessaan iloisten ja erittäin kohteliaiden nuorukaisten kanssa, unohtaa helposti, että heidän kotimaassaan käydään armotonta hyökkäyssotaa. Vova on kotoisin Umanista ja Vanja Zaporižžjasta. Seinäjoella pojat saavat onneksi elää tavallista nuoren elämää. He harrastavat lentopallon lisäksi kitaransoittoa.

– Meillä on paljon kavereita koulussa ja lentopallossa ja musiikissa. Suomi on tosi kaunis maa ja ihmiset ovat oikein ystävällisiä, pojat kiittelevät.