Nyt tehtiin historiaa! Inflaatio ja polttoaineiden hinnat saivat suomalaiset vähentämään autoilua ensimmäistä kertaa vuosiin

Heikentynyt talouden tilanne, etätyöt ja kohonneet polttoainekustannukset näkyivät tieliikenteen ajoneuvomäärissä heinä-syyskuussa. Kaikkiaan liikennemäärät ovat vuositasolla jäljessä yli viisi prosenttia pandemiaa edeltäneestä tasosta. Liikennemäärien supistuminen on ollut Suomessa vuoden 1996 jälkeen varsin harvinaista, sillä vuositasolla liikenne on supistunut edellisvuodesta pääteillä ainoastaan vuosina 2008, 2009 ja 2020. Asiasta kertoo Fintraffic tiedotteessaan.

Liikenteen määrät pääteillä (valta- ja kantatiet) olivat heinä-syyskuussa selkeästi pienempiä kuin viime vuonna samaan aikaan. Eroa vuodentakaiseen on lähemmäs neljä prosenttia. Raskaan liikenteen määrä on vähentynyt vuoden 2021 heinä-syyskuusta noin viisi prosenttia ja kevyt ajoneuvoliikenne liki neljä prosenttia.

Fintrafficin toimitusjohtaja Pertti Korhonen näkee muutokselle tiedotteessa useita selittäviä tekijöitä.

– Pandemian jälkeen sota Ukrainassa ravistelee monin tavoin Suomen liikennejärjestelmää. Venäjän rajaliikenteen hiipuminen ja ilmatilan sulkeutuminen vaikuttavat kielteisesti Suomen kansainvälisten yhteyksien määrään. Joukkoliikenteessä markkinaehtoiset reitit ovat isoissa kannattavuusvaikeuksissa esimerkiksi polttoaineen kallistumisen takia.

– Yksityisautoilun kallistuessa on tärkeää varmistaa joukkoliikennepalveluiden selviäminen kriisien yli. Lisäämällä tiedon hyödyntämistä voidaan parantaa liikennejärjestelmän toimivuutta sekä vähentää polttoaineen kulutusta ja päästöjä, kuvailee Korhonen.

Kallistunut polttoaine ei kuitenkaan ole näkynyt autojen keskinopeuksissa, jotka olivat edellisvuosien tasolla. Kaikkien ajoneuvojen keskinopeus oli heinä-syyskuussa pääteillä noin 93,2 km/h, josta henkilö- ja pakettiautojen keskinopeudet olivat 94,2 km/h ja kuorma- ja linja-autojen 82,9 km/h.