Uusi tehdas nostaa tuotantokapasiteettia: "Energian hinta lisää energiatehokkuuden kysyntää"

Koja Oy laajentaa uuteen tehtaaseen ja rekrytoi lisää henkilöstöä.

Ilmanvaihtolaitteiden ja lämmönvaihtimien tuotantoon keskittyneellä Koja Oy:n Jalasjärven tehtaalla on menossa suuret investoinnit, kun uusi tehdasrakennus on nousemassa nykyisen viereen. Uuteen tehtaaseen tullaan siirtämään Kojan lämmönvaihtimien, eli tuttavallisemmin pattereiden tuotanto, kun nykyisissä tiloissa jatketaan ilmanvaihtolaitteiden tuotantoa. Uuden tehdasrakennuksen lisäksi Koja investoi myös koneisiin ja laitteisiin sekä tuotannon automatisointiin.

Koja Oy:n Jalasjärven tehtaan johtaja Timo Sepponen kertoo, että tehtaan laajentamisen ja uusien investointien myötä tuotannon volyymiä kasvatetaan tämän vuoden tasosta jopa 30 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Volyymin kasvattamisen taustalla on yrityksen kasvustrategia ja lisääntynyt kysyntä. Myös meneillään oleva energiakriisi näkyy Kojalla kasvaneena tuotannon tarpeena.

– Energian hinta lisää energiatehokkuuden kysyntää ja sitä me tarjoamme, Sepponen kiteyttää. Hän sanoo, että sekä Suomessa että Euroopassa pyritään nyt löytämään energiatehokkaita ratkaisuja ja halutaan pienentää omaa hiilijalanjälkeä.

Koja on yksi Kurikan alueen suurimmista työllistäjistä. Jalasjärven tehtaalla työskentelee tällä hetkellä noin 200 henkilöä ja vuoden 2023 loppuun mennessä valmistuvan uuden tehtaan myötä rekrytointitarve lisääntyy. Sepponen kertoo, että rekrytointitarve tulee olemaan noin 15–20 henkilöä. Teollisuusalan työvoimapula ei vielä toistaiseksi ole Kojan tehtailla suuremmin näkynyt, vaikkakin omat haasteensa se on tuonut.

– Se näkyy meillä kyllä pidentyneinä rekrytointiaikoina, Sepponen sanoo ja mainitsee, että uuden tehtaan myötä tulevien työpaikkojen rekrytointiprosessit onkin jo osittain aloitettu.

Sepponen kertoo, että kaikki työtehtävät eivät vaadi alan koulutusta, vaan työntekijöillä voi olla monenlaista taustakokemusta. Useisiin työtehtäviin voidaan perehdyttää myös työpaikalla.

Meneillään olevien investointien myötä Kojalla satsataan myös entistä enemmän automatisaatioon, jonka Sepponen näkeekin yhtenä ratkaisuna tulevaisuuden työvoimapulaan.

– Kun tuotannon volyymi kasvaa, niin samalla panostetaan myös entistä enemmän automatisaatioon.

Uusi tehdas pitää sisällään noin 5300 neliömetriä tuotantotiloja ja lisäksi 700 neliötä varasto- ja 1000 neliötä toimistotiloja. Kiinteistöprojekti toteutetaan pitkälti kurikkalaistoimijoiden voimin ja jo rakennusvaihe tuo työtä Kurikkaan ja lähipaikkakunnille.

– Paikallinen yksityinen toimija rakentaa tehtaan meidän tarpeiden mukaisesti. He ovat kertoneet, että hankkeessa käytetään mahdollisimman paljon paikallista osaamista ja aliurakoitsijoita, Sepponen kertoo.

Kojan Jalasjärven tehdas on perustettu 1990-luvun loppupuolella ja se on osa tamperelaislähtöistä, perheomisteista Koja Group -konsernia. Jalasjärven tehtaalle on keskitetty laivoihin ja kiinteistöihin toimitettavien ilmanvaihtolaitteiden ja lämmönvaihtimien tuotanto.