Teetkö sinäkin tämän yleisen virheen sähköpotkulaudalla? Voit saada jopa käyt­tö­kiel­lon – "Pystymme aika hyvin jäljittämään käyttäjän"

Yleinen näky katukuvassa: ohi vilahtaa sähköpotkulauta, jonka kyydissä on kaksi ihmistä. Tämä yleinen tapa on kuitenkin vastoin lakia ja myös skuutin käyttöehtoja.

Sähköpotkulautoja vuokraava Voi kertoo, että kaksi päällä ajaminen voi johtaa jopa laudan käyttökieltoon.

– Sähköpotkulaudoissamme on niin sanottu rekisterinumero, jonka avulla meille voi tarvittaessa ilmoittaa väärinkäytöksistä. Pystymme myös aika hyvin jäljittämään käyttäjän ihan sijaintitietojen ja ajan perusteella, sanoo Voin tiedotteessa operatiivinen johtaja Max Thelen.

Hus tutki: Tällaisia vammoja sähköpotkulautailijoille tulee, hoidettu jopa teholla – Kustannukset pelkästään Helsingissä 1,7 miljoonaa

Valtio saa jatkuvaa painetta skuuttien promillerajoista – "Niillä saa ajaa kännissä yhtä paljon kuin muillakin ajoneuvoilla"

Voi muistuttaa, että sähköpotkulaudat on suunniteltu vain yhdelle käyttäjälle. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi jarrut on mitoitettu yhdelle käyttäjälle.

– Mahdollisissa törmäystilanteissa voi myös käydä huonosti, kun takana oleva henkilö romahtaa toisen päälle. Ylipäätään sähköpotkulaudan ohjaaminen on epävakaampaa ja vaikeampaa, kun kaksi henkilöä on kyydissä.

Thelen huomauttaa, että edes pientä lasta ei kannata ottaa laudan kyytiin, vaikka tuntuisikin kivalta tarjota juniorille ajelu.

– En kuitenkaan suosittele tätä, sillä törmäys- tai äkkijarrutuksessa lapsi saattaa satuttaa itsensä ohjaustankoon. Normaalisti ohjaustanko ei nimittäin tule aikuisille hampaitten ja pään tasolle, kuten pienillä lapsilla, Thelen toteaa tiedotteessa.

Väärinkäytöksistä, kuten kaksin sähköpotkulaudalla ajavista tai väärinpysäköidyistä laudoista voi ilmoittaa Voille verkossa osoitteessa https://report.voi.com/fi.

Sähköpotkulautailijoille rapsahti yli 800 sakkoa kuukaudessa väärästä pysäköinnistä – "Jos käyttäjä joutuu ottamaan laudasta kuvan, miten ne ovat silti metsässä makaamassa?"

Miksi skuuttifirmat pimittävät tietoja?

Sähköpotkulautojen määrä tuplaantui, mutta vakavat turmat vähenivät yli puolella – taustalla merkittävä muutos

18% myöntää ajaneensa sähköpotkulautaa humalassa, selviää kyselystä – Skuuttiyritykset vaativat promillerajaa