Maatalousyrittäjä tuottaa biokaasua yli omien tarpeidensa ja tuotanto laajenee entisestään: "Tässä lähti vähän mopo käsistä"

Timo Viinamäen maatila Jalasjärvellä on tuottanut biokaasua omiin tarpeisiinsa jo yli vuoden päivät. Nyt biokaasua alkaa lähteä myös tilan ulkopuolelle ja kaasun tuotanto tuplaantuu.

Maatalousyrittäjä Timo Viinamäki perusti biokaasulaitos Farmikaasu Oy:n Jalasjärvelle oman maatilansa Viinamäen Farmi Oy:n yhteyteen reilu vuosi sitten. Ajatus ehti kyteä pidempään, mutta vasta noin kaksi ja puoli vuotta sitten toteutettu 500 lehmän iso lypsykarjahanke toi mukanaan biokaasulaitoksen kannattavuuden. Alkujaan tarkoitus oli tuottaa kaasua vain oman maatilan tarpeisiin.

– Tässä lähti vähän mopo käsistä, kun tehtiin heti reilusti isompi kuin omiin tarpeisiin, Viinamäki naurahtaa.

Viinamäen biokaasulaitos tuottaa energiaa noin 4000 megawattituntia vuodessa. Viinamäki kertoo sen selkokielellä tarkoittavan sitä, että reaktorin tuottamaa sähköä ja lämpöä riittäisi 30 omakotitalon ja 300 henkilöauton tarpeisiin, kun autolla ajetaan noin 22 000 kilometriä vuodessa.

Nyt biokaasulaitos laajenee entisestään ja kaasun tuotanto tuplaantuu, kun ensi kevään aikana valmistuu toinen reaktori nykyisen viereen. Jo ennen uuden reaktorin valmistumista alkaa maatilalla tuotettua kaasua virrata myös lähiseudun teollisuusyritysten tarpeisiin.

– Voin kertoa, että Juustoportin kanssa meillä on jo sopimus tehtynä ja he alkavat hyödyntää biokaasua meijerikäytössään vuoden vaihteen tienoilla, Viinamäki paljastaa. Hän kertoo, että muitakin yhteistyökuvioita on jo vireillä, mutta niistä hän ei ihan vielä voi puhua.

Viinamäki on perustanut tilalleen myös biokaasun tankkauspisteen, josta lähiaikoina aivan kuka tahansa pääsee tankkaamaan kaasua omiin tarpeisiinsa. Tankkausasema on odottanut valmiina jo loppukesästä saakka, mutta lupa-asiat ovat viivästyttäneet sen käyttöönottoa.

– Tarkastusta se edelleen odottaa, mutta nyt aivan lähiaikoina varmasti aukeaa. On kyllä sitkeää ollut, Viinamäki harmittelee.

Erityisesti juuri byrokratia ja sen hitaus saavat Viinamäeltä moitteensa.

– Kyllä tässä lajin helppous viehättää, Viinamäki vitsailee sarkastisesti.

Viinamäki antaa hieman huutia myös sille, mitä nykypäivän maatalousyrittäjiltä odotetaan. Biokaasulaitoksia toivotaan maatiloille laajemminkin, mutta investointina se on monelle turhan iso.

– Kaasua toivotaan jokaiselle maatilalle, mutta kyllä se perus maatalous on ensin oltava kunnossa ja nykyisellään se on ihan rikki. Vain kannattavalla toiminnalla tässä voi onnistua.