Seinäjoen uimahallin lämpötila oli syys-lokakuussa kiinteistöautomaation päivityksen vuoksi pari-kolme astetta normaalia alempi. Nyt lämpötila on palautunut totuttuun.
Ilmanvaihtojärjestelmän automaation teknisistä ongelmista johtuva lämpötilan muutos sai aikaan palauteryöpyn Seinäjoen uimahallille.
– Palautetta tulee edelleen paljon, vaikka itseasiassa lämpötila on palannut normaaliin 27 asteeseen jo toista viikkoa sitten, toteaa hallimestari Kari Elomaa Seinäjoen kaupungilta.
Elomaa korostaa, että kyse ei ole tietoisesta lämpötilan laskusta allasosastolla. Asiakkaat ovat yhdistäneet lämpötilan laskun energian hinnan nousun aiheuttamaan säästötarpeeseen, mutta siitä ei ole nyt kyse.
– Ainoastaan uimakilpailujen yhteydessä järjestävän seuran pyynnöstä laskemme veden lämpötilaa muutamalla asteella, kuten nyt viikonloppuna tapahtuu. Muutoin lämpötila on entisellään, hän korostaa.
Nyt automaatio toimii ja tilanne on normalisoitunut.
– Automaation päivityksen piti viedä pari päivää, mutta odottamattomien teknisten ongelmien vuoksi siinä meni nelisen viikkoa. Ilmanvaihtojärjestelmä toimii nyt kuten pitää ja kunhan kaukolämpö toimii, lämpö pysyy meillä jatkossa ennallaan. Jos lämpötilaan tehdään muutoksia, siitä tiedotetaan asiakkaille, toteaa Elomaa.
Seinäjoen kaupunki päivittää kaikkien kiinteistöjensä automatiikan energiatehokkuuden parantamiseksi. Viimeisten joukossa päivitys toteutettiin uimahalli-urheilutalolla.
– Hallin tilat poikkeavat esimerkiksi koulurakennuksista energian kulutuksessa. Allasosaston veden lämpötilaa ei voida muutella asteella tai parilla, kuten urheilutalon liikuntasalien tiloissa tai muissa vastaavissa sisätiloissa voidaan tehdä, Elomaa sanoo.
Veden lämpötilan laskussa on monta tekijää, joiden vuoksi lämpötilaa ei voida vaihdella, kuten muissa rakennuksissa aktiivikäytön ulkopuolella tehdään.
– Esimerkiksi yöajaksi lämpötilaa ei voida laskea, sillä lämmön nosto takaisin vie useita tunteja. Lisäksi on muistettava hygieniasyyt. Käyttöveden lämpötila on oltava 55 astetta, jotta legionellabakteeri ei pääse leviämään, mainitsee Elomaa.
Seinäjoen uimahallia moititaan usein vertailukohteena mainittua Ilmajoen uimahallia viileämmäksi.
– Tosiasiassa lämpötila on molemmissa altaissa sama, 27 astetta. Seinäjoen halli on kuitenkin kahdeksan metriä korkea, eikä tilan ilma lämpene kuten matalammassa rakennuksessa. Siitä syntyy vaikutelma kylmemmistä olosuhteista. Lisäksi 32 asteista vettä sisältävä terapia-allas on meillä eri tilassa, se ei siten lämmitä ison allastilan ilmaa, selvittää Elomaa.
Seinäjoen uimahallin käyttöaste on kova, päivittäisiä kävijöitä on tuhannen luokkaa.
– Koronavuosien jälkeen on palattu kävijämäärissä entiselle tasolle, iloitsee liikuntatoimenjohtaja Jari Mäkelä Seinäjoen kaupungilta.
Käyttöaste antaa viitettä uudenaikaisten ja laajempien uimahallitilojen tarpeesta. Suunnittelurahaa on varattu ensi vuodelle ja rakentamiseen voitaisiin päästä vuosien 2024-25 aikana.
– Kaupungin väkimäärä ja siten palvelun kysyntä on yhä kasvava, joten tarve isommalle uimahallille on ilmeinen tällä käyttöasteella. Verrokkikaupungeissa samoja kävijämääriä palvelevat 50 metrin altaat, joka Seinäjoellakin on suunnitelmissa.
Nykyinen uimahalli on rakennettu 1970-luvulla ja peruskorjattu 2000-luvun alussa.
– Nykyinen tekniikka alkaa olla lopussaan ja uudistamisen tarvetta on. Uuden hallin suunnittelussa on harkittava, onko vanhan remontointi edullisempaa kuin uuden rakentaminen. Korkeat rakennuskustannukset ovat tietenkin nyt haaste. Tämä on iso projekti, johon on keskusteluin löydettävä kaupungin päätöksenteossa yhteinen näkemys siitä, mihin suuntaan asiassa mennään, Mäkelä sanoo.