Akupunktio on edelleen musta lammas, vaikka ennakkoluulot ovatkin karisseet – Harva tietää, ettei sitä tehdä ainoastaan neuloilla

Laserakupunktio on melko tuntematon hoitomuoto, vaikka sitä on tehty jo kymmeniä vuosia. Etelä-Pohjanmaalla sitä tarjoaa vain yksi taho.

Akupunktio on hoitomuotona jo varsin yleinen ja pelkästään Etelä-Pohjanmaan alueella hoitoa tarjoavien määrän laskemiseen tarvitaan enemmän kuin kahden käden sormet. Lähes jokaisen mielikuvissa akupunktio on kuitenkin neuloilla tehtävä toimenpide ja vain harva tietää, että sitä tehdään myös laserilla.

Elektrofysiologi ja hieroja Juha Vuorenmaa on aloittanut akupunktiohoidot Seinäjoella jo vuonna 1990. Yli 30 vuoden ajan hän on tehnyt akupunktiohoitoja yhtä lailla niin neuloilla kuin laserilla. Laserakupunktio ei ole siis mikään uusi juttu.

Käytännössä sähköfysiologisessa laserakupunktiossa on kyse aivan perinteisestä akupunktiosta, mutta neulojen sijaan siinä johdetaan laserin avulla sähköä akupunktiopisteisiin. Eroa neulan ja sähkön välillä ei juurikaan hoidon näkökulmasta ole.

– Niskajännitykseen suosittelen enemmän neuloja, mutta sähköllä voidaan kartoittaa paremmin sisäelinten puolella olevia ongelmia, Vuorenmaa kuvailee eroavaisuutta ja huomauttaa, että laser on myös parempi vaihtoehto neulakammoiselle.

Vuorenmaa arvelee, että laserakupunktion vähäiseen tunnettuuteen liittyy paljolti se, että hän on koko Etelä-Pohjanmaan alueella ainoa sitä tarjoava. Suomen laajuudellakaan ei löydy mahdottoman montaa laserakupunktiohoitoa tarjoavaa tahoa.

– Vaasassa toimii yksi hoitaja ja samoin Kokkolassa. Helsingin seudulla on hieman tunnetumpaa, siellä laserakupunktiota tarjoaa noin 10–15 hoitajaa, Vuorenmaa kertoo.

Tarjonnan puute johtuu pitkälti siitä, ettei koulutuksia järjestetä kovin usein. Vuorenmaa itse kiinnostui akupunktiosta jo 18-vuotiaana, saatuaan siitä avun heinänuhaansa. Hän kouluttautui kuitenkin alkujaan hierojaksi ja päätyi elektrofysiologiksi hieman sattuman kautta.

Ei kai sitä olisi tuhansia vuosia käytetty, jos se ei tehoaisi.

– Eräs hieronta-asiakkaani kertoi käyneensä laserakupunktion kehittäneen akupunktion tohtori Reijo Mäkelän hoidossa. Rohkaisin mieleni ja soitin Mäkelän vastaanotolle. Sattumalta jo kuukauden päästä alkoi Vaasassa koulutus ja se onkin ollut ainoa kerta, kun koulutuksia on järjestetty Helsingin ulkopuolella, Vuorenmaa kertoo.

Myös Vuorenmaan vastaanotolle tullaan vielä enemmän neuloilla tehtävään akupunktioon ja vasta vastaanotolla päädytään kokeilemaan myös sähköä. Tieto laserakupunktiosta kulkee lähinnä puskaradion kautta.

– Moni tuleekin sitten kaverin suosituksesta, Vuorenmaa kertoo.

Ennakkoluulot akupunktiota kohtaan ovat vuosien saatossa hieman hälvenneet, eikä enää juurikaan puhuta “uskomushoidosta”. Vuorenmaa kuvailee akupunktion kuitenkin edelleen olevan jonkinlainen musta lammas.

– Akupunktio on Pohjoismaissa vielä vähemmän arvostettua kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa, mutta nykyään myös meillä jopa jotkut lääkärit käyttävät akupunktiota osana potilaidensa hoitoa, Vuorenmaa kertoo ja mainitsee, että joissakin maissa laserakupunktion avulla tehdään jopa diagnooseja.

Erityisesti Vuorenmaa painottaa nykypäivän tieteellisiä tutkimustuloksia.

– Nykytekniikalla on voitu osoittaa, että esimerkiksi neula tietyssä kohdassa aktivoi välittömästi tietyt osat aivoissa. Ja onhan tämä maailman vanhin ja käytetyin hoitomuoto, että ei kai sitä olisi tuhansia vuosia käytetty, jos se ei tehoaisi, Vuorenmaa mainitsee.

Vaikka neuloilla tehtävää akupunktiota on tarjolla Etelä-Pohjanmaankin alueella enemmän, hoidon sisällään pitävät osa-alueet vaihtelevat suuresti eri tekijöiden kesken. Vuorenmaan Mäkelältä saamien oppien mukaan akupunktio on hoitomuotona vain yksi osa kokonaisvaltaista hoitoa. Ruokavaliolla on tärkeä merkitys.

– Se on vanha fakta, että ihminen on sitä mitä syö. Ihminen on kokonaisuus ja kaikki vaikuttaa kaikkeen, niin ruokavalio kuin esimerkiksi stressikin.

Vuorenmaa kuvailee, että hoitotulokset ovatkin parhaimpia, kun myös ruokavalio hoidetaan kuntoon. Oli vaiva mikä tahansa, sille on aina jokin syy.

Hän ihmettelee, miksi akupunktioon tullaan yleensä vasta viimeisenä vaihtoehtona ja sitä käytetään verrattain vähän esimerkiksi migreenin hoidossa.

– Yli puolet asiakkaistani on saanut esimerkiksi migreeniin avun. Osa on päässyt kokonaan eroon ja osa saanut huomattavaa helpotusta.

Vuorenmaa kertoo, että laserakupuntiosta käytetään termiä MSF-kuntoutus, joka tulee kehittäjänsä mukaan sanoista Mäkelän sähköfysiologinen kuntoutus.

– Akupunktion avulla hoidetaan muun muassa allergiaa, astmaa, migreeniä, paniikkihäiriöitä, reumaa, suolistoa, kipua ja särkyä sekä maksa- ja kilpirauhasvaivoja, Vuorenmaa listaa.