Seinäjoen kehittyvä keskusta on ideaali kauppapaikka: "Yritysten virta kääntyy keskustaan takaisin"

Seinäjoen keskusta uudistaa ilmettään määrätietoisesti. Keskustorin remontti on lähes valmis ja asemanseudun rakentaminen on käynnissä. Keskusta-alueen yrittäjät näkevät uudistukset vetovoimatekijänä.

Seinäjoen keskusta profiloituu erikoisliikkeiden keskittymäksi, jossa kauppaa tehdään monialaisissa yrityksissä. Sari Nisula on toiminut keskustassa naistenvaateliike Boutique S:n yrittäjänä yhdeksän vuotta ja näkee sijainnissa paljon positiivista.

– Koen, että keskustan yrittäjien kesken vallitsee hyvä positiivisen tekemisen meininki. Nähdään laajalti, että yhdessä tekeminen on voimavara ja eri yritykset täydentävät toisiaan. Keskustan hiljenemisestä puhutaan paljon, mutta tosiasiassa täällä on valtavasti tarjontaa, jota ei muualla ole. Keskusta on palveluun panostavien erikoisliikkeiden keskittymä, muotoilee Nisula.

Samaa mieltä on Pompshop-vaateliikettä keskustassa pyörittävä yrittäjä Kaisa Isoluoma.

– Meillä on keskusta-alueen yrittäjien keskuudessa hyvä fiilis, tunnemme toisemme ja puhalletaan yhteen hiileen. Omalla työllämme pidämme keskustaa elävänä. Ravintola- ja kahvilatarjonta on runsasta ja iltaelämä siten vilkasta. Toivomme tietenkin, että ihmiset löytävät tiensä tänne päivisinkin, Isoluoma pohtii.

Seinäjoen useiden kauppakeskittymien joukossa Nisula näkee keskusta-alueen vahvuuksina mahdollisuuden tehdä kauppaa persoonallisessa ja viihtyisässä ympäristössä.

Yhdessä tekeminen on voimavara ja eri yritykset täydentävät toisiaan.

Sari Nisula

– Asiakkaat ovat trenditietoisia ja wau-efekti pitää pystyä luomaan uuden ilmeen myötä aina uudelleen, täällä se onnistuu. Keskustorin läheisyys on iso plussa. Eihän marraskuussa kukaan ulkona torilla sateessa istu, mutta kesäkaudella tori on vilkas ja sen tapahtumat vetävät väkeä paikalle. Pian torikuvaan joulunavauksen myötä ilmestyvä joulukuusi luo aivan ihanaa tunnelmaa, jonka soisi jatkuvan vaikka koko vuoden, hän naurahtaa.

Juuri erikoisliikkeiden runsaus on myös Kaisa Isoluoman mielestä keskustan valttikortti.

– Turistien näkökulmasta keskusta on kiinnostava, koska täältä he löytävät sellaiset yksityiset liikkeet, joita ei muualla Suomessa ole. Sen olen kuullut monesti asiakkaalta, hän sanoo.

Seinäjoen uudistetun Keskustorin lisäksi kaupunkikeskustan vetovoimatekijäksi nousee asemanseutu.

– Uskon, että kun asemanseudun rakentaminen saadaan valmiiksi, yritysten virta kääntyy keskustaan takaisin. Onhan tämä sijainniltaan loistava. Kaupungin matkakeskukseen saapuvien turistien lähellä ja helposti saatavilla autoilijoillekin hyvien parkkialueiden ansiosta, toteaa Isoluoma.

Asemanseudulla on leimallisen vahva rooli hotelli-ravintola Alman toiminnassa. Yrittäjä Heidi Ylikoski pitää asemanseudun uudistusta keskustan kehittymisen kannalta hyvin tärkeänä.

– Omaa yritystämme ei toki olisikaan ilman asemaa. Uskon ehdottomasti, että uudistuva asemanseutu on positiivinen asia koko keskustalle ja sen yrityksille. Olemme puhuneet vahvasti sen puolesta koko ajan, Ylikoski kiteyttää.

Sari Nisula korostaa, että Seinäjoen kauppa-alueet täydentävät toisiaan.

– Ilman suurta kauppakeskittymää tuskin Seinäjoelle olisi saatu maailmanlaajuisia ketjumyymälöitä ja ravintoloita. Se lisää Seinäjoen vetovoimaisuutta maakunnan pääkaupunkina. Paljon on aina kiinni siitä, mitä yrittäjä itse tekee. Muutosten edessä on löydyttävä ideoita ja joustoa selviytyäkseen vaikeiden aikojen yli. Meillä on lähialueen yritysten kanssa ollut suunnitteilla erilaisia tapahtumia, kuten muotinäytöstä. Tällaiselle olisi tilausta ja itse olen mukana oikein mielelläni, Nisula pohtii.

Haastavien aikojen keskellä yrittäjät toivovat positiivista henkeä niin kanssayrittäjille kuin asiakkaillekin.

– Ei ole väärin hemmotella toisinaan itseään ja samalla käyttää paikallisten yritysten palveluita. Asioihin, jotka nostattavat mielialaa ja tuovat iloa itselle on lupa ilman syyllisyydentuntoa panostaa. Kaikki kaipaavat iloa ja positiivisuutta, Nisula muistuttaa.