Elämän kuljettamana Intiasta Seinäjoelle

Frances Crasta on kotiutunut puolisonsa Laura Sequeiran kanssa Etelä-Pohjanmaalle. Pariskunnan kotimaa on Intia, lämpimien makujen maa. Ne maut Frances Crasta on tuonut Seinäjoelle mukanaan.

Frances Crasta istahtaa Seinäjoella Kauppakadulla sijaitsevan ravintolansa pöydän ääreen. Ystävällinen hymy loistaa miehen kasvoilla, vaikka takana on jokaisen viikonpäivän tapaan jo kymmenisen tuntia töitä.

– Pyöritämme ravintolaa kahdestaan Lauran kanssa, joten työpäivistä tulee 15 tuntisia. Ei tässä paljon muuta ehdi tehdä töiden lisäksi, Crasta toteaa.

Jos ehtisi, saattaisi poiketa kotona Ylistarossa kalaan ja valmistaa saaliista grillissä maistuvan illallisen.

– Nautin kalastuksesta. Intiassa käydessämme haluan aina kalastamaan kotikaupunkini Mangalurun ihanille hiekkarannoille, hän naurahtaa.

Miehen puheesta välittyy tunne, että hän tekee ravintolayrittäjän ja kokin työtään täydestä sydämestä. Perinteisten intialaisten makuelämyksien tarjoaminen on hänen intohimonsa. Crasta korostaa, että ruokakulttuurin sekä maan tapojen ja historian tuntemus on avain makujen aitoon kokemiseen.

– Meille ruoka on kokonaisuus kulttuurille tyypillisiä makuja, aineksia ja ruokalajeja. Minulle tärkeintä on se, että ruokalista on gastronomisesti rakennettu ja sen myötä kaikki ainekset ovat aina tuoreita, hän selvittää.

Terveellinen ruokavalio on pitkä iän salaisuus. Crasta on vakuuttunut siitä, että intialainen ruokavalio on terveellisyydessään voittamaton.

Ruoanlaitto ja ruokakulttuurit kiinnostavat ihmisiä, ja nautin opetustyöstä.

Francis Crasta

– Ylipaino on harvoin intialaisille ongelma. Runsaasti antioksidantteja sisältävä ruokavalio edistää hyvinvointia. Esimerkiksi oma isäni eli 96-vuotiaaksi käymättä koskaan lääkärissä.

Sipuli, valkosipuli, yrtit sekä mausteet, kuten kurkuma, inkivääri ja chili, kuuluvat intialaiseen ruokaan.

– Chiliä en ravintolassa ruokiin lisää, sillä seinäjokelaiset eivät ole tottuneet niin tulisiin makuihin. Itse mausteista ruokaa pienestä lähtien syöneenä vatsani huutaa mausteita! Sekoitan sopivia mausteseoksia itse, hän kertoo.

Yrttejä käytetään intialaisessa ruuassa runsaasti ja Crastan mukaan niillä marinoidaan lähes kaikki. Myös suomalaiseen makuun tutut persilja, tilli ja timjami löytyvät maustehyllystä.

– Kun syödään gastronomian periaatteiden mukaisesti, vatsa voi hyvin. Monesti ihmiset valittavat, että jokin ruoka närästää. Ei syy ole mausteissa, vaan ruokien yhdistelmässä. Kahvi ei sovi ruokailun yhteyteen. Eikä alkoholi, joka lisää vatsan happoja. Vatsassa pitää pysyä tasapaino sen omien happojen kautta. Kun aloittaa aamun kahdella haalealla vesilasillisella, käynnistyy keho. Jos sen sijaan juo kuppikaupalla kahvia, se närästää, havainnollistaa Crasta.

Crasta on tehnyt pitkän uran kokkina. Kolmekymmenvuotinen uramatka alkoi Intiasta, josta hän nuorena 19-vuotiaana lähti ravintola-alan opiskelujen päätyttyä töihin Israeliin. Israelissa vietetyt 13 vuotta opettivat kansainvälisen keittiön lisäksi heprean kielen, jota mies puhuu ja kirjoittaa.

– Työskentelin nuorena monien kokeneiden kokkien kanssa, monista ruokakulttuureista oppien. Hallitsen kansainvälisen keittiön hyvin laajasti kokemukseni myötä. Kehitän mielelläni omia reseptejä ja makuja, ei ole tarvetta muilta kopioida, hän kertoo ylpeyttä äänessään.

Rakkaus toi Crastan Israelista Viroon 15 vuodeksi. Mies perusti perheen, ja kolme aikuiskäistä lasta elävät Virossa edelleen.

– Perustin edellisen vaimoni kanssa ravintolan Tallinnan vanhaankaupunkiin. Virossa toimin myös ravintola-alan opettajana. Suunnitelmissani on Seinäjoellakin järjestää kokkikursseja. Voisi olla israelilainen sapatti-ateria, italialaista pitsaa tai meksikolaista tortillaa. Ruoanlaitto ja ruokakulttuurit kiinnostavat ihmisiä, ja nautin opetustyöstä, Crasta miettii.

Virosta Crasta siirtyi neljä vuotta sitten Helsinkiin, jossa työskenteli ravintolakokkina ennen koronaa.

– Korona-epidemian alettua epävarmuus työpaikasta sai meidät Lauran kanssa lähtemään pääkaupungista maaseudulle. Tuttavan kautta löysimme Ylistarosta yritystilat ja perustimme ravintolan entisen kahvilan tiloihin helmikuussa 2021. Laajemman asiakaskunnan luo Seinäjoelle muutimme tämän vuoden huhtikuussa. Ystävät ovat auttaneet meitä monella tapaa, ilmoitusten tekemisessä ja lupahakemuksien kanssa. Ulkomaalaisen on hyvin vaikea löytää yritystoimintaan apua Seinäjoelta. Hyvin yksin tässä ollaan, isojen kulujen ja työmäärän kanssa, kertoo Crasta kokemastaan.

Keskustelumme aikana Frances Crasta kiiruhtaa aina oven käydessä vastaanottamaan uuden asiakkaan tai kiittämään poistuvaa käynnistä. Ystävällisyys ja palvelualttius heijastuvat intialaispariskunnan asenteesta. Crastan sanoin, Intia on kuuma maa, siellä ruoka on tulista ja ihmiset lämminhenkisiä.

– Toivon, että ihmiset tulisivat rohkeasti kokeilemaan intialaista ruokaa. Edes sen kerran. Suurin osa nimittäin palaa uudestaan. Viime vuodet ovat olleet hyvin vaikeita ja ravintolayrittäminen on kovaa työtä, hän huokaisee.

Uuttera ja positiivinen pariskunta aikoo kehittää toimintaansa laajentamalla aukioloaikoja. Isänpäivään valmistaudutaan lounastarjoilun muodossa.

– Ideoita ja mahdollisuuksia meillä on kyllä, Francis Crasta päättää hymyillen.