Seinäjoen joulunavaus on opiskelijoiden visioima – Jouluvalot syttyvät loistoonsa viikonloppuna

Seinäjoen joulunavaus järjestetään lauantaina 19. marraskuuta Keskustorilla. Tapahtuman järjestää Into Seinäjoki ja ohjelman tuottavat kulttuurituotannon opiskelijat. Perinteisessä tapahtumassa on mukana myös uutta koettavaa.

Kaupungin joulunavauksessa pääsee muun muassa kuulemaan live-musiikkia ja tervehdyksiä, rapsuttelemaan kaverikoiria ja tapaamaan jääkuningatar Elsan. Paikalla on tietenkin myös Joulupukki. Tapahtuman järjestelyistä ja ohjelman tuottamisesta vastaavat Seinäjoen ammattikorkeakoulussa kulttuurituottajaksi kolmatta vuotta opiskelevat Maria Mäki-Latvala, Karla Rasilainen ja Mirella Ala-Vannesluoma.

– Joulunavaus on juuri sopiva tuotanto toteutettavaksi osana opintoja. Monipuolinen tapahtuma, jossa pääsemme toteuttamaan visioitamme, toteaa tuottajakolmikko.

Joulunavaus on pitkälti perinteikäs tapahtuma, mutta joka vuosi ideoidaan mukaan jotain uutta. Tänä vuonna se on keskustan yrityksissä kiertävä joulupolku.

– Parikymmentä keskusta-alueen yritystä on mukana joulupolussa. Halukkaat voivat kiertää kartan mukaisesti kävelyetäisyydellä olevissa yrityksissä keräten leimoja lipukkeeseen ja osallistua siten palkintojen arvontaan. Yritykset ovat mukana itse suunnittelemallaan ohjelmalla, vaikkapa jouluisella näyteikkunalla tai tarjoamalla asiakkaille glögiä ja pipareita, kertoo Karla Rasilainen.

Joulunavauksessa päästään nauttimaan valmistuneen toripaviljongin esiintymislavan puitteista.

– Tapahtumapaikka on uuden paviljongin lava ja sen ympäristö, ja tämän vuoden joulunavaus on samalla valmistuneen lavan esittely. Nyt on äänentoistolaitteetkin paikoillaan, Maria Mäki-Latvala sanoo.

Lavalla nähdään musiikkiesitysten lisäksi näyttävä valoshow.

– Meillä on torilla nyt hieno lava, joka on jo itsessään kiinnostava. Lavan tekniikka mahdollistaa monipuolisesti erilaiset esitykset, eikä rajaa mitään ideoita pois, kiittelee Mirella Ala-Vannesluoma.

Joulunavauksella järjestäjät haluavat tuoda lämmintä joulutunnelmaa monien huolien varjostaman talven keskelle. Sitä välittää myös pääesiintyjä Jesse Kaikuranta, joka laulaa mies ja kitara-hengessä perinteisiä joululauluja ja omaa tuotantoaan.

Kaupungin jouluvalaistus syttyy loistoonsa viikonlopuksi.

– Viimevuotiseen tapaan jouluvalot palavat Koulukadulla, Kalevankadulla sekä Keskuspuistossa. Nurmoon saadaan uusitut jouluvalot. Katuvalaistukseen kytketyt valot palavat katuvalojen tahtiin mutta Keskustorin ja kirjaston joulukuusten sekä kaupungintalon pihlajan valot palavat jatkuvasti. Nuutinpäivään saakka tuodaan Joulunvaloa kaupunkilaisille tähän synkkään aikaan, Keskustorin pallovalot ja kaupungintalot pihlajavalot palavat vielä pidempään kertoo kaupunginpuutarhuri Kari Hirvensalo.

Energiansäästöpaineet eivät vaikuta jouluvalaistukseen, sillä niiden energiankulutus on hyvin maltillista.

– Valaistus on erittäin energiatehokasta LED-tekniikkaa, joten jouluvalojen sähkönkulutus on minimaalista. Jouluvalojen osalta niiden tuoma hyöty on ehdottomasti suurempi kuin haitta. Kyllä tässä pimeydessä valoa tarvitaan, toteaa Jukka Ollila Seiverkot Oy:stä.

Myöskään energiansäästön tuottamiseksi toteuttava katuvalojen sammutus ei vaikuta jouluvaloihin.

– Jouluvalot ovat Seinäjoen keskusta-alueella, jossa katuvalaistus palaa edelleen jatkuvasti. Nurmon keskustan uudet valot sammuvat katuvalojen tapaan normaalisti illalla, Ollila selvittää.

Joulunavaus on useana vuonna toteutettu opiskelijoiden ja kaupungin yhteistyönä. Opiskelijoille koronavuodet ovat olleet vaikeita, kun tapahtumatuotanto on rajoitusten vuoksi ollut tauolla.

– Into Seinäjoki on ollut todella hyvä yhteistyökumppani. Meille on annettu vapaus toteuttaa visiotamme, budjetin rajoissa. Tämä on ollut mahtava tilaisuus nähdä, mitä kaikkea vaatii näin ison tapahtuman järjestäminen. Töitä on muun opiskelun ohessa tehty syyskuun alusta alkaen, ja työtä meillä on riittänyt, summaa Mäki-Latvala.

Tapahtumakaupunki Seinäjoki on kulttuurituottajiksi opiskeleville houkutteleva opiskelupaikka.

– Opiskelujen kautta avautuu paljon mahdollisuuksia päästä mukaan alan käytännön työhön. Etenkin kesällä kaupunki on täynnä tapahtumia. Hiljaiseen talvikauteen Seinäjoelle sopisi vaikkapa joulutori Keski-Euroopan mallin mukaan, tänne mitoitettuna, visoi Mäki-Latvala.

Tapahtumaideoille on vuoden kulussa tilaa ja alan opiskelijoilla niitä riittäisi toteutettavaksi.

– Tapahtumien kohdalla kannattaa antaa uudelle mahdollisuus ja uudistua. Perinteitä ei tarvitse unohtaa. Esimerkiksi joulunavauksen ei tarvitse pyrkiä wau-efektiin, sillä sen arvot ovat juuri perinteissä ja lämpimässä tunnelmassa. Mutta on päästävä ajatuksesta, että aina on tehty tietyllä tapaa, ja kokeilla uutta, kannustaa Rasilainen.